STÓLÓ Kft., vírusmentes kis-gumós vetőburgonyák

Szemlélet és fajtaváltás a STÓLÓ Kft.-nél

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Stóló Kft. 13. éve árusítja az import, elit minősítésű, vírusmentes kis-gumós vetőburgonyák különböző fajtáit, 50, 100 és 400 db-os kiszerelésben. Vásárlóközönségünk nevezte el termékünket "minigumónak". De mi is ez a minigumó? Népszerűségét természetesen nem a méretének köszönheti. Az általunk forgalmazott import kisgumók olyan külföldi termőterületekről származnak, ahol a burgonya igényeinek megfelelő az időjárás, nincsenek szélsőségesen forró időszakok, szárazság és levéltetű veszély. A "minigumót" kiskertek, kistermelők részére forgalmazzuk. A fenti nehéz időjárási viszonyok között termelt ún. első fokozatú szaporítóanyagot is megpróbálják egyesek "kisgumóként" értékesíteni, bár az említett okok miatt ennek termőképessége, vírustartalma, ellenállósága nem hasonlítható az import vetőgumóéhoz.
STÓLÓ Kft., vírusmentes kis-gumós vetőburgonyák
A Stóló Kft. 13. éve árusítja az import, elit minősítésű, vírusmentes kis-gumós vetőburgonyák különböző fajtáit, 50, 100 és 400 db-os kiszerelésben.
Vásárlóközönségünk nevezte el termékünket "minigumónak". De mi is ez a minigumó? Népszerűségét természetesen nem a méretének köszönheti. Az általunk forgalmazott import kisgumók olyan külföldi termőterületekről származnak, ahol a burgonya igényeinek megfelelő az időjárás, nincsenek szélsőségesen forró időszakok, szárazság és levéltetű veszély. A "minigumót" kiskertek, kistermelők részére forgalmazzuk. A fenti nehéz időjárási viszonyok között termelt ún. első fokozatú szaporítóanyagot is megpróbálják egyesek "kisgumóként" értékesíteni, bár az említett okok miatt ennek termőképessége, vírustartalma, ellenállósága nem hasonlítható az import vetőgumóéhoz.
Miért is olyan veszélyes a levéltetű? A levéltetű a vírusbetegségek hordozója, a mi klímánkon a vetőburgonyatermelés egyik legnagyobb veszélyforrása. A vírusos leromlás egyetlen szezonban bekövetkezik és az ilyen burgonyát már nem érdemes ismételten elültetni.
Vannak azonban olyan új fajták, melyek a vírusos leromlásnak el-lenállnak. A STÓLÓ Kft. ettől a szezontól kezdődően nagy hangsúlyt fektet ezeknek az új, ellenálló fajtáknak a megismertetésére, melyek más betegségekkel és egyéb kártevőkkel szemben is jelentős rezisztenciával rendelkeznek, ez pedig nem csak a termés nagyságát, hanem minőségét, külső megjelenését, összességében a termelés biztonságát kedvezően befolyásolja. A termelés biztonságával kapcsolatban ritkán esik szó a fonálféreg okozta problémákról, pedig a fonálféreg által fertőzött területet évekre ki kell zárni a termelésből.
Másik, az utóbbi években gyakran megjelenő baktériumos karanténbetegség a Ralstonia, mely az import vetőburgonya egyre szigorodó növényegéségügyi vizsgálatai ellenére mégis terjed. Ha Ralstoniával fertőzött burgonyát találnak a termelőnek súlyos következményekkel kell számolnia: vetőburgonyáját nem használhatja ültetésre, területét pedig 4-5 évig burgonyatermesztésre. Mivel ebben az esetben baktériumos fertőzésről van szó, védekezést az jelent, ha Ralstoniával fertőzött országokból nem vásárolunk vetőburgonyát, ha a vetőburgonya kiemelkedően egészséges, magas minőségű, és ha a termelés során betartjuk az alapvető óvintézkedéseket. Itt hívjuk fel a figyelmet a termelés során használt eszközök gépek, továbbá a tárolók gondos fertőtlenítésére.
Az idén forgalmazásra, illetve bemutatásra kerülő hat fajta: Vineta, Vitara, Marabel, Bellarosa melyek koraiak, a Laura és a Solara középkorai. A fajták ellenállóságát az alábbi táblázat tartalmazza:

Mind a hat fajta az EUROPLANT Pflanzenzucht német cég fajtája, normál méretű vetőgumóit az EURO SOL Kft. forgalmazza Magyar-országon. A részletes fajtaleírást levélben megküldjük az érdeklődőknek.

Az általunk kínált fajták az igényes termelők sikeres és gazdaságos munkáját szolgálják!1028 Budapest, Patakhegyi út 83. Tel: 397-2520, 391-6354,
391-6355 Fax: 397-2519 o e-mail: stolo@axelero.hu www.stolo.hu


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

heterotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek szervetlen anyagoknak szerves anyaggá való átalakítására nem... Tovább

rágcsálóirtó szerek

növényvédelmi szempontból a rágcsálóirtást a mezei pocok és a hörcsög elleni védekezés... Tovább

Tovább a lexikonra