Idén a szokatlanul sok csapadék miatt egy hónapos késésben vannak a szántóföldi munkálatok.

Elmosta az eső a vetést

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Idén a szokatlanul sok csapadék miatt egy hónapos késésben vannak a szántóföldi munkálatok. Az országban 2500 hektárnyi szántóföld, és 600 hektárnyi gyepterület áll víz alatt a 100 millimétert megközelítő csapadék következtében. A kis- és nagygazdaságok vesztesége több tízmillió forint, ami napról napra növekszik az időjárásnak köszönhetően. 

 

 

 

Idén a szokatlanul sok csapadék miatt egy hónapos késésben vannak a szántóföldi munkálatok.

 

A vetések fejtrágyázása a márciusi fagyok beállta előtt megtörtént, azonban a hatóanyagok többségét a csapadék bemosta a föld mélyebb rétegeibe, így a műveletet szükséges lesz megismételni. Habár a kalászos növények egyharmada tavaly ilyenkor már földben volt, idén 20 százalékot sikerült elvetni. Amennyiben a vetésforgó engedi, a kukorica és a napraforgó vetésterülete jóval nagyobb lesz, viszont nagyon kevés helyen lesz vethető a tavaszi árpa, cirok, köles, mustár és olajretek. A gazdák a gépeikkel nagyon kevés helyen tudnak rámenni a földekre az eső következtében kialakult sár miatt, és a repce esetében már most tíz százalékos hozamkieséssel számolnak a gazdák. 
 
Az utóbbi pár hét csapadékos időjárása nem kedvezett az ősszel elvetett szántóföldi növények fejlődésének sem. A repce jól átvészelte a telet, de mivel a növény vegetációja már március elején, több helyen megindult az országban, valószínű, hogy az extrém időjárási körülmények megkárosították a hajtáscsúcsokat. Az őszi vetésű kalászosok is bírták a telet, bár elképzelhető, hogy a kemény fagyok ezekben a növényekben is kárt tehettek, mivel a védelmet nyújtó hótakarót a legtöbb helyen elhordta a szél. 
 

Gombaveszély

 
A nagymértékű esőzés miatt a föld felső rétegei teljesen átnedvesedtek, ennek következtében a növények meggyengültek a belvizes szántókon. A nedves talaj és a meggyengült növények együtt kedveznek a fertőzéseknek, ezért a gazdáknak a tavaszi vetésen túl fokozottan oda kell figyelni a gombák elleni védekezésre is. Az eddigi csapadék miatt több hektárnyi árpa, búza, repce pusztult ki, és nem tudják elvetni a burgonyát. Egyhamar nem kerül földbe a cukorrépa, a tavaszi árpa és a zab sem. A napraforgó vetése jóval kitolódhat, de a csemege kukorica idejére a gazdák arra számítanak, hogy helyreáll a föld. 
 

Torlódnak a feladatok

 
Eddig szinte nem is volt lehetőség munkára, szeles és napsütéses időjárásra lett volna szükség. Az már biztos, hogy amint beköszönt a jó idő, összetorlódnak a mezőgazdasági munkálatok. Április végétől munkacsúcsokra kell számítani, ugyanis szinte egyszerre kell vetni, műtrágyázni, és az aktuális növényvédelmi feladatokat elvégezni.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gabona-abc

a gabonán a levélhüvely és a -lemez átmeneténél hártyaszerű nyelvecske (ligula) és két... Tovább

vetésforgó

A szántóföldi növények térben és időben meghatározott sorrendje. Azon a felismerésen... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság