Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

hirdetes

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa növényvédelme

Sajnos a dió is hajlamos növénybetegségekre, és kártevői is akadnak, viszont az nagyon jó hír, hogy a legtöbb rovarkártevővel és kórral szemben hatásosan fel tudjuk venni a harcot. Azt el kell mondanom mindenekelőtt, hogy a kockázatokat nagymértékben csökkenthetjük megelőzéssel és szakszerű tartással. Ezért tehát biztosítanunk kell a megfelelő körülményeket a diófa számára, így sokkal ellenállóbb lesz a növény, kevésbé lesz fogékony a betegségekre. Válasszunk megfelelő talajtípust, ültessük megfelelő helyre, végezzük az ültetést szakszerűen és folyamatosan ápolgassuk a növényünket. Nézzük, mit a leggyakoribb betegségek és kártevők a diófa esetében!

Sárga diólevéltetű

Ez a kártevő egy tetűféle, ami a diófa leveleit támadja meg. Megjelenése után a növény gyengülni kezd, így megkezdődhetnek az egyéb fertőzések is, tehát kettős veszély fog fennállni. Megelőzhetjük a bajt tavaszi lemosó permetezéssel, illetve később célzott vegyszeres permetezéssel.  

hirdetes

A diófa gnomóniás betegsége

Megjelenését úgy vehetjük észre, hogy a diófa levélzetén és zöld héján barna és fekete foltok jelennek meg. A betegség okozója egy gomba, ami áttelel a lehullott lombban is, minden tavasszal visszatér, ha nem tesszük meg a megfelelő lépéseket. Először csak a lombozat és a termés mennyisége csökken miatta, később viszont nagyobb bajt okozhat, többek között az ágak elhalását, végső esetben pedig a növény teljes pusztulását. Ezért (is) fontos minden ősszel összegyűjtenünk a lehullott lombot, és megsemmisíteni azt!

hirdetes

Baktériumos feketedés

Ez a betegség gombás eredetű, a leveleket, a hajtásokat, és a termést is érinti. Megjelenésekor láthatjuk, hogy a termés héja feketére vált, és a mérete is csökken. Megelőzésként szedjük össze a lehullott lombot, termést ősszel és semmisítsük meg, tavasszal pedig végezzük el a lemosó permetezést, így elkerülhetjük a bajt.

Nemezes gubacsatka

A leveleken gubacsok, dudorok jelennek meg, ezáltal a fa esztétikai értéke csökken, a növény pedig gyengül. A gubacsatka megjelenése ellen a tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk!

Almamoly

A termést fenyegeti, ehetetlenné válnak a diók miatt. A termésen apró lyukak jelennek meg, az érintett diók idő előtt lehullanak. Védekezzünk ellene rovarölő permetszerekkel. Most pedig jöjjön végre valahára a diófa metszése, a következő oldalon erről fogok beszélni nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vállszélesség

a vállízület (—>végtagok) elülső külső pontjának, a vállbúbnak mellső, és a... Tovább

fénygyapjú

a selyemre emlékeztető, élénk fényű, hosszú, durva (30—40 um vastagságú), jól... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás