Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

hirdetes

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa ültetésének menete

Fontos tudnivaló, hogy a diófa fiatalon még fagyérzékeny, egy keményebb tél sajnos el is intézheti. Ezért olyan helyre kell ültetnünk, ahol képes átvészelni a hideget. Ehhez használhatjuk őseink módszerét, ami az akácpróba: ha a termőhely közelében van akác, és nem szenvedett fagykárokat soha, akkor jó esélye van a diófának is, mivel a két növény fagyérzékenysége hasonló. 

A diófa ültetését végezhetjük ősszel, a többi gyümölcsfa ültetésével egyidőben, de tavasszal is földbe ereszthetjük a csemetét, a jó idő érkezésekor. Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg, általános szabály viszont, hogy a gödör legalább akkora legyen, amiben kényelmesen elférnek a gyökerek. Kötöttebb talajnál indokolttá válik az 1x1x1 méteres gödör kialakítása, mert így nagyobb térfogatú földet lazítunk meg, és a gyökerek könnyebben terjeszkedhetnek.  

hirdetes

Az ültetőgödör aljára kerüljön egy vastag réteg szervestrágya vagy komposzt, ez fogja segíteni a csemete fejlődését. A tápanyagra tegyünk vékony földréteget, mivel abban az esetben károsodás érheti a növényt, ha a gyökér közvetlenül érintkezik vele.

Érdemes gyökérmetszést végeznünk a szabadgyökerű csemeték ültetése előtt, ilyenkor szabaduljunk meg a sérült, elszáradt gyökerektől. A csemetét ültetés előtt legalább egy napig áztassuk vízben, így fel tudja szívni a szükséges mennyiségű nedvességet, és kiültetés után meg tudja kezdeni a hajszálgyökerek nevelését. Szabadgyökerű csemete esetében az oltás helye mutatja az ültetési mélységet, temetésnél viszont figyelnünk kell arra, hogy a föld egyenletesen legyen elosztva. Kupacoljuk meg a földet, így megelőzhetjül a hajszálerek eltépődését! 

hirdetes

Konténeres csemete esetén óvatos ütögetéssel, rázással emeljük ki a növényt az edényből, majd helyezzük az ültetőgödörbe úgy, hogy földjének felszíne egy síkban legyen a talajjal. Földlabdás diófa esetén a gyökerek jutazsákba vannak csomagolva (biológiailag lebomló anyag, amit nem kell levenni a földlabdáról). Kerüljön a földlabda a talajszínt alá, de ne süllyesszük túl mélyre a növényt. 

Az ültetés után jó alaposan öntözzük meg a növényt, és ezt az első hetekben többször ismételjük meg. Ezután érdemes felkupacolni a csemetéket a tél érkezte előtt, a törzset pedig vonjuk körbe nádszövettel, így védve a fagykároktól. Most pedig ejtsünk pár szót a diófa növényvédelméről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, ránk, emberekre? Most mindent elmondunk róluk, az ellenük való védekezésről!

További cikkek ebben a témában


87/2008. (VII. 11.) FVM rendelet

A Magyar Agrárgazdasági Minõség Díjról szóló 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet... Tovább

fajtaazonosság

a szaporítóanyag egyik —>értékmérő tulajdonsága; azt fejezi ki, hogy a fajtára... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás