Eperágyás tisztítása februárban lépésről lépésre!

hirdetes

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az földi eper több okból is jó dolog. A legnyilvánvalóbb az, hogy ezek a hosszú indák, amelyek az eper növényekből nőnek ki, új növényeket hoznak létre. Bárhol, ahol a futó megérinti a talajt, gyökerek nőnek, és új eper képződik. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer elültetted az epret, soha többé nem kell újra megtenned ezt. Azonban, ha a futókat nem vágják vissza, a kis epres gyorsan feltorlódnak egy eperágyásban. A rendezett és produktív ágyásod pillanatok alatt egy rendetlenséggé válhat. Érdemes késő téltől kora tavaszig kitakarítani az eperágyat, ehhez mutatunk segítségeket. 

Eperágyás tisztántartás

Eperágyás karbantartás

Mielőtt rátérnénk az eperágyás tisztítására, beszéljünk annak karbantartásáról. Bár az enyémet minden évben hagyom elvadulni, a júniusban termő fajtáknak ajánlatos egy kis metszést adni a termés után. Ez azt jelenti, hogy vissza kell vágni a növényeket, a száraikat, a leveleket és mindent, 5 centivel a talaj felett. Metszésük ösztönzi az új levelek kialakulását és a futószárak csökkenését.

Ez a módszer nem működik jól öröktermő eper esetében. Többször gyümölcsöznek, vagy egész nyáron, és az első szüret után, ha feldarabolnánk őket, az visszalépést jelentene számukra, és kevesebb termést is kapnánk. Ezért tél végén inkább az eperágyásomat szoktam rendbe tenni, és nyáron metszeni. Mutatom, hogyan!

Az eperágyás életciklusa

Ha epret ültetsz egy ágyásba, akkor 30-40 cm távolságra helyezd el őket mindkét irányban. A növények közötti tér gyorsan megtelik levelekkel, bogyókkal és futónövényekkel. A növényeket a fent leírtak szerint karban kell tartani, vagy évente meg kell tisztítani az eperágyást. A tisztítás lehetővé teszi új növények telepítését is.

Előfordulhat, hogy egy elsőéves növény csak néhány bogyót hoz, de a második és harmadik évében beérik, és sokkal nagyobb termést ad. Ezt követően kevesebb bogyót terem, így sok kertész a harmadik év után cseréli ki növényét. 

hirdetes

Mikor kell kitakarítani az eperágyásokat?

Az eperágyások tisztítása késő téltől kora tavaszig tartó feladat. Ha enyhe a tél, akkor már februárban elkezdhetjük a feladatokat.  Fontos, hogy a talaj legyen fagymentes. Vigyázzunk az eperszárak és leveket alatta hibernáló vadon élő állatokra is. Télen sok békát találtam az epreim alatt!

Nyugodtan ültethetsz szamóca növényeket, amikor az éjszakai hőmérséklet nem alacsonyabb, mint -3 fok. Az eperágyásokat a tél leghidegebb időszaka után, de még azelőtt takarítják fel, hogy a növények újra növekedni kezdenének. Emiatt a benőtt eprek tisztítása nagyszerű feladat a tél végétől egészen kora tavaszig.

Hogyan tisztítsuk meg az eperágyásokat?

A benőtt eperágyások idősebb növényekkel, fiatal növényekkel és futók maradványaival vannak tarkítva. Áthatolhatatlan rendetlenségnek tűnhet először, de soha ne félj; könnyebb takarítani, mint gondolnád. Csak egy kis időre, egy metszőollóra és néhány általános irányelvre van szükséged. 

hirdetes
A benőtt eperágyások tisztításának elsődleges célja minden érett növény feltárása, amiken körülbelül 8-10 cm növekedést kell manikűrözni. Kezdd az ágy egyik sarkánál, és innen haladj. Vegyél egy maroknyi futót, és vágd vissza őket. Miután néhányat megtisztítottunk, könnyebb lesz látni az egyes növényeket és levágni a leveleiket, és a zavaró szárakat.

Ha megtelepedett friss növényeket találsz, óvatosan ásd ki őket. Átültetheted őket máshova, vagy kiültetheted akár cserépbe is. Munka közben távolíts el minden egyéb gyomnövényt. Ne feledd, mind az egynyári gyomok, mind az eper levelei, szárai komposztálhatóak.

Amikor az ágyás teljesen megtisztult, vigyél fel egy talajtakarót komposzttal vagy jól korhadt trágyával. Finoman terítsd el egy centis rétegben minden egyes növény körül, és az eperágyás összes szabadon lévő részén a talajon. Amint a nyár végén zöld bogyók kezdenek képződni a növényeken, ismét mulcsozd be a növényeket. Ezúttal szalmával vagy más anyaggal, amely feltartja a bogyókat a földről.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Így ültesd be pompás vadvirágokkal a kerted idén tavasszal

Ugye nem én vagyok az egyetlen, aki imádja a vadvirágokat? Ha te is hozzám hasonlóan rajongsz értük, akkor ezt a cikket imádni fogod a vadvirágok ültetéséről.

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-26

Ezt az 5 pillangómágnes virágot ültesd el idén tavasszal!

Ezek a legszebb pillangómágnes virágok, amiket te is elültethetsz idén tavasszal. Varázsoljunk gyönyörű kertet, mutatjuk a kertészek tippjeit!

2024-02-26

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, gondozni nagyon egyszerű, most adunk néhány tippet.

2024-02-26

Márciusban megjelennek a kertünkben a csigák, így védekezz ellenük

Így harcolj a márciusi csigák megjelenése ellen a kertedbe, ez egy környezetbarát módszer a csigák ellen, amivel nem árthatsz senkinek és a kerted is véded!

2024-02-26

Ez a legfinomabb sós muffin, ami medvehagymával készül

A medvehagyma hamarosan kapható a boltokban, hiszen itt a tavasz, így hát süssünk belőle valami finomat, például egy medvehagymás muffint, ami isteni lesz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

76/2006. (X. 20.) FVM rendelet

a termõföldre vonatkozó elõvásárlási és elõhaszonbérleti jog gyakorlásával... Tovább

Érdi Macskaotthon és Kórház

Állatvédõ szervezet Dr. Tóth Pál   Cím: Érd Mûvezetõ u. 50. 2030 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet