Diótermesztési kisokos, diótermesztés tudnivalók mindenkinek

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A diótermesztésről fogok most nektek elmondani mindent, remélem, hogyha megfogadjátok a tanácsaimat, akkor nektek is részetek lesz olyan diótermésben, mint nekem – Nálam többnyire rekor mennyiségű dió terem a fán, amik ráadásul egészséges és finomak, nézzük, mit teszek azért, hogy ez így legyen! 


Diótermesztésről szakértőktől

Diótermesztés – Egy kis bevezetés

Diófák (Juglans) termesztése egy végtelenül hálás feladat. Hol is kezdjük? A diófák értékes alapanyagot biztosítanak a ház körüli munkákhoz, illetve hűvös árnyékot kínálnak a nyári forróságban, és tűzifát a téli hidegben. Na persze vannak olyanok is, akik kifejezetten termésükért gondoznak diófákat, amit természetesen szintén meg tudunk érteni.

A diófák hosszúéletűek, és az általad ültetett csemeték termését még unokáid is frissen élvezhetik majd. A diók rendkívül sokoldalúak, hiszen számos receptben nélkülözhetetlen alapanyagnak számítanak, de sokan magukban, vagy pirítva is szívesen ropogtatják őket. Ha te is szeretnél ilyen hasznos fákat nevelni kertedben, akkor íme minden, amit egy kertésznek a dió termesztéséről tudnia kell!

Diótermesztés – Alapvető tudnivalók a diókról

Sok más haszonnövénnyel ellentétben a diók hatalmas fákká nőhetnek. Egyes példányok akár a 24 méteres magasságot is elérhetik, habár ez főleg az adott fajtától függ (ezekről mindjárt bővebben is olvashatsz). Törzsük kerülete akár 1,8 méteres is lehet. A diófák lombhullató növények, amelyek nagyjából áprilistól novemberig hordják leveleiket, majd a télre ledobják azokat. Bizonyos fajtáik akár 200 évig is elélhetnek, így több generációt is elláthatnak majd finom, friss termésekkel.

Diótermesztés – A dió fajtái

Sokan nem is tudják hogy a diónak valójában többféle fajtája is van, amelyek némileg eltérő terméseket is hoznak.

Fekete dió

A fekete diók az Egyesült Államok keleti régióiban őshonosak, és 4-9 USDA zónák között hidegtűrők. Ezek a diófák akár 24 méter magasra is megnőhetnek, de jegyeztek már fel 45 méter magas példányokat is. Rendkívül szívós növények, amik édeskés diókat teremnek (tökéletesek például piték elkészítéséhez).

Terméseiket nehéz feltörni, de megéri fáradni vele – néhányan még egy jó minőségű diótörőre is beruháznak. Egyes kutatások szerint gyökereik gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. A következő oldalon folytatom, lapozz egyet és tudj meg mindent a dió ültetéséről, gondozásáról, metszéséről! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2021-01-20

Levendula – nevelj otthon és készíts finomságokat!

Te is rajongsz a levendula illatáért és ízéért? Megmutatom, hogyan neveld akár otthon, cserépben, illetve, hogy milyen módon tudod felhasználni ezt a növényt!

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-19

Erkély télen - 10 trükk a dekoráláshoz

Kis kiegészítő helyiség nyáron, viszont télen is ki lehet használni. 10 ötlet, hogyan dobhatod fel a kültéri területet, ezáltal szebbé téve az otthonodat.

2021-01-21

Gyönyörű és hasznos – Így termessz te is rovarevő kobraliliomot!

Nézd meg, hogy hogyan nevelhetsz te is kobraliliomot, ami nem csak szép, hanem otthonodat is segít megtisztítani az idegesítő rovaroktól!

2021-01-19

Csillagjázmin - virágzó fal nyáron, zöld felület télen

A csillagjázmin rendkívül strapabíró növény. Nyáron virágzó, télen zöld felületet kölcsönöz a ketedet csúgító üres falnak. Nevelése egyszerű, hidegtűrő.

2021-01-21

A sárgarépa jótékony hatásai egészségünk szempontjából

A sárgarépa sokoldalú, évelő növény. Karotin-, és vitamintartalma is magas, mellyel hozzájárul egészségünk javításához. Ezen kívül számos jótékony hatása van.

2021-01-20

Bemutatkozik a vitorlavirág

A vitorlavirág kedvelt szobanövény, íme, hogyan neveld növényedet, mi jellemző rá. Gondozásuk bár egyszerű, a megfelelő környezetük kialakítása fontos.

További cikkek ebben a témában


vérvizelés (hematuria,haematuria)

Vér megjelenése a vizeletben,amely a vizeletet barnavörösre festi.Súlyos... Tovább

vizelet

a veseműködés (->kivélasztás) terméke. A ->vérplazma egy része a vesetestecske... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert