Erdőkert előnyei, erdőkert működése, erdőkert létrehozása

hirdetes

Így lehet neked is szüretelhető erdőkerted

Szélesi Ferenc, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Alkossunk együtt erdőkertet

Milyen feladatokat látnak el az erdőkertek növényei?

Az erdőkertekbe általában különféle gyümölcsfákat helyezünk el, a többi növény (bokrok, lágyszárúak, talajtakarók) pedig többnyire ezek támogatásáért felel, illetve sokuknak még szüretelhető termése is van. Minél több funkcionális növényt helyezünk el az erdőkertben, annál kevesebb feladatot kell magunkra vállalnunk.

Ilyen feladatok például: a nitrogén megkötése a levegőből a környező növények gyökerei számára, tápanyagok összegyűjtése a talaj mélyéről, és azok felszínre hozása, hasznos rovarok bevonzása és kártevők távoltartása, árnyék biztosítása a talaj és új palánták számára. Természetesen fontos feladatnak tekinthetjük azt is, hogy ezek a növények terméseket is kínálnak nekünk.

Milyen növényeket válasszunk egy erdőkertbe?

hirdetes

Az erdőkerteket javarészt évelő, vagy maghullató növények alkotják, pusztán azért, hogy ne kelljen minden évben újraültetni az egész erdőt. Természetesen akadhatnak köztük egynyáriak is attól függően, hogy mennyi időt szánnál évente az újraültetésre. Érdemes gyümölcsfákkal kezdeni. Ha kisebb terület áll rendelkezésedre, akkor válassz féltörpe változatokat. Ezeket ajánlott választani a kisebb törpe fákkal szemben, amelyek kisebb gyökérzetük miatt érzékenyebbek.

A nitrogénmegkötők a következő legfontosabb és leggyakoribb funkcionális csoport. Általában egy erdőkert 25%-át ilyen növények szokták alkotni. Ezek lehetnek fák (például júdásfa vagy fehér akác), virágzó növények (úgymint csillagfürt vagy szagos bükköny), talajtakarók (here vagy bükköny), ehető termésű bokrok (somtermésű ezüstfa), vagy akár olyan növények is, amelyek jóban vannak különféle nitrogén-megkötő baktériumokkal. Vannak növények, amelyek remekül alkalmasak arra, hogy összeszedjék a talaj tápanyagait, majd leveleik elhullajtásával (vagy a gyökerek elhalásával) visszaforgassák azt a talaj magasabb rétegeibe.

hirdetes

Remek jelölt erre a nadálytő, a csalán, és a közönséges cickafark is. Az erdőkertek egyik hátránya és szépsége is egyben, hogy nem lehet pontosan megjósolni, hogy hogyan is jönnek majd ki egymással a „családtagok” és az összes „lakótárs”. Mivel minden erdőkert egyedi, így a te feladatod lesz kitapasztalni, hogy mi működik, mi nem, és hogy mely kombinációk elégítik ki kertészeti igényeidet úgy, hogy közben saját maguk ellátásáról is gondoskodnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Hogyan válasszunk karácsonyfát? Ezeket a trükköket ne felejtsd el választás során!

Hogy a tökéletes fát megtaláljuk, alapvető trükkökre és szempontra oda kell figyelnünk. Felfedezzük, hogyan választhatjuk ki a legideálisabb karácsonyfát!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-27

4 télálló növény az ablakba - muskátli helyett

Kerestem néhány télálló növényt, amire lecserélhetem a muskátlit, hiszen a párkány télen sem maradhat üresen, ugye? Csak én imádom az ablakba tenni a virágokat?

2023-11-28

Ez a recept minden gyomot kiírt pár perc alatt!

A vegyszermentes megoldások iránt érdeklődőknek kínálunk néhány hatékony receptet és természetes módszert a gyomok elleni küzdelemhez és gyomírtáshoz.

2023-11-27

Ez az 5 legszebb liliomféle- mindegyik nagyon különleges

Ez az 5 legszebb liliomféle, amit otthon is termeszthetsz, ha valamivel szeretnéd különlegessé, meseszerűvé varázsolni a kertedet, akkor válassz ezek közül!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidegedzés

az őszi vetésű növények télállóságának élettani alapja. A kikelt gabonában a szövetek... Tovább

Pandémia

Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet