Diótermesztési kisokos, diótermesztés tudnivalók mindenkinek

hirdetes

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A diótermesztésről fogok most nektek elmondani mindent, remélem, hogyha megfogadjátok a tanácsaimat, akkor nektek is részetek lesz olyan diótermésben, mint nekem – Nálam többnyire rekor mennyiségű dió terem a fán, amik ráadásul egészséges és finomak, nézzük, mit teszek azért, hogy ez így legyen! 

Diótermesztésről szakértőktől

Diótermesztés – Egy kis bevezetés

Diófák (Juglans) termesztése egy végtelenül hálás feladat. Hol is kezdjük? A diófák értékes alapanyagot biztosítanak a ház körüli munkákhoz, illetve hűvös árnyékot kínálnak a nyári forróságban, és tűzifát a téli hidegben. Na persze vannak olyanok is, akik kifejezetten termésükért gondoznak diófákat, amit természetesen szintén meg tudunk érteni.

A diófák hosszúéletűek, és az általad ültetett csemeték termését még unokáid is frissen élvezhetik majd. A diók rendkívül sokoldalúak, hiszen számos receptben nélkülözhetetlen alapanyagnak számítanak, de sokan magukban, vagy pirítva is szívesen ropogtatják őket. Ha te is szeretnél ilyen hasznos fákat nevelni kertedben, akkor íme minden, amit egy kertésznek a dió termesztéséről tudnia kell!

hirdetes

Diótermesztés – Alapvető tudnivalók a diókról

Sok más haszonnövénnyel ellentétben a diók hatalmas fákká nőhetnek. Egyes példányok akár a 24 méteres magasságot is elérhetik, habár ez főleg az adott fajtától függ (ezekről mindjárt bővebben is olvashatsz). Törzsük kerülete akár 1,8 méteres is lehet. A diófák lombhullató növények, amelyek nagyjából áprilistól novemberig hordják leveleiket, majd a télre ledobják azokat. Bizonyos fajtáik akár 200 évig is elélhetnek, így több generációt is elláthatnak majd finom, friss termésekkel.

hirdetes

Diótermesztés – A dió fajtái

Sokan nem is tudják hogy a diónak valójában többféle fajtája is van, amelyek némileg eltérő terméseket is hoznak.

Fekete dió

A fekete diók az Egyesült Államok keleti régióiban őshonosak, és 4-9 USDA zónák között hidegtűrők. Ezek a diófák akár 24 méter magasra is megnőhetnek, de jegyeztek már fel 45 méter magas példányokat is. Rendkívül szívós növények, amik édeskés diókat teremnek (tökéletesek például piték elkészítéséhez).

Terméseiket nehéz feltörni, de megéri fáradni vele – néhányan még egy jó minőségű diótörőre is beruháznak. Egyes kutatások szerint gyökereik gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. A következő oldalon folytatom, lapozz egyet és tudj meg mindent a dió ültetéséről, gondozásáról, metszéséről! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-23

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaptunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Nézzük meg ezt az esetet!

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

További cikkek ebben a témában


Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

kísérleti elrendezés

növénytermesztés kísérletekben a parcellák és a parcellákon vizsgált kezelések valamilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert