Diófa szüretelése - Minden a diófa szüreteléséről

hirdetes

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Szélesi Ferenc, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tudnivalók a diófa szüreteléséhez

Rendeletben a diószedés időpontja

A Franciaországban található Grenoble-i termőtájon rendeletben határozták meg a diószüret időpontját. Eszerint szeptember 20-a előtt nem kezdhető meg a szüret, a kereskedésre pedig nem kerülhet sor szeptember 25-e előtt. 

A friss dió szüretelése

Legkorábban akkor kezdhetjük meg a dió szüretelését, ha a kopáncs (burok) alatt a dió héja elkezd barnulni. Ez az állapot a kopáncs repedésének kezdete előtt 1-4 héttel áll be. Ilyenkor a dióbél víztartalma magas, olaj-, és energiatartalma viszont még alacsonyabb, mint a teljesen érett dióé. A franciák ebben az állapotban nevezik a dióbelet friss diónak, ami azon a tájon igazán különleges csemegének számít. 

A friss dió jellemzői

A friss dió még annyira friss, hogy még el sem tartható, érdemes hamar elfogyasztani. A dióval foglalkozó szakemberek ilyenkor nagyon gyorsan megszabadítják a kopáncstól a diót, és mosás után azonnal küldik is árusításra. A friss dió romlékony, ezért hűtőben kell tárolni, a vevők odáig vannak érte, sokan fogyasztják sajttal, szőlővel, vagy éppen borral. A friss dió korántsem néz ki szépen, a héja sötét, mivel nem nedves, nem száradt szép diószínűre. Azok a vevők meg sem kóstolják, akik a kinézet alapján szoktak választani. 

hirdetes

Mikor beszélhetünk tökéletes dióról

A diószürettel kapcsolatban érdemes elmondanunk, hogy akkor kell elkezdeni, amikor a zöld kopáncsok már többnyire felrepedtek, és könnyedén leválnak a dióról. Szentiványi professzor előadásából viszont azt tudhatjuk meg, hogy a dió fogyasztási szempontból már teljesen érettnek tekinthető, és olyankor a legjobb, ha a burok még nem kezd el repedni, de késsel a dióhéjat a varratnál hosszában kettévágva a belső héjas bélrekeszek alul is csontszínűek már, nem pedig fehérek. 

hirdetes

Termesztői szempontból tökéletes dió

Termesztői szempontból akkor mondható tökéletesen érettnek a dió, ha a kopáncs felreped, és könnyedén kihullik belőle a dió. Ezt azonban sokszor nem várják meg, hanem már akkor lerázzák a termést, amikor primőr állapotú, vagy érettebb, de még burkos. A következő oldalon a dió szüretelésének menetét ismertetem meg veletek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

konyhasó (nátrium-klorid, NaCl)

élettani szempontból fontos, vízben jól és könnyen oldódó vegyület. A növényi... Tovább

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert