notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

Hirdetés

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa ültetésének menete

Fontos tudnivaló, hogy a diófa fiatalon még fagyérzékeny, egy keményebb tél sajnos el is intézheti. Ezért olyan helyre kell ültetnünk, ahol képes átvészelni a hideget. Ehhez használhatjuk őseink módszerét, ami az akácpróba: ha a termőhely közelében van akác, és nem szenvedett fagykárokat soha, akkor jó esélye van a diófának is, mivel a két növény fagyérzékenysége hasonló. 

 

A diófa ültetését végezhetjük ősszel, a többi gyümölcsfa ültetésével egyidőben, de tavasszal is földbe ereszthetjük a csemetét, a jó idő érkezésekor. Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg, általános szabály viszont, hogy a gödör legalább akkora legyen, amiben kényelmesen elférnek a gyökerek. Kötöttebb talajnál indokolttá válik az 1x1x1 méteres gödör kialakítása, mert így nagyobb térfogatú földet lazítunk meg, és a gyökerek könnyebben terjeszkedhetnek.  

Hirdetés

 

Az ültetőgödör aljára kerüljön egy vastag réteg szervestrágya vagy komposzt, ez fogja segíteni a csemete fejlődését. A tápanyagra tegyünk vékony földréteget, mivel abban az esetben károsodás érheti a növényt, ha a gyökér közvetlenül érintkezik vele.

 

Érdemes gyökérmetszést végeznünk a szabadgyökerű csemeték ültetése előtt, ilyenkor szabaduljunk meg a sérült, elszáradt gyökerektől. A csemetét ültetés előtt legalább egy napig áztassuk vízben, így fel tudja szívni a szükséges mennyiségű nedvességet, és kiültetés után meg tudja kezdeni a hajszálgyökerek nevelését. Szabadgyökerű csemete esetében az oltás helye mutatja az ültetési mélységet, temetésnél viszont figyelnünk kell arra, hogy a föld egyenletesen legyen elosztva. Kupacoljuk meg a földet, így megelőzhetjül a hajszálerek eltépődését! 

Hirdetés

 

Konténeres csemete esetén óvatos ütögetéssel, rázással emeljük ki a növényt az edényből, majd helyezzük az ültetőgödörbe úgy, hogy földjének felszíne egy síkban legyen a talajjal. Földlabdás diófa esetén a gyökerek jutazsákba vannak csomagolva (biológiailag lebomló anyag, amit nem kell levenni a földlabdáról). Kerüljön a földlabda a talajszínt alá, de ne süllyesszük túl mélyre a növényt. 

 

Az ültetés után jó alaposan öntözzük meg a növényt, és ezt az első hetekben többször ismételjük meg. Ezután érdemes felkupacolni a csemetéket a tél érkezte előtt, a törzset pedig vonjuk körbe nádszövettel, így védve a fagykároktól. Most pedig ejtsünk pár szót a diófa növényvédelméről, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-07

A füge tavaszi metszése – Szakértői tanácsok!

A füge metszése, szakértőnk most mindent elmond nektek a füge metszéséről. A füge tavaszi metszése, hogyan végezzük el a füge metszését? Szakértőnk elmond mindent a füge metszéséről!

2020-02-21

Az őszibarack termőre metszése – Mikor és hogyan csináljuk?

Az őszibarack metszése rendkívül fontos, éppen ezért most elmondok nektek mindent az őszibarack metszéséről. Mikor és hogyan végezzük el az őszibarack metszését.

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-02-13

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

A műanyag flakonos módszernek számtalan előnye van, érdemes nektek is megismerkednetek vele. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy műanyag flakonban neveljünk palántákat.

2020-01-29

A zeller növényvédelme

A zeller növényvédelméről fogok most nektek beszélni, cikkemben minden kiderül a zeller betegségeiről, és a zeller növényvédelméről, tartsatok velem!

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2019-11-29

Kertünk legkedvesebb segítője, óvjuk meg a katicákat!

A hétpettyes katicabogár a kertünk egyik legkedvesebb élőlénye, éppen ezért fontos, hogy megismerkedjetek ti is a hétpettyes katicabogárral!

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

meddőség (sterilitás, terméketlenség)

a szaporodási képesség hiánya, a meddő nőstény állatok képtelenek ivadékot világra hozni,... Tovább

kolonc

a csomóba összeálló, ürülékkel, sárral erősen szennyezett, csökkent értékű gyapjú... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 81

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás