Hogyan ültess epret cserépbe? Ezekre figyelj, ha epret ültetsz cserépbe! Mekkora cserép kell az epernek?

Hogyan ültess epret cserépbe? Mutatjuk mire figyelj!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hogyan ültess epret cserépbe?

Túl kevés a napon van a cserépbe ültetett eper

A szamócának sok napfényre van szüksége a sikeres növekedéshez, akár 12 órán keresztül is igényli a közvetlen napfényt. Ha növényeid 5 vagy 6 óránál kevesebbet kapnak közvetlen napfénytől, nagyon kicsi termést hoznak. A legjobb eper termesztéséhez helyezd cserepeidet olyan helyre, ahol sok közvetlen napfény éri. Ha az epret bent, az ablakpárkányon termeszted, időnként megforgathatod a növényt, hogy egyenletes napfényt kapjon.

Alulöntözöd, vagy túlöntözöd az eperpalántákat

A cserépben termesztett eperpalánták általában jobb vízelvezetéssel rendelkeznek, mivel a víz gyorsabban távozik az aljáról. Ha a víz nem oszlik el, az gyökérrothadáshoz vezethet, ha a növényeket túlöntözik. Az is probléma, ha ugyanazokat az öntözési módszereket alkalmazod a cserepek esetében, mint a kerti eprek esetében. Csak azért, mert a cserepes növények gyorsan kiszáradhatnak, ha van egy lefolyónyílás a tartály alján, még nem jelenti azt, hogy több vízre van szükségük. A kulcs az, hogy a talaj nedves legyen, de ne legyen túl nedves vagy száraz. Az edényeket könnyen túlöntözhetjük, mert kisebb a felületük, de a vízelvezetés miatt gyorsan ki is száradhatnak, és a víz elpárologhat az edényből, különösen, ha terrakotta edényeket használunk.

A megfelelő cserép kiválasztása az eprek számára

Sokan azt rontják el, hogy nem megfelelő cserepet választanak az eprek számára. A cserepes növények esetében azt mindig át kell gondolni, hogy a bele ültetett növények csakis a cserép aljáig tudnak terjeszkedni, míg a földben gyakorlatilag szabad tartási lehetőségük van a gyökereik kiterjedésére. Az eper gyökere bár sekély, szélességében szeret azért terjeszkedni. Egy olyan 35-40 cm átmérőjű, 20 cm mély edény tökéletes választás lehet az eperpalánták számára, ebben bőven elfér a gyökérgömbjük. Ne zsúfoljon túl! Az eperpalánták látszólag kis helyen is elférnek, de a legegészségesebb növényeket és a legízletesebb termést akkor érhetjük el, ha elegendő hely áll rendelkezésükre, hogy teljes potenciáljukat kifejtse. Ezért ne zsúfold túl őket!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-25

Így vedd észre, ha vírusos fertőzést kapott a paradicsomod

Ismerd fel a paradicsomnövények vírusos fertőzéseit! Tudj meg mindent a tünetekről, megelőzésről és védekezésről, hogy megóvd termésed egészségét.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szállítólevegős permetezőgép

légáramlással megnövelt szállítóképességű ->permetezőgép, amely által a permetlé... Tovább

fejési rendszerek

a fejőberendezéseknek mint alapvető gépi eszköznek alk. módját határozzák meg a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert Növénytermesztés