Paradicsomtermesztési tippek, trükkök mindenkinek kertészektől

hirdetes

Díjnyertes kertészek trükkjei paradicsomtermesztéshez

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Paradicsomteremesztési trükkök szakértőktől

Mély öntözés

A ritkább mély öntözés hatékonyabb, mint a gyakrabban végzett felületes itatás. A mélyen öntözött paradicsomok erős gyökérzetet növesztenek, ami segít stabilan tartani a növényt. A méretesebb gyökérrendszer továbbá a talaj mélyebb rétegeiben található tápanyagokat is képes felvenni. A mélyebb gyökereket továbbá nem zavarja majd, ha a talaj felső rétege kiszárad. De hogyan kell mélyen öntözni? Egy jó módszer lehet a következő: fúrj néhány lyukat egy műanyag hordó vagy vödör oldalaiba, a feneke közelében.

Ezután temesd el a vödröt a paradicsom ágyásban néhány centivel a felszín alá. Töltsd fel félig komposzttal, majd ültess köré (ne bele) 3-4 paradicsompalántát. Ezután valahányszor mélyen szeretnéd öntözni paradicsomaidat, csak töltsd tele a vödröt vízzel. Ez nem csak folyadékkal, de tápanyagokkal is ellátja majd a mélyre hatoló gyökereket. Az időjárási viszonyok szerint heti 1-2 alkalommal elég elvégezni az ilyen mély öntözést.

Talajtakarás

A talajtakarásnak rengeteg célja lehet, de általában a talaj védelmére és a gyomok leszorítására szokás használni. Ha paradicsomokról van szó, akkor a talaj melegen tartása éppen olyan kritikus, mint a megfelelő öntözés. Az olyan organikus talajtakarók, mint például a levelek, a levágott fű, vagy a szalma lebomlásukkal segítenek termékenyebbé tenni a talajt. A talajtakarást rögtön a palánták kiültetése után érdemes elvégezni, méghozzá jó pár centi vastagon, biztosítva ezzel a megfelelő hőszigetelést.

hirdetes

A műanyag talajtakarók szintén jó megoldások lehetnek, mert nagyon hatékonyak a meleg megőrzésében. Az ilyen talajtakarók a gyárilag beléjük szúrt apró lyukaknak köszönhetően nem akadályozzák a levegő és víz mozgását a talaj felett, de segítenek megvédeni a növények talaj feletti részeit a különböző fertőzésektől és kártevőktől is. A vörös talajtakaró képes akár több mint 10%-kal növelni a hozamot, valószínűleg azért mert visszaveri a napfény vörös sugarait a növényekre.

Támasztékok

A támaszték nélküli paradicsomok nőnek egy ideig, aztán eldőlnek, és a földön arra kezdenek el tovább nőni, amerre kedvük tartja (általában mindenfelé). A vízszintes szárak azonban inkább ágakat növesztenek, mint terméseket, a talajhoz való közelség miatt pedig sokkal nagyobb a fertőzésveszély is. A függőlegesen növő paradicsomok ezzel szemben sokkal jobb szellőzést biztosítanak, és a napfény is nagyobb felületen éri őket, ami egészségesebb, bőségesebb hozamú paradicsomokat eredményez.

hirdetes

A támaszték lehet egy egyszerű karó, lugas, vagy paradicsom állvány is. Érdemes már az előtt, vagy legkésőbb akkor elhelyezni őket, amikor a palánták a helyükre kerülnek, hogy később nehogy megzavard a gyökérrendszerüket. Azonban ekkor még ne rögzítsd sehogyan a palántákat a támasztékokhoz – várd meg, míg az első virágok meg nem jelennek rajtuk. Használj mindig rugalmas kötőanyagokat, amelyek engednek a növény növekedésének.

A felső rész eltávolítása 

Az utolsó lépés szintén a metszéssel kapcsolatos, és rengeteg kertész megfeledkezik róla vagy szándékosan nem foglalkozik vele. Ez a lépés nem más, mint a szár legfelső, növekvő hegyének eltávolítása, megállítva ezzel a paradicsom növekedését. A többszáras példányoknál az összes szár tetejét le kell nyírni. Ez a növényben található cukrokat a növekedés helyett a gyümölcstermésre fókuszálja át, felgyorsítva ezzel az érési folyamatot. Ezt a metszési lépést 4 héttel az első várható fagy előtt kell elvégezni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-01-09

Ismered a szilvaparadicsomot? – így termeszd a kertedben

A szilvaparadicsom más néven romaparadicsom befőzésre és friss fogyasztásra is kiváló: ismerd meg és kezdd el termeszteni a kertedben!

2023-03-07

Így tudod majd felhasználni jövőre is az idei vetőmagokat, amik nem tudtak kikelni!

Szeretnéd megmenteni a magokat, hogy jövőre újra felhasználhasd? Íme az a távolság, amit be kell tartani magvetés közben, ha megtakarítanánk a magokat!

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipoglikémia (hypoglycaemia)

a vércukorszintnek a normális érték alá való csökkenése. Előfordulhat éhezés,... Tovább

légcsőférgesség (syngamosis)

3-4 hetes madarakban (csirkében, pulykában, fácánban) alkalmilag tömeges elhullást okozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Paradicsom