Mikor és hogyan metsszük a diófát, hogy többet teremjen

hirdetes

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A diófa metszése, a diófa gondozása

A diófa ültetésének menete

Fontos tudnivaló, hogy a diófa fiatalon még fagyérzékeny, egy keményebb tél sajnos el is intézheti. Ezért olyan helyre kell ültetnünk, ahol képes átvészelni a hideget. Ehhez használhatjuk őseink módszerét, ami az akácpróba: ha a termőhely közelében van akác, és nem szenvedett fagykárokat soha, akkor jó esélye van a diófának is, mivel a két növény fagyérzékenysége hasonló. 

A diófa ültetését végezhetjük ősszel, a többi gyümölcsfa ültetésével egyidőben, de tavasszal is földbe ereszthetjük a csemetét, a jó idő érkezésekor. Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg, általános szabály viszont, hogy a gödör legalább akkora legyen, amiben kényelmesen elférnek a gyökerek. Kötöttebb talajnál indokolttá válik az 1x1x1 méteres gödör kialakítása, mert így nagyobb térfogatú földet lazítunk meg, és a gyökerek könnyebben terjeszkedhetnek.  

hirdetes

Az ültetőgödör aljára kerüljön egy vastag réteg szervestrágya vagy komposzt, ez fogja segíteni a csemete fejlődését. A tápanyagra tegyünk vékony földréteget, mivel abban az esetben károsodás érheti a növényt, ha a gyökér közvetlenül érintkezik vele.

Érdemes gyökérmetszést végeznünk a szabadgyökerű csemeték ültetése előtt, ilyenkor szabaduljunk meg a sérült, elszáradt gyökerektől. A csemetét ültetés előtt legalább egy napig áztassuk vízben, így fel tudja szívni a szükséges mennyiségű nedvességet, és kiültetés után meg tudja kezdeni a hajszálgyökerek nevelését. Szabadgyökerű csemete esetében az oltás helye mutatja az ültetési mélységet, temetésnél viszont figyelnünk kell arra, hogy a föld egyenletesen legyen elosztva. Kupacoljuk meg a földet, így megelőzhetjül a hajszálerek eltépődését! 

hirdetes

Konténeres csemete esetén óvatos ütögetéssel, rázással emeljük ki a növényt az edényből, majd helyezzük az ültetőgödörbe úgy, hogy földjének felszíne egy síkban legyen a talajjal. Földlabdás diófa esetén a gyökerek jutazsákba vannak csomagolva (biológiailag lebomló anyag, amit nem kell levenni a földlabdáról). Kerüljön a földlabda a talajszínt alá, de ne süllyesszük túl mélyre a növényt. 

Az ültetés után jó alaposan öntözzük meg a növényt, és ezt az első hetekben többször ismételjük meg. Ezután érdemes felkupacolni a csemetéket a tél érkezte előtt, a törzset pedig vonjuk körbe nádszövettel, így védve a fagykároktól. Most pedig ejtsünk pár szót a diófa növényvédelméről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

célrészjegy

a szövetkezeti tagnak a közgyűlés, ill. küldöttgyűlés által meghatározott gazd. célhoz... Tovább

csemegekukorica (Zea mays conv. saccharata Koern.)

Amerika felfedezése után került Európába. Nagyban csak a 19. sz. óta termesztik. Magja, főleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növényvédelem oktatás