Esővízgyűjtés egy kertész tanácsaival: használjuk ki okosan az esőzéseket!

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az esővíz kihasználása a kertészkedés során nem csak környezetbarát megoldás, de növényeink számára is kedvező. Az esővíz természetes módon öntözi kertünket, és segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát. Ebben a cikkben bemutatom, hogyan gyűjtsük össze és használjuk fel az esővizet, hogy kertünk virágzó és egészséges legyen.

esővízgyűjtés

Miért használjunk esővizet az öntözéshez?

Az esővíz az egyik legértékesebb erőforrás, amelyet kertészként felhasználhatsz. Nem csak, hogy környezetbarát, de növényeid is kifejezetten jól reagálnak rá. Az esővíz oxigénben gazdag, ami elősegíti a növények és virágok egészséges növekedését. Az esővizet összegyűjteni egy esőhordóban nem igényel energiát, így természetes módon öntözheted kertedet, anélkül, hogy szivattyúkra lenne szükséged.
Az esővíz összegyűjtése és öntözésre való felhasználása csökkentheti az eróziót, az iszapot és a vízelvezetési problémákat is. Emellett, ha a talajvizet helyett esővizet használsz az öntözéshez, megőrizheted a talajvíz épségét és hosszú távon fenntarthatóbbá teheted kerted vízgazdálkodását.

Fontos tudnivalók az esővíz gyűjtésről 

Ügyelj arra, hogy a tetőfelületek esővize baktériumokat, vegyszereket és egyéb szennyeződéseket vehet fel. Ez különösen fontos, ha gyümölcsöt és zöldséget öntözöl, például salátát, fűszernövényeket és alacsony növekedésű gyümölcsöket. Érdemes tesztelni az esővizet, mielőtt öntözésre használnád.
Ne feledd, hogy az esővíz emberi fogyasztásra nem alkalmas a benne lévő baktériumok miatt. Ügyelj arra is, hogy a tartályokat biztonságosan zárd le, hogy megvédd a gyerekeket és az állatokat. Az esős időszakokban figyelj a tartályok túlcsordulására is.

Hogyan gyűjtsd össze az esővizet?

Ereszcsatornák és lefolyók

Az esővíz összegyűjtéséhez ereszcsatornákra lesz szükséged. Amikor a csapadék eléri a ház tetejét (vagy garázst, fészert, istállót, apró házat stb.), behatol az ereszcsatornába, ami aztán egy lefolyóhoz vezet. Tartsd tisztán ezeket a hozzáférési területeket a levelektől és a törmeléktől. Érdemes elgondolkodni egy olyan ereszcsatorna-rendszer telepítésén, amely megvédi a sávokat az eltömődéstől. Helyezz rá egy szitát vagy szűrőt az ejtőcső végére, hogy megakadályozd a törmelék bejutását a hordóba vagy a tartályba.

Esőhordók

Esőhordó használatához fúrj egy lyukat az ereszcsatorna kifolyójába, hogy rögzítsd a simítóhoz hasonló csapot. Az esővizet közvetlenül a tartályba vezeted. Ha lehetséges, takard le a kifolyót, hogy távol tartsd a szúnyogokat.

Az 200 literes dob meglehetősen gyorsan megtelik, ezért a kényelem kedvéért tarts kéznél néhány nagy tartályt. Ha a legjobb esőhordó(ka)t keresed, vedd figyelembe a következőket:

•    A tetején legyen egy háló, amely távol tartja a leveleket, a zsindelyt, a törmeléket és a szúnyogokat.
•    Túlfolyó cső, amely elvezeti a felesleges vizet.
•    Helyezd a hordót valamilyen talapzatra, hogy a gravitáció segítse a lefolyást.
•    Tömlők, amelyek lehetővé teszik, hogy egy tele hordót közvetlenül a kertbe engedj (vagy vizet küldj egy másik hordóba).

Öntözés összegyűjtött esővízzel

Kerted esővízzel történő öntözése egyszerű; használhatsz öntözőkannát vagy tömlőt. Öntözőkanna esetén egyszerűen távolítsd el a fedelet, és mártsd bele. A tömlő használatához a hordót magasabbra kell helyezned, mint az öntözni kívánt terület, hogy a gravitáció el tudja mozgatni a vizet. Akár csepegtető öntözőrendszert is rögzíthetsz esőhordódhoz, ebben az esetben csak egy szelepet kell megfordítanod a kert vagy a pázsit öntözéséhez.

Az öntözőrendszerek nagyobb nyomást igényelnek. Tehát, ha öntözőt szeretnél használni, előfordulhat, hogy szivattyút kell csatlakoztatnod az esőhordóhoz.Az esővíz gyűjtése és felhasználása nem csak környezetbarát megoldás, de a kerted számára is rendkívül előnyös. Próbáld ki ezt az egyszerű módszert, és élvezd a virágzó, egészséges kertet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fej

az állat testének egyik legkifejezőbb része, rajta koponyái és arci rész különböztethető... Tovább

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem