Energianövények a figyelem középpontjában

Energianövények a figyelem középpontjában

Kiszner Klaudia
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

 A hagyományos mezőgazdasági tevékenységek mellett egyre inkább előtérbe kerül a mezőgazdaságban az energetikai célú növénytermesztés, hiszen a bioüzemanyaghoz vagy a biomasszához minden esetben valamilyen zöldnövényzetre van szükség.

Energianövény

Energianövények kutatása

 Mostanság ez foglalkoztatja a németországi Hohenheimi Egyetem kutatócsoportját. A kutatás fő témája az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatásának vizsgálata.  Eközben a dél-karolinai Florence-ben a Mezőgazdasági Kutatószolgálat kutatói felhívták a gazdák figyelmét egy igazán gyorsan növekvő, bioüzemanyag alapanyagaként szolgáló pillangós növényre a sziki kenderre.

Az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatása

A hohenheimi Egyetemen az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatását vizsgálják, így hat féle energianövényt rangsoroltak aszerint, hogy azok a biológiai sokféleségre kifejtett hatásai milyen mértékűek. A sorrendben legalul maradt a kukorica ez bizonyult a legkárosabb energianövénynek, a vadnövényfajokból álló keverék pedig a legkevésbé volt káros a biodiverzitásra.E két szélsőséges esetet képviselő növények között foglalt helyet a repce, cukorrépa, Miscanthus és az éretlen gabona.

Egy ígéretes energianövény: Sziki kender

 

Az említett sziki kender pillangós növény, azért kapott ekkora figyelmet a kutató csoporttól, hiszen négy vetélytárssal hasonlították össze és magasan felülmúlta a biomassza hőértékében még szárazabb időszakokban is. Összehasonlításra került a veszős kölessel, kanári kölessel, lucernával és tehénborsóval. „Takarónövényként ideális „bioüzemanyag-termelő” növényként javasolják a gazdáknak termesztését, noha azt még nem kutatták kellő mélységben, hogy a növény ásványi anyagtartalma hogyan befolyásolja a biohajtóanyag-termelést. Hazánkban is felhívták a kutatók a figyelmet a sziki kenderre, mint kiváló ún. alternatív növényre, mely sokoldalún hasznosítható.”

 

Forrás: agroinform.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

83/2006. (XI. 30.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Fejér Megyei Földhivatal

Földhivatal Postacím: 8001. Pf. 18. Cím: Székesfehérvár Várkörút 22-24. 8000... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés