Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.

Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.

Lévi
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Amikor meghallottam annak idején, hogy adót kell fizetni a kutyák után, kutyásként rettenetesen felháborodtam. Az eltelt időszak tapasztalatai azonban elgondolkoztattak: azok a városok, ahol bevezették ezt az adót, a kutyamenhelyek üzemeltetésére fordítják a befolyt pénzt, így igazából ezekben a városokban ez nem is adó, adomány. Egyéb haszna is van az adónak, persze, vannak hátrányai is. Ezeket elemezzük cikkünkben!

Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.

Az ebrendészeti hozzájárulás, közismertebb nevén az ebadó 2012. január elsejétől vethető ki. Az önkormányzatok döntenek, élnek-e ezzel az adóval vagy nem. A legnagyobb hiba a törvényben azt gondolom, ez a megengedés, mivel innentől fogva ez politikai kérdéssé vált. Azok az önkormányzatok, akik félnek a kutyás lakosok haragjától, nem képesek  megfelelően kommunikálni választóikkal, nem merik bevezetni ezt az adófélét. Manapság úgyis annyi adóteher  sújtja a magyar polgárt, ráadásul a nagy többsége értelmetlen, vezetőink egykori hibáiból feltornyosult nemzeti adóteher miatt szükséges.  

 

Az a bátor önkormányzat, aki azonban a kutyák érdekében képes volt felvállalni ezt a döntést, bizony már élvezi annak hasznát. No nem azért, mert ebből a befolyt pénzből utakat lehet építeni, mivel ez az adó nem fordítható bármire. Ez az adó a menhelyek fejlesztésére, a chipes rendszer működtetésre fordítandó.  Másik hatalmas hibája az adónak, hogy nem tesz különbséget szociális alapon a kutyatartók között. Az egyik legnagyobb érv az adó mellett, hogy sokan nem tudják ezt megfizetni. 

 

Tekints meg galériánkat, melyben gyönyörű, kedves kutyusokat gyűjtöttünk össze nektek! Kattints a képekre:

További képek

Senki nem örül annak, ha fizetnie kell. Ha az az adó azonban jó célt szolgál, akkor valami furcsa érzése támad az embernek, olyan, mintha jótékonykodna, ami pedig egy jólelkű ember számára mindig jó érzés. Nyilván azok számára, akik nem ismerik a jótékonykodás fogalmait, ez is csak egy pénzelvonás marad. Kaposváron mesélte el az Index munkatársainak a polgármester, hogy egy luxusterepjáróból kiszálló férfi, a 250 forintos ebadóra hivatkozva adta le kutyáját a menhelyen. Ráadásul egy olyan kutyát, egy kuvaszt, mely őshonos hazai fajtaként egyébként is mentesül az adófizetés alól.  Nos, ez az ember sem az esze miatt lett milliomos. Kaposváron az ebadóból befolyt pénzt az ivartalanításra, az eb összeírásra, a mikro chipes azonosításra és a menhely fenntartására fordítják. Az ebadó bevezetése előtt tarthatatlanul sok kóbor kutya szaladgált a városban. Ez sem a kutyáknak sem a város polgárainak nem jó. 
 
A szabolcsi Újfehértón már a szociális helyzetet is figyelembe vették az ebadó kiírásakor. A rendszeres szociális ellátásban részesülőknek ötszáz forintot, több kutya esetében pedig nyolcszáz forintot kell fizetniük. Mentességet a hetven év feletti tulajdonosok kapnak, de ha a nyugdíjas több négylábút tart, akkor állatonként ugyancsak nyolcszáz forint az ebadó mértéke.
 
A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az ebadó azon kevés adók közé tartozik, melyek bevezetése jótékony hatással volt a társadalomra, a befolyt összeget valóban hasznos célokra fordítják.
 

Több lett a kóbor kutya az ebadó bevezetése után?

Minden településen, ahol bevezették az ebadót csökkent a kóbor kutyák száma. Ez annak tudható be, hogy az ebadót a menhelyek fenntartására kell fordítani, így van lehetőség azok hatékony üzemeltetésére, és bővítésre. 
Előny az is, hogy azok, akik menhelyről fogadnak be kutyát, nem kell fizessenek ebadót, így a menhelyen élő kutyákon is segít a rendelkezés. 
 

Melyik kutya után nem kell adózni?

 • A kilenc őshonos magyar kutyafajta (puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) után, amennyiben az állat rendelkezik törzskönyvvel.
 • Mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás kutyáknál.
 • A Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott ebek után.
 • A veszélyes eb kivételével – az ivartalanított kutyák után.
 • Az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott eb után.
 
A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az ebadó azon kevés adók közé tartozik, melyek bevezetése jótékony hatással volt a társadalomra, a befolyt összeget valóban hasznos célokra fordítják. 
Kérjük, mondd el a véleményedet te is az ebadóról, ha egyet értesz, ha nem! 
 
Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.Egy adó, aminek értelme van? Az Ebadó pro és kontra politika nélkül.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csirkék fertőző tenoszinovítisze (tenosynovitis)

néhány hetes és növendék csirkék ízület- és ínhüvelygyulladássaljáró, reovírus által... Tovább

egyelőgép

a cukorrépa egyenletes távolságának kialakítására szolgáló gép, amely a növénysorra... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok