eperágyás; februári kertészkedés; eperágyás február; eperágyás kertészkedés; eper; komposzt; mulcs

hirdetes

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az földi eper több okból is jó dolog. A legnyilvánvalóbb az, hogy ezek a hosszú indák, amelyek az eper növényekből nőnek ki, új növényeket hoznak létre. Bárhol, ahol a futó megérinti a talajt, gyökerek nőnek, és új eper képződik. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer elültetted az epret, soha többé nem kell újra megtenned ezt. Azonban, ha a futókat nem vágják vissza, a kis epres gyorsan feltorlódnak egy eperágyásban. A rendezett és produktív ágyásod pillanatok alatt egy rendetlenséggé válhat. Érdemes késő téltől kora tavaszig kitakarítani az eperágyat, ehhez mutatunk segítségeket. 

Eperágyás tisztántartás

Eperágyás karbantartás

Mielőtt rátérnénk az eperágyás tisztítására, beszéljünk annak karbantartásáról. Bár az enyémet minden évben hagyom elvadulni, a júniusban termő fajtáknak ajánlatos egy kis metszést adni a termés után. Ez azt jelenti, hogy vissza kell vágni a növényeket, a száraikat, a leveleket és mindent, 5 centivel a talaj felett. Metszésük ösztönzi az új levelek kialakulását és a futószárak csökkenését.
Ez a módszer nem működik jól öröktermő eper esetében. Többször gyümölcsöznek, vagy egész nyáron, és az első szüret után, ha feldarabolnánk őket, az visszalépést jelentene számukra, és kevesebb termést is kapnánk. Ezért tél végén inkább az eperágyásomat szoktam rendbe tenni, és nyáron metszeni. 

Az eperágyás életciklusa

Ha epret ültetsz egy ágyásba, akkor 30-40 cm távolságra helyezd el őket mindkét irányban. A növények közötti tér gyorsan megtelik levelekkel, bogyókkal és futónövényekkel. A növényeket a fent leírtak szerint karban kell tartani, vagy évente meg kell tisztítani az eperágyást. A tisztítás lehetővé teszi új növények telepítését is.
Előfordulhat, hogy egy elsőéves növény csak néhány bogyót hoz, de a második és harmadik évében beérik, és sokkal nagyobb termést ad. Ezt követően kevesebb bogyót terem, így sok kertész a harmadik év után cseréli ki növényét. 

hirdetes

Mikor kell kitakarítani az eperágyásokat?

Az eperágyások tisztítása késő téltől kora tavaszig tartó feladat. A jelenlegi enyhe tél mellett már februárban elkezdhetjük a feladatokat.  Fontos, hogy a talaj legyen fagymentes. Vigyázzunk az eperszárak és leveket alatta hibernáló vadon élő állatokra is. Télen sok békát találtam az epreim alatt!
Nyugodtan ültethetsz szamóca növényeket, amikor az éjszakai hőmérséklet nem alacsonyabb, mint -3 fok. Az eperágyásokat a tél leghidegebb időszaka után, de még azelőtt takarítják fel, hogy a növények újra növekedni kezdenének. Emiatt a benőtt eprek tisztítása nagyszerű feladat a tél végétől egészen kora tavaszig.

hirdetes

Hogyan tisztítsuk meg az eperágyásokat?

A benőtt eperágyások idősebb növényekkel, fiatal növényekkel és futók maradványaival vannak tarkítva. Áthatolhatatlan rendetlenségnek tűnhet először, de soha ne félj; könnyebb takarítani, mint gondolnád. Csak egy kis időre, egy metszőollóra és néhány általános irányelvre van szükséged. 
A benőtt eperágyások tisztításának elsődleges célja minden érett növény feltárása, amiken körülbelül 8-10 cm növekedést kell manikűrözni. Kezdd az ágy egyik sarkánál, és innen haladj. Vegyél egy maroknyi futót, és vágd vissza őket. Miután néhányat megtisztítottunk, könnyebb lesz látni az egyes növényeket és levágni a leveleiket, és a zavaró szárakat.

Ha megtelepedett friss növényeket találsz, óvatosan ásd ki őket. Átültetheted őket máshova, vagy kiültetheted akár cserépbe is. Munka közben távolíts el minden egyéb gyomnövényt. Ne feledd, mind az egynyári gyomok, mind az eper levelei, szárai komposztálhatóak.

Amikor az ágyás teljesen megtisztult, vigyél fel egy talajtakarót komposzttal vagy jól korhadt trágyával. Finoman terítsd el egy centis rétegben minden egyes növény körül, és az eperágyás összes szabadon lévő részén a talajon. Amint a nyár végén zöld bogyók kezdenek képződni a növényeken, ismét mulcsozd be a növényeket. Ezúttal szalmával vagy más anyaggal, amely feltartja a bogyókat a földről.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-31

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában Costa Rica-hoz kötik, de az Azori-szigeteki sokkal jobb!

2023-03-31

A csodálatos Wanfeng-tó, Kína lenyűgöző természeti csodája

A kínai Guizhou tartományban található Wanfeng-tó egy lenyűgöző természeti csoda, amely a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt célpontjává vált.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

62/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

a Hajdú-Bét Rt. és a NOVOFARM Rt. mezõgazdasági alapanyag-beszállítói által igénybe... Tovább

48/2006. (VI. 22.) FVM rendelet

az egységes területalapú támogatási rendszer alapján támogatásra jogosult mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet