Hogyan ültess epret cserépbe? Ezekre figyelj, ha epret ültetsz cserépbe! Mekkora cserép kell az epernek?

Hogyan ültess epret cserépbe? Mutatjuk mire figyelj!

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hogyan ültess epret cserépbe?

Túl kevés a napon van a cserépbe ültetett eper

A szamócának sok napfényre van szüksége a sikeres növekedéshez, akár 12 órán keresztül is igényli a közvetlen napfényt. Ha növényeid 5 vagy 6 óránál kevesebbet kapnak közvetlen napfénytől, nagyon kicsi termést hoznak. A legjobb eper termesztéséhez helyezd cserepeidet olyan helyre, ahol sok közvetlen napfény éri. Ha az epret bent, az ablakpárkányon termeszted, időnként megforgathatod a növényt, hogy egyenletes napfényt kapjon.

Alulöntözöd, vagy túlöntözöd az eperpalántákat

A cserépben termesztett eperpalánták általában jobb vízelvezetéssel rendelkeznek, mivel a víz gyorsabban távozik az aljáról. Ha a víz nem oszlik el, az gyökérrothadáshoz vezethet, ha a növényeket túlöntözik. Az is probléma, ha ugyanazokat az öntözési módszereket alkalmazod a cserepek esetében, mint a kerti eprek esetében. Csak azért, mert a cserepes növények gyorsan kiszáradhatnak, ha van egy lefolyónyílás a tartály alján, még nem jelenti azt, hogy több vízre van szükségük. A kulcs az, hogy a talaj nedves legyen, de ne legyen túl nedves vagy száraz. Az edényeket könnyen túlöntözhetjük, mert kisebb a felületük, de a vízelvezetés miatt gyorsan ki is száradhatnak, és a víz elpárologhat az edényből, különösen, ha terrakotta edényeket használunk.

A megfelelő cserép kiválasztása az eprek számára

Sokan azt rontják el, hogy nem megfelelő cserepet választanak az eprek számára. A cserepes növények esetében azt mindig át kell gondolni, hogy a bele ültetett növények csakis a cserép aljáig tudnak terjeszkedni, míg a földben gyakorlatilag szabad tartási lehetőségük van a gyökereik kiterjedésére. Az eper gyökere bár sekély, szélességében szeret azért terjeszkedni. Egy olyan 35-40 cm átmérőjű, 20 cm mély edény tökéletes választás lehet az eperpalánták számára, ebben bőven elfér a gyökérgömbjük. Ne zsúfoljon túl! Az eperpalánták látszólag kis helyen is elférnek, de a legegészségesebb növényeket és a legízletesebb termést akkor érhetjük el, ha elegendő hely áll rendelkezésükre, hogy teljes potenciáljukat kifejtse. Ezért ne zsúfold túl őket!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emfizéma (emphysema)

olyan kóros folyamat, amikor a szerveket, szöveteket levegő-, ill. gázbuborékok hatják át.... Tovább

gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert Növénytermesztés