Melet ágyást szeretnék, mire figyeljek? 8 gyakori hiba, melyet érdemes elkerülnöd

hirdetes

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

TK
Emelt ágyás

3.    Rossz anyagból építed fel


Amennyiben saját kezűleg szeretnéd ágyásodat felépíteni, egy nyomáskezelt fa tartósnak tűnhet, de sok kertész inkább elkerüli, mert káros vegyi anyagokat juttathat a talajba – ugyanez vonatkozik a régi gumiabroncsokra. Másrészt, érdemes azt is elkerülni, hogy olyan fát használj, ami hajlamos a rothadásra, vagy már most is érezhetők rajta a kopás jelei, ez lehet akár raklap – ha ilyen alapanyagot választasz, számíts rá, hogy hamar újra kell majd építened magaságyásod. 


Ugyanakkor, a cédrust, tölgyet, vörösfenyőt, mint faalapanyagot, de akár köveket, téglákat is használj nyugodtan, ugyanis ezek kiválóak lesznek erre a célra, hosszan tartanak, valamint kémiai anyagoktól mentesek.


4.    Nem a megfelelő földet használod


Az a föld, amire az van írva, hogy kertészkedésre való minden típusú kerthez jó lesz igaz? Egyáltalán nem. A kerti talajt, amit majd használni fogsz a meglévő földi talajjal keverik össze, így javítva annak textúráját, és tápanyag összetételét. Ha emelt ágyásokban egyedül használják, akkor az összetömörödhet, ezzel is gátolva a vízelvezetést. Ügyelj arra, hogy kifejezetten emelt ágyásokhoz szánt földet válassz, melynek az az előnye lesz, hogy sterilizáltsága végett képes lesz majd megölni ágyásodban a gyommagokat, rovarokat, betegségeket.

hirdetes


5.    Túl nagyra tervezed


Bár csábító lehet egy nagyobb ágyás kialakítása, tartsd észben, hogy méretének meg kell felelnie annak, hogy legalább minden oldalról az ágyás feléig el tudj érni – gyomláláskor, locsoláskor és betakarításkor. Arra is figyelj, hogy frusztráló lehet, amennyiben a nagysága miatt túl sokat kell majd körbe-körbe járkálnod, hogy hozzáférhess növényeidhez.


6.    Túl nagy növényeket szeretnél benne nevelni


Ne felejts el odafigyelni rá, hogy nem feltétlenül lesz sok helyed ágyásodban, főleg akkor, ha több növényt szeretnél termeszteni benne. Amennyiben túl zsúfoltan fogsz benne ültetni, nem csak átláthatatlan lesz kerted – de növényeid sem fognak megfelelően fejlődni benne.

hirdetes


7.    Talajtakaró elhagyása


Még ha kerted nem is érintkezik közvetlenül a talajjal, mégis érdemes talajtakarót, mulcsot helyezned rá. Hogy miért? ez segíteni fog fenntartani a gyökerek számára megfelelő nedvességet, így számodra megspórolva a locsolást. 


8.    Nem véded meg növényeid


Bár egy emelt ágyás elég ahhoz, hogy távoltartsa a nyulakat, attól még más állatok megtalálhatják. Érdemes tehát egy olyan kerítéssel körbevenned, amit Te könnyen át tudsz lépni, vagy eltávolítani, de az állatok nem. Szagalapú riasztót is szórhatsz ki – de ezt a folyamatot ugyanakkor többször meg kell majd ismételned.
 

Hasznos volt számodra cikkünk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-26

Kertészkedj az egyik legegyszerűbb módon – legyen szuper palackkerted!

A palackkertek vagy floráriumok, valamint terráriumok napjainkban egyre népszerűbbek, ráadásul gondozásuk is egyszerű – se locsolás, se bonyodalmak.

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

További cikkek ebben a témában


vérsejtsüllyedés

Ha az állatból vett ->vért ->véralvadásgátlóval keverik össze és függőlegesen elhelyezett... Tovább

72/2006. (X. 13.) FVM rendelet

a Mezõgazdasági Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés