Diótermesztési kisokos, diótermesztés tudnivalók mindenkinek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A diótermesztésről fogok most nektek elmondani mindent, remélem, hogyha megfogadjátok a tanácsaimat, akkor nektek is részetek lesz olyan diótermésben, mint nekem – Nálam többnyire rekor mennyiségű dió terem a fán, amik ráadásul egészséges és finomak, nézzük, mit teszek azért, hogy ez így legyen! 

Diótermesztésről szakértőktől

Diótermesztés – Egy kis bevezetés

Diófák (Juglans) termesztése egy végtelenül hálás feladat. Hol is kezdjük? A diófák értékes alapanyagot biztosítanak a ház körüli munkákhoz, illetve hűvös árnyékot kínálnak a nyári forróságban, és tűzifát a téli hidegben. Na persze vannak olyanok is, akik kifejezetten termésükért gondoznak diófákat, amit természetesen szintén meg tudunk érteni.

A diófák hosszúéletűek, és az általad ültetett csemeték termését még unokáid is frissen élvezhetik majd. A diók rendkívül sokoldalúak, hiszen számos receptben nélkülözhetetlen alapanyagnak számítanak, de sokan magukban, vagy pirítva is szívesen ropogtatják őket. Ha te is szeretnél ilyen hasznos fákat nevelni kertedben, akkor íme minden, amit egy kertésznek a dió termesztéséről tudnia kell!

hirdetes

Diótermesztés – Alapvető tudnivalók a diókról

Sok más haszonnövénnyel ellentétben a diók hatalmas fákká nőhetnek. Egyes példányok akár a 24 méteres magasságot is elérhetik, habár ez főleg az adott fajtától függ (ezekről mindjárt bővebben is olvashatsz). Törzsük kerülete akár 1,8 méteres is lehet. A diófák lombhullató növények, amelyek nagyjából áprilistól novemberig hordják leveleiket, majd a télre ledobják azokat. Bizonyos fajtáik akár 200 évig is elélhetnek, így több generációt is elláthatnak majd finom, friss termésekkel.

hirdetes

Diótermesztés – A dió fajtái

Sokan nem is tudják hogy a diónak valójában többféle fajtája is van, amelyek némileg eltérő terméseket is hoznak.

Fekete dió

A fekete diók az Egyesült Államok keleti régióiban őshonosak, és 4-9 USDA zónák között hidegtűrők. Ezek a diófák akár 24 méter magasra is megnőhetnek, de jegyeztek már fel 45 méter magas példányokat is. Rendkívül szívós növények, amik édeskés diókat teremnek (tökéletesek például piték elkészítéséhez).

Terméseiket nehéz feltörni, de megéri fáradni vele – néhányan még egy jó minőségű diótörőre is beruháznak. Egyes kutatások szerint gyökereik gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. A következő oldalon folytatom, lapozz egyet és tudj meg mindent a dió ültetéséről, gondozásáról, metszéséről! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-11

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot ad, kialakítása pedig nagyban befolyásolhatja ingatlanod értékét is, ezért nem mindegy, milyet választasz.

2020-10-06

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Poloskacsapdák készítése saját kezűleg sem lehetetlen, megmutatom, hogyan készíthettek sikeresen fillérekből poloskacsapdát saját kezűleg!

2020-10-23

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Komposztálási kisokos mindenkinek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a komposztálásról. A komposztálás menetéről tudhattok meg most mindent!

2020-09-25

Sütőtök minden mennyiségben – 7 sütőtökfelhasználási tipp

A sütőtököt sokféleképpen fel lehet használni, mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a sütőtök, nézzük, hogyan használhatjuk fel a sütőtököt.

2020-10-14

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Almalé készítése házilag, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom almalevet saját kezűleg, a házi almalé elkészítésének menetét mutatjuk meg nektek!

2020-10-06

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska kártétele, a zöld vándorpoloska bemutatása. Most mindent elmondunk nektek a zöld vándopoloskáról, a zöld vándorpoloska kártételéről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Concorde (SU 98/22)

Takarmányborsó Cél: száraz borsó Leírás:A mag tojás alakú, sárga. Levélke nélküli... Tovább

17/2007. (III. 23.) FVM rendelet

a birtokfejlesztési hitel kamattámogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert