Ilyen a tökéletes előkert

hirdetes

Tippek a csodaszép előkertért

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Ezt tedd azért, hogy szép legyen az előkerted

Örökzöldek

Egyetlen előkertből sem hiányozhatnak az egész évben zöldellő bokrok és cserjék. A közönséges tiszafa, a puszpáng, a sarcococca és a veronikacserjék mind kiválóak erre a célra. Válassz olyat, ami méretileg kényelmesen illeszkedik kertedbe és ami a megálmodott látványvilág részesévé válhat.

Kúszónövények

A kúszónövényeket előszeretettel telepítik kevésbé mutatós házak előkertjébe. Ez egyáltalán nem baj, azonban az agresszívebben növekvő kúszónövényeket nem ajánlatos díszítési célokra felhasználni. A borostyán (például a háromkaréjú vadszőlő), a kúszó hortenziák és hasonló növények hajtásai beférkőznek az ereszcsatornába, a vakolatba és az ablakok közé is. Ebből a szempontból azok a kúszónövények számítanak biztonságosnak, amiknek valamilyen támasztékra van szükségük ahhoz, hogy feljebb mászhassanak. Ilyen például a lilaakác, az iszalag és a rózsák is. Ezek nem képesek maguktól felkapaszkodni bárhová, így nem kell tartani tőle, hogy „megtámadják” a házat. Ajánlott egy stabil növényfuttató rácsra felfuttatni őket, ami házhoz van erősítve és szükség szerint bármikor eltávolítható.

hirdetes
hirdetes

Fák

Ha fát szeretnél előkertedbe, akkor számolnod kell vele, hogy közel lesz majd a házhoz. Még a kisebb fák sem olyan kicsik, ha ilyen szűkös helyen nőnek, ráadásul megszabadulni sem olyan egyszerű tőlük, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. A gyökerek könnyedén beférkőzhetnek a ház alapjai alá, ezért eltávolításuk legalább olyan veszélyes lehet, mintha a helyükön hagynád őket. A legbiztonságosabb megoldás egyszerűen nem ültetni fákat a falak közelébe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-12

Ismerd meg a kerted részleteit

Elmagyarázzuk, hogyan ismerheted meg a kerted a talaj, a kinézet, a kitettség és egyebek tekintetében, mielőtt nekilátnál az ültetésnek, kertészkedésnek. A szép növényekért!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


állatok tömege

a mérlegeléssel v. egyéb úton meghatározott, kg-ban (angolszász államokban fontban) megadott tömeg. Tovább

gén

az élőlények kialakulását meghatározó, a genetikai információt hordozó öröklődési... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert