Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

hirdetes

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa növényvédelme

Sajnos a dió is hajlamos növénybetegségekre, és kártevői is akadnak, viszont az nagyon jó hír, hogy a legtöbb rovarkártevővel és kórral szemben hatásosan fel tudjuk venni a harcot. Azt el kell mondanom mindenekelőtt, hogy a kockázatokat nagymértékben csökkenthetjük megelőzéssel és szakszerű tartással. Ezért tehát biztosítanunk kell a megfelelő körülményeket a diófa számára, így sokkal ellenállóbb lesz a növény, kevésbé lesz fogékony a betegségekre. Válasszunk megfelelő talajtípust, ültessük megfelelő helyre, végezzük az ültetést szakszerűen és folyamatosan ápolgassuk a növényünket. Nézzük, mit a leggyakoribb betegségek és kártevők a diófa esetében!

Sárga diólevéltetű

Ez a kártevő egy tetűféle, ami a diófa leveleit támadja meg. Megjelenése után a növény gyengülni kezd, így megkezdődhetnek az egyéb fertőzések is, tehát kettős veszély fog fennállni. Megelőzhetjük a bajt tavaszi lemosó permetezéssel, illetve később célzott vegyszeres permetezéssel.  

hirdetes

A diófa gnomóniás betegsége

Megjelenését úgy vehetjük észre, hogy a diófa levélzetén és zöld héján barna és fekete foltok jelennek meg. A betegség okozója egy gomba, ami áttelel a lehullott lombban is, minden tavasszal visszatér, ha nem tesszük meg a megfelelő lépéseket. Először csak a lombozat és a termés mennyisége csökken miatta, később viszont nagyobb bajt okozhat, többek között az ágak elhalását, végső esetben pedig a növény teljes pusztulását. Ezért (is) fontos minden ősszel összegyűjtenünk a lehullott lombot, és megsemmisíteni azt!

hirdetes

Baktériumos feketedés

Ez a betegség gombás eredetű, a leveleket, a hajtásokat, és a termést is érinti. Megjelenésekor láthatjuk, hogy a termés héja feketére vált, és a mérete is csökken. Megelőzésként szedjük össze a lehullott lombot, termést ősszel és semmisítsük meg, tavasszal pedig végezzük el a lemosó permetezést, így elkerülhetjük a bajt.

Nemezes gubacsatka

A leveleken gubacsok, dudorok jelennek meg, ezáltal a fa esztétikai értéke csökken, a növény pedig gyengül. A gubacsatka megjelenése ellen a tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk!

Almamoly

A termést fenyegeti, ehetetlenné válnak a diók miatt. A termésen apró lyukak jelennek meg, az érintett diók idő előtt lehullanak. Védekezzünk ellene rovarölő permetszerekkel. Most pedig jöjjön végre valahára a diófa metszése, a következő oldalon erről fogok beszélni nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, ránk, emberekre? Most mindent elmondunk róluk, az ellenük való védekezésről!

További cikkek ebben a témában


édesharmat (mézharmat)

különböző növényi szerveken, főleg a leveleken levő cukros anyag. Nem a növények... Tovább

méh (anyaméh)

1. (anat.) Az embrió és a magzat védelmét, táplálását, majd a vemhesség végén a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás