Diófa szüretelése - Minden a diófa szüreteléséről

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Szélesi Ferenc, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tudnivalók a diófa szüreteléséhez

Rendeletben a diószedés időpontja

A Franciaországban található Grenoble-i termőtájon rendeletben határozták meg a diószüret időpontját. Eszerint szeptember 20-a előtt nem kezdhető meg a szüret, a kereskedésre pedig nem kerülhet sor szeptember 25-e előtt. 

A friss dió szüretelése

Legkorábban akkor kezdhetjük meg a dió szüretelését, ha a kopáncs (burok) alatt a dió héja elkezd barnulni. Ez az állapot a kopáncs repedésének kezdete előtt 1-4 héttel áll be. Ilyenkor a dióbél víztartalma magas, olaj-, és energiatartalma viszont még alacsonyabb, mint a teljesen érett dióé. A franciák ebben az állapotban nevezik a dióbelet friss diónak, ami azon a tájon igazán különleges csemegének számít. 

A friss dió jellemzői

A friss dió még annyira friss, hogy még el sem tartható, érdemes hamar elfogyasztani. A dióval foglalkozó szakemberek ilyenkor nagyon gyorsan megszabadítják a kopáncstól a diót, és mosás után azonnal küldik is árusításra. A friss dió romlékony, ezért hűtőben kell tárolni, a vevők odáig vannak érte, sokan fogyasztják sajttal, szőlővel, vagy éppen borral. A friss dió korántsem néz ki szépen, a héja sötét, mivel nem nedves, nem száradt szép diószínűre. Azok a vevők meg sem kóstolják, akik a kinézet alapján szoktak választani. 

Mikor beszélhetünk tökéletes dióról

A diószürettel kapcsolatban érdemes elmondanunk, hogy akkor kell elkezdeni, amikor a zöld kopáncsok már többnyire felrepedtek, és könnyedén leválnak a dióról. Szentiványi professzor előadásából viszont azt tudhatjuk meg, hogy a dió fogyasztási szempontból már teljesen érettnek tekinthető, és olyankor a legjobb, ha a burok még nem kezd el repedni, de késsel a dióhéjat a varratnál hosszában kettévágva a belső héjas bélrekeszek alul is csontszínűek már, nem pedig fehérek. 

Termesztői szempontból tökéletes dió

Termesztői szempontból akkor mondható tökéletesen érettnek a dió, ha a kopáncs felreped, és könnyedén kihullik belőle a dió. Ezt azonban sokszor nem várják meg, hanem már akkor lerázzák a termést, amikor primőr állapotú, vagy érettebb, de még burkos. A következő oldalon a dió szüretelésének menetét ismertetem meg veletek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

krakkolás (hőbontás)

nagyobb molekulatömegű szénhidrogéneknek, alkánoknak nagy nyomáson és magas hőmérsékleten... Tovább

algakészítmények

az algák (moszatok) más növényeknél tízszer-hússzor jobban (20—35% erejéig)... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert