Ismerjétek meg a bor rendelésének etikettjét!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Éttermi bor etikett

c

Szerintem a megfelelő bor kiválasztásának kérdése sokakat zavarba hoz, ugyanis nincsenek tisztában azokkal a szempontokkal, amelyek alapján a vacsorához és alkalomhoz illő legmegfelelőbb bort kiválaszthatjuk. Ezért úgy gondoltam, nem ártana néhány szót említeni a borválasztás etikettjéről, amikor étteremben fogyasztunk. 

A bor rendelésének etikettje

 

A borlap és az árak

Sajnos a borlap nem mindig nyújt megfelelő szintű segítséget a választáshoz. A listán szereplő adatok ugyanis sokszor vagy olyan nyelvezettel van megfogalmazva, ami sajnos nem sokat árul el számodra a borról, vagy csak egy általános leírást tartalmaz, amely szintén nem elegendő a döntéshez.

Ha finoman közölni szeretnéd a felszolgálóval, hogy milyen árkategóriájú bort szeretnél választani anélkül, hogy az asztalnál erről mindenki tudna, így tedd:

  1. Először is válassz ki egy kategóriát, majd ezen belül találj egy olyan bort, amelynek az ára megfelelőnek tűnik.
  2. Mutasd meg a felszolgálónak a választásodat, és kérd ki a véleményét.
  3. Amikor a bort kihangsúlyozod, akkor az ujjadat ne a bor nevére, hanem az árára helyezd.
  4. Ezzel a legnagyobb diszkrécióval tudtára adhatod, hogy mi az az ár, amely számodra elfogadható az adott pillanatban.

Ha még nem találtad meg a tökéletes éttermet akár borkóstolásra is, itt adunk néhány tippet: étterem Budapest

hirdetes

A bor kiválasztása

Alapvető fontosságú, hogy mindig határozd meg, hány üveg bort szeretnél rendelni: kezdésként általában fél üveg/fővel szoktak számolni. Ha legalább három főből áll a társaság, akkor rendelhetsz egy üveg fehér és egy üveg vörösbort.

Az összes régió, jellegzetesség memorizálása kimerítő feladat lenne, és szinte lehetetlen egy kezdő borkóstoló számára. Ha nincs időd komolyabban tanulmányozni a különböző fajtákat, akkor elég, ha észben tartod a következő népszerű borokat, amelyeket a leggyakrabban fogyasztanak az ételek mellé, és több árkategóriában is elérhetőek:

  • Pinot Noir: ha vörösbort szeretnél rendelni, akkor kérj Pinot Noir-t. A francia, vagy a kaliforniai borokkal például nehéz mellé lőni ebben a kategóriában.  
  • Rizling: ha fehér borra vágysz, válassz egy szárazabb rizlinget valamilyen francia vagy német területről

A bor rendelésének etikettje

A sommelier

A sommelier egy képzett szakember, akinek mindenre kiterjed a tudása, ha borról van szó. Ő állítja össze az adott étterem borkínálatát, és minden részletet tud az összes borról, amely a kínálatban szerepel, ezért ne hezitálj a segítségét kérni, hiszen azért van ott, hogy megkönnyítsék a döntésed.

hirdetes

Ha a sommelierhez fordulsz tanácsért, készülj fel a következő kérdésekre:

  • Milyen fajtájú bort szeret?
  • Milyen típusú ételeket fog fogyasztani?
  • Nyitott új ízek megismerésére?
  • Mennyit szeretne fogyasztani?

A bor ízlelésének etikettje

Általában a vendégül látó személy feladata a bor kiválasztása és megrendelése, ezáltal természetesen a bor ízlelése is. Semmi különlegeset nem kell tenni, csupán ellenőrizni, hogy a bor valóban az-e, amelyet rendelt és mindent rendben talál vele kapcsolatban.

A legjobb balatoni éttermerkől itt olvashatsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


csumiz (Setaria italica [L.] convar, maxima Alef.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, Kínában régóta, nálunk csak az 1930-as évek óta... Tovább

szőnyegrend

A kaszálógépek után lazán szétterítve maradó szálas termény. Előnye, hogy gyorsabban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek