Energianövények a figyelem középpontjában

hirdetes

Energianövények a figyelem középpontjában

Kiszner Klaudia
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

 A hagyományos mezőgazdasági tevékenységek mellett egyre inkább előtérbe kerül a mezőgazdaságban az energetikai célú növénytermesztés, hiszen a bioüzemanyaghoz vagy a biomasszához minden esetben valamilyen zöldnövényzetre van szükség.

Energianövény

Energianövények kutatása

 Mostanság ez foglalkoztatja a németországi Hohenheimi Egyetem kutatócsoportját. A kutatás fő témája az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatásának vizsgálata.  Eközben a dél-karolinai Florence-ben a Mezőgazdasági Kutatószolgálat kutatói felhívták a gazdák figyelmét egy igazán gyorsan növekvő, bioüzemanyag alapanyagaként szolgáló pillangós növényre a sziki kenderre.

Az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatása

A hohenheimi Egyetemen az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatását vizsgálják, így hat féle energianövényt rangsoroltak aszerint, hogy azok a biológiai sokféleségre kifejtett hatásai milyen mértékűek. A sorrendben legalul maradt a kukorica ez bizonyult a legkárosabb energianövénynek, a vadnövényfajokból álló keverék pedig a legkevésbé volt káros a biodiverzitásra.E két szélsőséges esetet képviselő növények között foglalt helyet a repce, cukorrépa, Miscanthus és az éretlen gabona.

hirdetes

Egy ígéretes energianövény: Sziki kender

 

Az említett sziki kender pillangós növény, azért kapott ekkora figyelmet a kutató csoporttól, hiszen négy vetélytárssal hasonlították össze és magasan felülmúlta a biomassza hőértékében még szárazabb időszakokban is. Összehasonlításra került a veszős kölessel, kanári kölessel, lucernával és tehénborsóval. „Takarónövényként ideális „bioüzemanyag-termelő” növényként javasolják a gazdáknak termesztését, noha azt még nem kutatták kellő mélységben, hogy a növény ásványi anyagtartalma hogyan befolyásolja a biohajtóanyag-termelést. Hazánkban is felhívták a kutatók a figyelmet a sziki kenderre, mint kiváló ún. alternatív növényre, mely sokoldalún hasznosítható.”

hirdetes

 

Forrás: agroinform.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kapilláris vízemelés

a talaj hajszálcsöveiben végbemenő emelkedő vízmozgás, aminek következtében a talajvíz... Tovább

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Nagy-Somlói borvidék védett eredetû borairól A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés