Téli 9 pontos feladatlista a kertészeknek

Feladat lista decemberre – Ezt a 9 teendőt ne felejtsd a ház körül!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Decemberre sokunkra rátör a lustálkodás vágya, és legszívesebben csak a cserépkályha vagy a kandalló meleg tüze mellett üldögélnénk, mintsem, hogy a fagyos kertben tevékenykedjünk. Azonban a december nem a leghidegebb téli hónapunk, így ilyenkor is vannak teendők, amiket nem érdemes az új évre halasztanunk. 

téli kertiteendők

Téli 9 pontos feladatlista a kertbe

Mivel december nem a leghidegebb téli hónapunk, ezért bármilyen meglepő is bőven akad tennivaló a kertben ebben a hónapban is! Hogy jobban felkészülhessünk a tavaszi megújulásra, a következő feladatokat nem érdemes az új évre halasztanunk és még időben el kell végeznünk ezt a 9 házkörüli teendőt!

1.    Kerti szerszámok megtisztítása


A legtöbb kerti szerszámra ebben az időszakban már nincs szükségünk, így itt az ideje mindent rendben a helyére pakolnunk. Szedjük össze a szerszámokat, metszőollókat tisztítsuk és fertőtlenítsük le, hogy a következő metszési időszakban kórokozó-mentesen kezdhessünk neki a munkának. Ha valami elromlott, most megjavíthatjuk, megélezhetjük őket.

2.    Kert felásása

Decemberben még mindig folytathatjuk a téli talajforgatást, ha eddig nem tettük meg, persze, ha fagymentes az időszak. Ilyenkor még elültethetjük a téli növényeinket és ha enyhe az idő, akkor az öntözést sem szabad elfelejteni. Ellenőrizzük azokat a növényeket, amiket a fagyok ellen betakartunk, amiket pedig mulcsoztunk, azokon átforgathatjuk a mulcsot, hogy felfrissítsük.

3.    Almatermésűek metszése

A téli évszakok bár nem tipikusan tartoznak a metszési időszakba, azonban mégis vannak olyan fajták, amiket a téli álmuk alatt kell metszenünk, amíg a hőmérséklet nem érte el a -5°C-ot. Ebben az időszakban lehet metszeni a szőlőt, az őszi málnát, a fügét és a lilaakácot is, de a legfontosabb ilyenkor az almatermésűek metszése. Ha 0 C°-nál hidegebb, fagy van, akkor a növények szövetei is könnyebben roncsolódnak. Ne felejtsük el, a legtöbb gyümölcsfa esetében a tél második felében érdemes oltóvesszőket vágni. A díszcserjék ritkítását is elvégezhetjük decemberben, amíg nincs fagy.

4.    Veteményes tervezés

Ebben az időszakban bent is tevékenykedhetünk, és ilyenkor érdemes előre megtervezni a következő időszak veteményesét, hogy tudjuk mit szeretnénk tavasszal ültetni, és beütemezni, minek-mikor kell majd neki állnunk. A palántázást is elkezdhetjük, főleg ha magról neveljük a növényünket.

5.    Komposztálás

A komposztálást télen sem érdemes abba hagyni, hiszen ez a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás a kerti és háztartási hulladékok újrahasznosítására, ami ráadásul tökéletes talajjavító is.

6.    Gyökérzöldségek begyűjtése

Az ősszel-télen betakarított növények közé tartoznak a gyökérzöldségek, a sárgarépa, a burgonya, a káposzta, az alma, a körte, a bab, a hagyma, a sütőtök és a fokhagyma. A zöldségek helyes tárolásával sokat spórolhatunk, ahelyett, hogy drága pénzért vásárolnánk be őket a boltban.

7.    A karácsonyfa

A lakásba csak akkor érdemes bevinni a cserepes élő fát, ha már csak pár napunk van karácsonyig. Miután bevittük a meleg lakásba, hagyjuk egy napig, hogy akklimatizálódjon, mielőtt nekiállnánk a díszítésnek. Biztosítsunk neki elegendő vizet, ugyanis a meleg levegőben már kevésbé érzi jól magát egy fenyőfa, és ne felejtsük el távol tartani a fűtőtestektől!

8.    Mit locsoljunk télen?

A fagyok ellen behozott növényeket, mint a leander, a kaktusz vagy a citrusféléknek télen is van szükségünk vízre, bár bőven elegendő két-háromhetente is öntöznünk őket.

9.    Madáretetés

Az itthon telelő madarakat sem szabad elfelejtenünk, hiszen télen sokkal nehezebben találnak élelmet maguktól. Tehetünk ki olajos magvakat, szalonnabőrkét vagy akár előre elkészített madáreleséget is. Ha környéken nincsen természetes víz, akkor madáritatót is tehetünk ki.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gócos vastagbélférgesség

Mo.-on szm.-kban, kiskérődzőkben és sertésben fordul elő. Oesophagostomum fonálféregfajok... Tovább

ebszékfű (Matricaria maritima ssp. inodora L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egy-, ritkábban kétéves v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert