Erdőkert előnyei, erdőkert működése, erdőkert létrehozása

hirdetes

Így lehet neked is szüretelhető erdőkerted

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Alkossunk együtt erdőkertet

Milyen feladatokat látnak el az erdőkertek növényei?

Az erdőkertekbe általában különféle gyümölcsfákat helyezünk el, a többi növény (bokrok, lágyszárúak, talajtakarók) pedig többnyire ezek támogatásáért felel, illetve sokuknak még szüretelhető termése is van. Minél több funkcionális növényt helyezünk el az erdőkertben, annál kevesebb feladatot kell magunkra vállalnunk.

Ilyen feladatok például: a nitrogén megkötése a levegőből a környező növények gyökerei számára, tápanyagok összegyűjtése a talaj mélyéről, és azok felszínre hozása, hasznos rovarok bevonzása és kártevők távoltartása, árnyék biztosítása a talaj és új palánták számára. Természetesen fontos feladatnak tekinthetjük azt is, hogy ezek a növények terméseket is kínálnak nekünk.

Milyen növényeket válasszunk egy erdőkertbe?

hirdetes

Az erdőkerteket javarészt évelő, vagy maghullató növények alkotják, pusztán azért, hogy ne kelljen minden évben újraültetni az egész erdőt. Természetesen akadhatnak köztük egynyáriak is attól függően, hogy mennyi időt szánnál évente az újraültetésre. Érdemes gyümölcsfákkal kezdeni. Ha kisebb terület áll rendelkezésedre, akkor válassz féltörpe változatokat. Ezeket ajánlott választani a kisebb törpe fákkal szemben, amelyek kisebb gyökérzetük miatt érzékenyebbek.

A nitrogénmegkötők a következő legfontosabb és leggyakoribb funkcionális csoport. Általában egy erdőkert 25%-át ilyen növények szokták alkotni. Ezek lehetnek fák (például júdásfa vagy fehér akác), virágzó növények (úgymint csillagfürt vagy szagos bükköny), talajtakarók (here vagy bükköny), ehető termésű bokrok (somtermésű ezüstfa), vagy akár olyan növények is, amelyek jóban vannak különféle nitrogén-megkötő baktériumokkal. Vannak növények, amelyek remekül alkalmasak arra, hogy összeszedjék a talaj tápanyagait, majd leveleik elhullajtásával (vagy a gyökerek elhalásával) visszaforgassák azt a talaj magasabb rétegeibe.

hirdetes

Remek jelölt erre a nadálytő, a csalán, és a közönséges cickafark is. Az erdőkertek egyik hátránya és szépsége is egyben, hogy nem lehet pontosan megjósolni, hogy hogyan is jönnek majd ki egymással a „családtagok” és az összes „lakótárs”. Mivel minden erdőkert egyedi, így a te feladatod lesz kitapasztalni, hogy mi működik, mi nem, és hogy mely kombinációk elégítik ki kertészeti igényeidet úgy, hogy közben saját maguk ellátásáról is gondoskodnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

További cikkek ebben a témában


globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

Letenyei Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Letenye Kossuth u. 10. 8868 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet