Védekezés darazsak ellen - hogyan érdemes védekezned a darazsak ellen?

hirdetes

Így szabadulj meg hatékonyan a kertedet terrorizáló darazsaktól

Szélesi Ferenc - Főkertész,GE.
Védekezz hatásosan a darazsak ellen

2. Darázstaszító növények

A darazsak ellen észrevétlenül is felvehetjük a küzdelmet. Jelöljük ki azokat a részeket a kertben vagy udvarban, ahol szívesen pihengetünk, és ahol nem szeretnénk darazsakkal találkozni, és ültessünk néhány zöld levelű növényt. A fodormenta, kakukkfű, citronella, eukaliptusz és a fehér üröm természetes darázstaszítókként funkcionálnak, ráadásul egy kis extra színt és változatosságot is vihetünk velünk kertünkbe.

3. Borsmenta olaj

A darazsak nemcsak a fodormentától irtóznak, valójában minden mentafajta taszítja őket – éppen ezért lehet olyan hatékony ellenük a borsmenta olaj. A különböző mentafajták ültetése egy jó lépés a darazsak távoltartásában, azonban tovább fokozhatjuk a védelmet: elég néhány csepp borsmenta olajat csepegtetni egy-egy vattapamacsra, és otthonunk különböző pontjain elhelyezni őket (amikről azt gyanítjuk, hogy a darazsak befészkelnék oda magukat).

Ilyen helyek például a veranda tetők és minden természetes rés és nyílás otthonunkban. Bizonyos darázsfajták megpróbálnak újabb fészket építeni egy olyan helyen, ahol korábban is letelepedtek, szóval h a máshonnan már távolítottunk el fészket, akkor ott is érdemes egy kicsit beillatosítani a környéket.

hirdetes

4. Darázsriasztó esszencia olaj keverékek

A borsmenta olaj hatékonyságát igazoló kutatás továbbá a citromfű , szegfű és gólyaorr esszencia olajokból készült keveréket 100 százalékig hatékonynak találta a darazsak távoltartására. Ezeket az olajokat és egy kis mosogatószert egy pumpás tubusban összekeverve könnyedén elkészíthetjük a legvészesebb darázsriasztót. Az előző pontban felsorolt helyekre fújjunk belőle egy keveset, hogy megelőzzük a fészekrakást. 

5. Darázscsapda cukorral és vízzel

Az ilyen egyszerű, mégis hatékony csapdák édes illatjukkal magukhoz csalogatják a darazsakat, amik ugyan rátalálnak a cukros vízre, de kimenekülni már nem képesek a csapdából. A legjobb, hogy egyszerűbb otthon elkészíteni őket, mint hasonló szerkezetet vásárolni az üzletekben. Az egészhez egy műanyag palackra lesz csak szükség, illetve egy kis ragasztószalagra, egy vágószerszámra, egy kis vízre és cukorra.

hirdetes
  • Fogjuk a palackot és vágjuk el a nyakánál.
  • Távolítsuk el róla a kupakot és a nyakat lefelé fordítva (mint egy tölcsért) helyezzük vissza a palackra.
  • Ragasszuk bele a „tölcsért” a palackba.
  • Helyezzünk egy kis cukros vizet a palackba – használhatunk még sört, vizet és ecetet is csaliként. Érdemes továbbá a tölcsért egy kis főzőolajjal bekenni, hogy a darazsak ne tudjanak megkapaszkodni a felületén és a csapdába csússzanak.
  • Helyezzük el a csapdát egy darazsak által gyakran látogatott helyen – jó előre tudni, hogy a csali egy idő után elég erős szagot kezdhet el árasztani, szóval ha a kinti étkezőasztal mellé tesszük, akkor lehet, hogy később át kell helyeznünk majd máshová.
  • Ha szeretnénk kiüríteni, akkor öntsünk bele forró vizet, hogy biztosan minden darázs elpusztuljon benne, vagy egyszerűen dobjuk ki és készítsünk másikat.

Az ilyen csapdák egyetlen hátulütője, hogy nem kínál végleges megoldást a darázsproblémára, főleg ha egy már kiépített fészekkel van dolgunk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-12

Ismerd meg a kerted részleteit

Elmagyarázzuk, hogyan ismerheted meg a kerted a talaj, a kinézet, a kitettség és egyebek tekintetében, mielőtt nekilátnál az ültetésnek, kertészkedésnek. A szép növényekért!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-07-31

Állatos (fa)viccek, amik garantáltan lefárasztják az agyad

Az állatokat mindenki szereti. A vicceket nem biztos, de mindenkinek van oylan, amin elmosolyodik - ha más nem, akkor fájdalmában. Íme, a legjobb állatos viccek!

2022-07-31

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

A malacok tisztátalan és buta állatok lennének? A sztereotípia ezt közvetíti, de jobban hasonlítanak ránk, emberekre, mint gondolnánk. Lássuk, hogy miben!

További cikkek ebben a témában


differenciálódás

az egyedfejlődés jellemző folyamata, amelyet a keletkező sejtek közötti alak- és... Tovább

euriökfajok

az ún. tág tűrésű növény- v. állatfajok, a környezeti tényezők megváltozásához... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kert