Ilyen a tökéletes előkert

Tippek a csodaszép előkertért

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ezt tedd azért, hogy szép legyen az előkerted

Örökzöldek

Egyetlen előkertből sem hiányozhatnak az egész évben zöldellő bokrok és cserjék. A közönséges tiszafa, a puszpáng, a sarcococca és a veronikacserjék mind kiválóak erre a célra. Válassz olyat, ami méretileg kényelmesen illeszkedik kertedbe és ami a megálmodott látványvilág részesévé válhat.

Kúszónövények

A kúszónövényeket előszeretettel telepítik kevésbé mutatós házak előkertjébe. Ez egyáltalán nem baj, azonban az agresszívebben növekvő kúszónövényeket nem ajánlatos díszítési célokra felhasználni. A borostyán (például a háromkaréjú vadszőlő), a kúszó hortenziák és hasonló növények hajtásai beférkőznek az ereszcsatornába, a vakolatba és az ablakok közé is. Ebből a szempontból azok a kúszónövények számítanak biztonságosnak, amiknek valamilyen támasztékra van szükségük ahhoz, hogy feljebb mászhassanak. Ilyen például a lilaakác, az iszalag és a rózsák is. Ezek nem képesek maguktól felkapaszkodni bárhová, így nem kell tartani tőle, hogy „megtámadják” a házat. Ajánlott egy stabil növényfuttató rácsra felfuttatni őket, ami házhoz van erősítve és szükség szerint bármikor eltávolítható.

Fák

Ha fát szeretnél előkertedbe, akkor számolnod kell vele, hogy közel lesz majd a házhoz. Még a kisebb fák sem olyan kicsik, ha ilyen szűkös helyen nőnek, ráadásul megszabadulni sem olyan egyszerű tőlük, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. A gyökerek könnyedén beférkőzhetnek a ház alapjai alá, ezért eltávolításuk legalább olyan veszélyes lehet, mintha a helyükön hagynád őket. A legbiztonságosabb megoldás egyszerűen nem ültetni fákat a falak közelébe.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

átoktüske (Cenchrus pauciflorus Benth.)

a—>pázsitfüvek családjába tartozó, egyéves, heverő szárú gyomnövény. Rövid... Tovább

Marek-féle betegség

tyúkok herpeszvírus okozta, fiatal állatokban elsősorban a különféle belső szervekben... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert