Bepillantás az elhagyatott Gyermekkórházba

hirdetes

Így fest ma az egykori Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely – Elhagyatott Gyermekkórház

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az árvák védelméért 1901-ben jött létre egy törvény, miszerint az államnak jelentősen ki kell vennie belőle a szerepét, így történt, hogy megépült az állami gyermekmenhely, amely később gyermekkórház lett, most pedig elhagyatottan ál és csak a szellemek látogatják. Kivéve azokat a turistákat, akik izgalmasnak tartják az ilyen szellemjárta helyek felkutatását.

elhagyatott kórházak

Bepillantás az elhagyatott Gyermekkórházba


Széll Kálmán belügyminisztersége idején, 1901-ben született a gyermekvédelmi törvény, amely kimondta, hogy az államnak jelentősen ki kell vennie a szerepét az árva gyerekek ellátásában, így épült fel a Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely egy év alatt és 1904-ben meg is kezdte működését dr. Cseresnyés József igazgató főorvos irányításával. Az épület később gyermekkórházzá alakult és most már több mint 27 éve áll elhagyatottan.


Épült: az örök emberszeretet nevében...."

Ez a mondat ékesíti a lépcsőházat, ami még horrorisztikusabbá varázsolja a helyet, ugyanis a 27 éve elhagyatott kórház egy zombifilm forgatására is tökéletes helyszínként szolgálna. Az 1904-ben kezdődő működésével az épületnek sokaknak fényt jelentette az életében, főleg, hogy az akkoriban még nagy szónak számító villanyvilágítás is be volt vezetve. Az 50-es évekre már 1100 árva gyermek lakhatott itt, akik a Nagy-Magyarország különböző megyéiből érkeztek, voltak Veszprémiek, Győriek, és Komáromiak majd az évtizedek alatt ez a létszám egyre nőtt és 1912-ben már 4155 gyermek hajthatta itt álomra a fejét.

hirdetes

Megdöbbentőek ezek a számok igaz? Akkor gondolj bele, hogy az I. világháború milyen túlzsúfolttá tette a helyet, hiszen a hadiárvák miatt ez a szám a háború alatt megduplázódott. Ebből már gondolhatjuk, hogy a legnagyobb megpróbáltatások a háborús időszakokban érték az árvaházat, hiszen rengeteg volt az ellátandó árva gyerek és ne is említsük a rengeteg csecsemőhalálozást, ami mindennaposnak számított abban az időben.


A gyermekszálló sorsa a II. világhaborúban

hirdetes


1944 őszén, a II. világháború során az akkori igazgató Németországba küldte az egészséges gyerekeket a szovjetek megszállása előtt, a sérülteket és a fogyatékosokat azonban hátrahagyták….


1945.január 23-án azonban megbízták Dr. Gaál István kassai igazgató főorvost a vezetéssel, és többen érkeztek a habárú elől menekülve a kassai gyermekmenhelyről, Rimaszombatról és még Pécsről is. A szovjet bombázások ellenére a kórtermek többsége épségben maradt, viszont mivel a városi kórház gyermekosztálya több találatot is kapott és teljesen megsemmisült, ezért áthelyezték ide a kórház gyermekosztályát.


1954. január 1-jétől pedig megnyithatta kapuit itt a Heim Pál Megyei Gyermekkórház, amely hamarosan nagy fejlődésen ment keresztül az állam támogatásának köszönhetően. Egyébként ez volt az első kórház, amely a Heim Pál nevet viselte.


Gaál halála után Török János vette át a vezetést, aki Szegedről érkezett és elvét is magával hozta, miszerint a gyerekek mindenek fölöttiek. A kórház ekkoriban kezdett szakosodni, és számos technológiai újításon is átesett. Viszont önállóságát lassan elvesztette és a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött tovább, majd 1995. július 12-én a Heim Pál Megyei Gyermekkórház végleg bezárta kapuit, hiszen átköltözött a Csolnoky Ferenc Kórház "E" épületbe.


Kíváncsi vagy hogyan emlékeznek vissza az egykoron ott dolgozók a nehéz időszakokra? Akkor lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

durva fésűsgyapjú

az a fésűsgyapjú-minőség, amikor a szálak átmérője 24—26 um, tehát A/B... Tovább

ergonómia

összefoglaló fogalom, amely tudományos megalapozottsággal vizsgálja a termelésben részt vevő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek