notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerjétek meg a bor rendelésének etikettjét!

Hirdetés

Éttermi bor etikett

Borbély Brigitta
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Szerintem a megfelelő bor kiválasztásának kérdése sokakat zavarba hoz, ugyanis nincsenek tisztában azokkal a szempontokkal, amelyek alapján a vacsorához és alkalomhoz illő legmegfelelőbb bort kiválaszthatjuk. Ezért úgy gondoltam, nem ártana néhány szót említeni a borválasztás etikettjéről, amikor étteremben fogyasztunk. 

A bor rendelésének etikettje

 

A borlap és az árak

 

Sajnos a borlap nem mindig nyújt megfelelő szintű segítséget a választáshoz. A listán szereplő adatok ugyanis sokszor vagy olyan nyelvezettel van megfogalmazva, ami sajnos nem sokat árul el számodra a borról, vagy csak egy általános leírást tartalmaz, amely szintén nem elegendő a döntéshez.

Ha finoman közölni szeretnéd a felszolgálóval, hogy milyen árkategóriájú bort szeretnél választani anélkül, hogy az asztalnál erről mindenki tudna, így tedd:

 

  1. Először is válassz ki egy kategóriát, majd ezen belül találj egy olyan bort, amelynek az ára megfelelőnek tűnik.
  2. Mutasd meg a felszolgálónak a választásodat, és kérd ki a véleményét.
  3. Amikor a bort kihangsúlyozod, akkor az ujjadat ne a bor nevére, hanem az árára helyezd.
  4. Ezzel a legnagyobb diszkrécióval tudtára adhatod, hogy mi az az ár, amely számodra elfogadható az adott pillanatban.

 

 

 

A bor rendelésének etikettje

 

A bor kiválasztása

 

Hirdetés

Alapvető fontosságú, hogy mindig határozd meg, hány üveg bort szeretnél rendelni: kezdésként általában fél üveg/fővel szoktak számolni. Ha legalább három főből áll a társaság, akkor rendelhetsz egy üveg fehér és egy üveg vörösbort.

Az összes régió, jellegzetesség memorizálása kimerítő feladat lenne, és szinte lehetetlen egy kezdő borkóstoló számára. Ha nincs időd komolyabban tanulmányozni a különböző fajtákat, akkor elég, ha észben tartod a következő népszerű borokat, amelyeket a leggyakrabban fogyasztanak az ételek mellé, és több árkategóriában is elérhetőek:

 

  • Pinot Noir: ha vörösbort szeretnél rendelni, akkor kérj Pinot Noir-t. A francia, vagy a kaliforniai borokkal például nehéz mellé lőni ebben a kategóriában.  
  • Rizling: ha fehér borra vágysz, válassz egy szárazabb rizlinget valamilyen francia vagy német területről
Hirdetés

 

A bor rendelésének etikettje

A sommelier

 

A sommelier egy képzett szakember, akinek mindenre kiterjed a tudása, ha borról van szó. Ő állítja össze az adott étterem borkínálatát, és minden részletet tud az összes borról, amely a kínálatban szerepel, ezért ne hezitálj a segítségét kérni, hiszen azért van ott, hogy megkönnyítsék a döntésed.

Ha a sommelierhez fordulsz tanácsért, készülj fel a következő kérdésekre:

  • Milyen fajtájú bort szeret?
  • Milyen típusú ételeket fog fogyasztani?
  • Nyitott új ízek megismerésére?
  • Mennyit szeretne fogyasztani?

 

A bor ízlelésének etikettje

 

Általában a vendégül látó személy feladata a bor kiválasztása és megrendelése, ezáltal természetesen a bor ízlelése is. Semmi különlegeset nem kell tenni, csupán ellenőrizni, hogy a bor valóban az-e, amelyet rendelt és mindent rendben talál vele kapcsolatban.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
213 708
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 339 428
Közösség

exocitózis

a sejtüregben (vakuólumban) levő anyagoknak a sejten kívüli térbe való ürítése. A... Tovább

állományváltás

1. az állattartó telepen az állomány teljes cseréje (fertőző betegségtől való... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek