Diótermesztési kisokos, diótermesztés tudnivalók mindenkinek

hirdetes

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

A diótermesztésről fogok most nektek elmondani mindent, remélem, hogyha megfogadjátok a tanácsaimat, akkor nektek is részetek lesz olyan diótermésben, mint nekem – Nálam többnyire rekor mennyiségű dió terem a fán, amik ráadásul egészséges és finomak, nézzük, mit teszek azért, hogy ez így legyen! 

Diótermesztésről szakértőktől

Diótermesztés – Egy kis bevezetés

Diófák (Juglans) termesztése egy végtelenül hálás feladat. Hol is kezdjük? A diófák értékes alapanyagot biztosítanak a ház körüli munkákhoz, illetve hűvös árnyékot kínálnak a nyári forróságban, és tűzifát a téli hidegben. Na persze vannak olyanok is, akik kifejezetten termésükért gondoznak diófákat, amit természetesen szintén meg tudunk érteni.

A diófák hosszúéletűek, és az általad ültetett csemeték termését még unokáid is frissen élvezhetik majd. A diók rendkívül sokoldalúak, hiszen számos receptben nélkülözhetetlen alapanyagnak számítanak, de sokan magukban, vagy pirítva is szívesen ropogtatják őket. Ha te is szeretnél ilyen hasznos fákat nevelni kertedben, akkor íme minden, amit egy kertésznek a dió termesztéséről tudnia kell!

hirdetes

Diótermesztés – Alapvető tudnivalók a diókról

Sok más haszonnövénnyel ellentétben a diók hatalmas fákká nőhetnek. Egyes példányok akár a 24 méteres magasságot is elérhetik, habár ez főleg az adott fajtától függ (ezekről mindjárt bővebben is olvashatsz). Törzsük kerülete akár 1,8 méteres is lehet. A diófák lombhullató növények, amelyek nagyjából áprilistól novemberig hordják leveleiket, majd a télre ledobják azokat. Bizonyos fajtáik akár 200 évig is elélhetnek, így több generációt is elláthatnak majd finom, friss termésekkel.

hirdetes

Diótermesztés – A dió fajtái

Sokan nem is tudják hogy a diónak valójában többféle fajtája is van, amelyek némileg eltérő terméseket is hoznak.

Fekete dió

A fekete diók az Egyesült Államok keleti régióiban őshonosak, és 4-9 USDA zónák között hidegtűrők. Ezek a diófák akár 24 méter magasra is megnőhetnek, de jegyeztek már fel 45 méter magas példányokat is. Rendkívül szívós növények, amik édeskés diókat teremnek (tökéletesek például piték elkészítéséhez).

Terméseiket nehéz feltörni, de megéri fáradni vele – néhányan még egy jó minőségű diótörőre is beruháznak. Egyes kutatások szerint gyökereik gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. A következő oldalon folytatom, lapozz egyet és tudj meg mindent a dió ültetéséről, gondozásáról, metszéséről! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


hulladékevők (energia-visszaszerzők, rekuperáns-szervezetek)

az élelmi lánc csúcsán elhelyezkedő szervezetek; az elbomlásra kerülő szerves anyagok... Tovább

107/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert