Legnagyobb félelmeink – Bemutatom a magyarországi darázsfajtákat!

hirdetes

A tavasz beköszöntével megérkeztek a darazsak is – Ismerjük meg a magyarországi fajtákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Milyen darázs lehet ez? Soha többé nem lesz kérdésed, bemutatjuk a magyarországi darázsfajtákat!

A darázscsípés veszélyei

A darazsak nem „csípnek”, hanem szúrásukkal, fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot áldozatukba, így az emberbe is. A szúrás során bejutott méreganyag bekerül a kötőszövetbe, és gyulladást okoz. A darázsszúrás helye megduzzad, fájdalommal, viszketéssel párosul. Amennyiben rosszullét jele mutatkozik, azonnal forduljunk orvoshoz! A darázsszúrás egyes emberekre nézve igen veszélyes, van, akinél olyan allergiás következményekkel jár, hogy csak az orvosi segítség mentheti meg az életét. Különösen veszélyes a szemen vagy nyakon ért darázsszúrás.

A méreganyag legnagyobb részét acetilkolin, valamint alacsony (hisztamin, dopamin, szerotonin, kinin, noradrenalin), továbbá nagy molekulatömegű anyagok, így enzimek (kolineszteráz, foszfolipáz-A és -B, hialuronidáz, proteáz) és poliszacharidok alkotják. Toxicitása a rovar táplálékától is függ, a fehérjét fogyasztóké a leginkább mérgező. A darázsszúrás tünetei:

hirdetes

Enyhe tünetek, egyetlen darázs szúrása allergiamentes emberen: testszerte viszketés, bőrpír csalángöbök kialakulása.

hirdetes

Súlyos tünetek, többszörös szúrás, vagy enyhe allergiás reakció: sejt-, és szövetkárosodás, bevérzés, vérnyomásesés, fokozott bélműködés, szédülés, ájulás, légzési nehézség, vérvizelés, bénulás, beszédkiesés.

Életveszélyes állapot, súlyos allergiás reakció: szapora pulzus, kipirult bőr, alacsony vérnyomás (még fekve is), csalánkiütés, fulladásérzés, szédülés, általános gyengeség érzése, halálfélelem, ziháló légzés, szem, fül, ajkak, nyelv és az arc duzzanata, vérnyomásesés miatti ájulás és eszméletvesztés, szívritmuszavar.

A darazsak, mint kártevők

Egészségügyi kártevőnek minősül, mivel mikrobiológiailag az egyik legszennyezettebb élelmiszerlátogató. Mindenevő lévén bármilyen eredetű szerves hulladékra rászáll. Emellett szívesen laknak emberi otthonok közelében, és agresszíven védelmezik fészküket. Ezért a darázsfészkeket általában irtják. Közvetlen környezetünkben leggyakrabban a kecskedarázzsal és déli papírdarázzsal találkozhatunk. Most pedig ismerkedjünk meg a magyarországi darázsfajtákkal, a következő oldalon bemutatom mindet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ad libitum

a takarmányozásban használatos kifejezés; azt jelenti, hogy az állat adagolás nélkül,... Tovább

malacnevelés

szűkebb értelemben a megszületett malacok választásig történő nevelése; tágabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés