Legnagyobb félelmeink – Bemutatom a magyarországi darázsfajtákat!

hirdetes

A tavasz beköszöntével megérkeztek a darazsak is – Ismerjük meg a magyarországi fajtákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Milyen darázs lehet ez? Soha többé nem lesz kérdésed, bemutatjuk a magyarországi darázsfajtákat!

Magyarországi darázsfajták - Francia darázs

A francia darázs Európa mérsékelt övi részein található meg. Rendszeresen előfordul és többnyire nem ritka. A francia darázs 10-18 milliméter hosszú. A társas valódi darazsak (Vespidae) családjának egyik kecses termetű faja. Az utolsó potrohszelvény alsó oldala (a haslemez) sárga. Csápostora narancssárga.

A francia darázs rétek, cserjékben bővelkedő tájak, erdőszélek és nyiladékok lakója. A francia darázs ragadozó életmódot folytat, kis rovarokra és pókokravadászik. Az elpusztított zsákmányt szétrágva tömör golyóvá dolgozzák össze. Ezeket szállítják a fészekhez, velük táplálják a királynőt és a lárvákat. A virágokatis gyakran felkeresik, ahol nektárt szívnak. Ősszel a túlérett gyümölcsökön lakmároznak.

Több megtermékenyített nőstény együtt létesít fészket. Védett, legalábbis nagy részében körülzárt helyre, kövekre, növények szárára, madárodúkba ragasztják nyeles fészküket, amely egyetlen, néhány centiméter átmérőjű, burok nélküli lépből és kevés sejtből áll. A fészek sötétszürke, nemritkán több is készül egymás közvetlen közelében.

hirdetes
hirdetes

A francia darázs szabályozni tudja a hőmérsékletet a fészek belsejében: nagy melegben vizet hoznak, azt a lépre permetezik és legyezgetik, hogy elpárologjon. Az így bekövetkező hőmérséklet-csökkenés a fészek belsejére is kihat. Hidegben az állatok úgy gondoskodnak magasabb hőmérsékletről, hogy fokozzák szervezetük égési folyamatait.

Magyarországi darázsfajták - Kecskedarázs

A kecskedarázs egész Európában, valamint Ázsiában megél, a Brit-szigetektől kezdve egészen Kínáig fordul elő. A mérsékelt övi területeken található meg. A királynő hossza 20 milliméter, míg a here és a dolgozó 18 milliméter. A dolgozók, a here és a királynő egyaránt fekete-sárga. A nőstények potroha nagyobb. A két pár hártyás szárny gyors repülést tesz lehetővé. A három pár ízelt láb végén karmok vannak, amelyek segítik a kapaszkodásban.

Fullánkján nincs horog, így többször bevethető. Két vese alakú, összetett szeme jó látást biztosít. A királynő erős állkapcsát használja, hogy fákból rostokat tépjen ki a fészeképítéshez. A kecskedarázs társas lény. Tápláléka kis rovarok, gyümölcsök leve és döghús. A királynő 10 hónapig, a herék és a dolgozók 4 hétig élnek. Csak a királynő vészeli át a telet. A párzási időszak ősszel van. A királynő naponta 300 petét rak a fészekbe. A papírszerű fészek sejtek rendszeréből áll. A petéből való kikeléshez 4–6 nap kell. A kifejlett rovarok a bebábozódás után 2–3 héttel kelnek ki.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-01-12

Sokak örülni fognak: Újra megjelenik A kutya című újság

Ennek a hírnek minden bizonnyal sokan örülni fognak! Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság.

2024-02-13

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

A madártetűtatka sajnos rengeteg tyúkot megcélozza és folyamatosan figyelniük kell a tyúktartóknak, hogy nehogy végzetes legyen ez a jelenség.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fénygyapjú

a selyemre emlékeztető, élénk fényű, hosszú, durva (30—40 um vastagságú), jól... Tovább

Orpheus Egyesület

Állatvédõ szervezet Állatvédelmi megelõzõ (prevenciós) munka, azaz kiadványok,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés