Energiatakarékossági konferencia a Magyar lakosság érdekében

Energiatakarékossági konferencia a Magyar lakosság érdekében

Kiszner Klaudia
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kedden, energiahatékonysági konferencián vett részt a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Brit Nagykövetség , ahol elhangzott, hogy a magyar háztartásokban rengeteg kihasználatlan,  megtakarítható energia rejlik.

Energiahatékonyság a Magyar otthonokba

A keddi konferencia témájának fő kérdése az EU új Energiahatékonysági Irányelvének hazai végrehajtásának áttekintése, és az irányelv bemutatása. A brit nagykövet elmondta, hogy nagy áttörést jelentene az új irányelv, hiszen kötelező érvényű megtakarítási célokat jelöl ki, és konkrét feladatokat határoz meg a tagállamok számára. Az egyik legfontosabb irányelvként meghatározott intézkedés az energiaszolgáltatokkal kapcsolatos, miszerint hatékonysági kötelezettség bevezetésére sarkalná őket. Ez azt jelentené, hogy 2014-től a szolgáltatók teljes eladott mennyiségük 1,5 százalékának megfelelő megtakarítási és beruházási intézkedéseket kötelesek teljesíteni minden évben.

 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet egyik szakértője szerint a lehetőség mérföldkő lenne, hiszen hazánkban 2020-ra megtakarításként előírt mennyiség a Paksi atomerőműnél 40, míg a földgáz importnak 20 százalékát jelentené.” Az egyik legnagyobb következtetés a konferencia során, hogy mindez szorosan összefügghet az építőipar energiahatékonysági beruházásokkal történő fellendítésével, hiszen a szolgáltatók úgy tudjuk a legolcsóbban csökkenteni a fogyasztói energiafelhasználást, ha támogatják a lakossági energiahatékonysági felújításokat .” Több tagállamnál bevált módszer példaként mutatja, hogy az irányelv így a leghatékonyabb, a kötelezettségi rendszernek köszönhetően azokban az országokban ahol bevezetésnek köszönhetően mai is támogatják az energiaszolgáltatókat. Ezen kívül  új munkahelyek jöhetnek létre, a beruházások pedig csökkenthetik a lakosság rezsiköltségeit.

 

A konferencia végszói között felszólalt dr. Bart István  a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, aki elmondta az irányelv végrehajtása nem kis feladat hazánknak , se az államnak, se a szolgáltatóknak, de nagy előrelépést jelenthetne számunkra. A szolgáltatok számára azért is fontos hiszen újabb szolgáltatásokkal tudnák bővíthetik repertoárúkat, ezzel újabb munkahelyek teremtődnének és a lakosság számára is segítséget nyújthatna a megtakarításban

 

Forrás: agrarszektor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

klóntár (klónbank, klónkönyvtár)

egy élő szervezet DNS-ének (dezoxiribonukleinsav) véletlenszerűen hasított szakaszait... Tovább

Rhizocta (HI 0272)

Cukorrépa Cél: rizoktónia és rizománia toleráns, valamint cerkospóra rezisztens ... Tovább

Tovább a lexikonra