Erdőkert előnyei, erdőkert működése, erdőkert létrehozása

hirdetes

Így lehet neked is szüretelhető erdőkerted

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Alkossunk együtt erdőkertet

Milyen feladatokat látnak el az erdőkertek növényei?

Az erdőkertekbe általában különféle gyümölcsfákat helyezünk el, a többi növény (bokrok, lágyszárúak, talajtakarók) pedig többnyire ezek támogatásáért felel, illetve sokuknak még szüretelhető termése is van. Minél több funkcionális növényt helyezünk el az erdőkertben, annál kevesebb feladatot kell magunkra vállalnunk.

Ilyen feladatok például: a nitrogén megkötése a levegőből a környező növények gyökerei számára, tápanyagok összegyűjtése a talaj mélyéről, és azok felszínre hozása, hasznos rovarok bevonzása és kártevők távoltartása, árnyék biztosítása a talaj és új palánták számára. Természetesen fontos feladatnak tekinthetjük azt is, hogy ezek a növények terméseket is kínálnak nekünk.

Milyen növényeket válasszunk egy erdőkertbe?

hirdetes

Az erdőkerteket javarészt évelő, vagy maghullató növények alkotják, pusztán azért, hogy ne kelljen minden évben újraültetni az egész erdőt. Természetesen akadhatnak köztük egynyáriak is attól függően, hogy mennyi időt szánnál évente az újraültetésre. Érdemes gyümölcsfákkal kezdeni. Ha kisebb terület áll rendelkezésedre, akkor válassz féltörpe változatokat. Ezeket ajánlott választani a kisebb törpe fákkal szemben, amelyek kisebb gyökérzetük miatt érzékenyebbek.

A nitrogénmegkötők a következő legfontosabb és leggyakoribb funkcionális csoport. Általában egy erdőkert 25%-át ilyen növények szokták alkotni. Ezek lehetnek fák (például júdásfa vagy fehér akác), virágzó növények (úgymint csillagfürt vagy szagos bükköny), talajtakarók (here vagy bükköny), ehető termésű bokrok (somtermésű ezüstfa), vagy akár olyan növények is, amelyek jóban vannak különféle nitrogén-megkötő baktériumokkal. Vannak növények, amelyek remekül alkalmasak arra, hogy összeszedjék a talaj tápanyagait, majd leveleik elhullajtásával (vagy a gyökerek elhalásával) visszaforgassák azt a talaj magasabb rétegeibe.

hirdetes

Remek jelölt erre a nadálytő, a csalán, és a közönséges cickafark is. Az erdőkertek egyik hátránya és szépsége is egyben, hogy nem lehet pontosan megjósolni, hogy hogyan is jönnek majd ki egymással a „családtagok” és az összes „lakótárs”. Mivel minden erdőkert egyedi, így a te feladatod lesz kitapasztalni, hogy mi működik, mi nem, és hogy mely kombinációk elégítik ki kertészeti igényeidet úgy, hogy közben saját maguk ellátásáról is gondoskodnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-03-27

5 módszer, amivel megvédheted növényeidet a tavaszi fagytól- ideje felkészülni!

A növényeinkre nem adhatunk téli kabátot, de mégis van néhány módszer, amikkel segíthetünk nekik, hogy ne fagyjanak el- ezek a legjobb módszerek tavszi fagy ellen.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

életképesség

az élőlények gen. alkalmassága élettevékenységük fenntartása, az alkalmazkodás... Tovább

fülcsonkítás

egyes kutyafajtákon az állat tetszetőssebbé tételét szolgáló v. más állatfajban a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet