notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Energiatakarékossági konferencia a Magyar lakosság érdekében

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Energiatakarékossági konferencia a Magyar lakosság érdekében

Kiszner Klaudia

Kedden, energiahatékonysági konferencián vett részt a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Brit Nagykövetség , ahol elhangzott, hogy a magyar háztartásokban rengeteg kihasználatlan,  megtakarítható energia rejlik.

Energiahatékonyság a Magyar otthonokba

A keddi konferencia témájának fő kérdése az EU új Energiahatékonysági Irányelvének hazai végrehajtásának áttekintése, és az irányelv bemutatása. A brit nagykövet elmondta, hogy nagy áttörést jelentene az új irányelv, hiszen kötelező érvényű megtakarítási célokat jelöl ki, és konkrét feladatokat határoz meg a tagállamok számára. Az egyik legfontosabb irányelvként meghatározott intézkedés az energiaszolgáltatokkal kapcsolatos, miszerint hatékonysági kötelezettség bevezetésére sarkalná őket. Ez azt jelentené, hogy 2014-től a szolgáltatók teljes eladott mennyiségük 1,5 százalékának megfelelő megtakarítási és beruházási intézkedéseket kötelesek teljesíteni minden évben.

 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet egyik szakértője szerint a lehetőség mérföldkő lenne, hiszen hazánkban 2020-ra megtakarításként előírt mennyiség a Paksi atomerőműnél 40, míg a földgáz importnak 20 százalékát jelentené.” Az egyik legnagyobb következtetés a konferencia során, hogy mindez szorosan összefügghet az építőipar energiahatékonysági beruházásokkal történő fellendítésével, hiszen a szolgáltatók úgy tudjuk a legolcsóbban csökkenteni a fogyasztói energiafelhasználást, ha támogatják a lakossági energiahatékonysági felújításokat .” Több tagállamnál bevált módszer példaként mutatja, hogy az irányelv így a leghatékonyabb, a kötelezettségi rendszernek köszönhetően azokban az országokban ahol bevezetésnek köszönhetően mai is támogatják az energiaszolgáltatókat. Ezen kívül  új munkahelyek jöhetnek létre, a beruházások pedig csökkenthetik a lakosság rezsiköltségeit.

hirdetes

 

hirdetes

A konferencia végszói között felszólalt dr. Bart István  a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, aki elmondta az irányelv végrehajtása nem kis feladat hazánknak , se az államnak, se a szolgáltatóknak, de nagy előrelépést jelenthetne számunkra. A szolgáltatok számára azért is fontos hiszen újabb szolgáltatásokkal tudnák bővíthetik repertoárúkat, ezzel újabb munkahelyek teremtődnének és a lakosság számára is segítséget nyújthatna a megtakarításban

 

Forrás: agrarszektor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

kultúrnövény

az olyan fajtához tartozó növény, amely vadon nem tenyészik, vagyis amelyet az ember... Tovább

kariogram

egy sejt kromoszómaállományának képe. A mitózis metafázisában megfigyelhető... Tovább

Tovább a lexikonra