Curryfa gondozása, curryfa nevelése

hirdetes

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a curryfa gondozásáról

A curryfa gyomlálása

Ha növénytartóban neveled fádat, akkor nem lesz gondod a gyomokkal, a szabadban viszont érdemes távol tartani őket, mert betegségeket terjeszthetnek (nem csak curry fádra, hanem többi növényedre is).

A curryfa metszése

Csípd le az ágak hegyét, hogy szerteágazó, bokrosabb növekedésre ösztönözd curry fáidat. A metszést a levelek leszüretelésével együtt érdemes elvégezni. Szüretelj rendszeresen, egész évben, hogy a fa folyamatosan új levélzetet növesszen magának. Távolítsd el a felbukkanó virágokat, hogy a fa ne ezekre fordítsa energiáját.

A curryfa társültetése

A curryfa nagyszerű társa lehet számos növénynek is, mivel nagyon erős aromája van, ami számos rovart képes távol tartani. Vannak azonban olyan rovarok is, amik kifejezetten a curry fát célozhatják meg. Ha levéltetvekkel, pajzstetvekkel, vagy más kártevőkkel van gondod curry fáidon, akkor ültess a közelükbe rézvirágokat, vagy más virágzó növényeket, amik ragadozó rovarokat vonzanak a kertbe. A curryfa mellé jó társ még a kókusz, a sarkantyúka és többféle hüvelyes is. A curry fát ne ültesd burgonya közelébe. Ha házon belül termeszted, nem igazán kell odafigyelned a curryfa társültetésére.

hirdetes

A curryfa betegségei és kártevői

A curryfa egyik nagy előnye, hogy erős illatanyagai miatt ritkán támadják meg kártevők, és gyakran kifejezetten ezek távol tartására használják. Sajnos azért így is van néhány kéretlen rovar, ami kiszemelheti magának curry fádat – ilyenek a levéltetvek, a pajzstetvek (ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz) illetve a viaszos pajzstetvek (amelyekről pedig itthttps://www.agraroldal.hu/viaszos-pajzstetu.html olvashatsz). A curry fát továbbá kevés betegség veszélyezteti (például a lisztharmat), de azért van néhány, amiről érdemes tudni.

Diaphorina citri levélbolha

Hasonlóképpen sok kártevőhöz, a Diaphorina citri nevű levélbolha is a növények leveleinek és szárainak nedvein élősködik. Ezekkel a kéretlen betolakodókkal kemény kézzel kell bánnod, ugyanis egy nagyobb inváziót nehéz kordában tartani hagyományos rovarirtó szerekkel. Jobban teszed, ha inkább megpróbálod megelőzni, hogy elterjedjenek kertedben.

Levélfoltosodás

A levelek foltosodása általában valamilyen kártevő jelenlétére utal. Ezt a beszédes nevű betegséget foltos levelek jellemzik, amiket a gyakran kártevők által terjesztett gombák vagy baktériumok okoznak. Idővel, ahogy nőnek ezek a foltok összeérhetnek, és a fertőzött levelek idővel lehullhatnak. Kezeléséhez 1:10 arányban hígított szódabikarbónás-vizes oldattal fújd le a leveleket, illetve használhatsz neem olajat is. Ahogy megpillantod a foltokat, használj gombaölő készítményt – a betegséget ez nem gyógyítja ugyan, de megakadályozhatja, hogy a gomba spórái kicsírázzanak, és továbbterjedjenek.

hirdetes

A curryfa levelének szüretelése és tárolása

A curryfa leveleit rendszeresen érdemes begyűjteni az ágakról, hogy folyamatos bokros növekedésre ösztönözd a növényt. Ezek a levelek akár egy légmentesen zárható zacskóban is frissek maradhatnak durván egy-másfél hétig. A leveleket továbbá ki is száríthatod, ha hosszútávon szeretnéd megőrizni őket. Ezeket aztán a babérlevelekhez hasonlóan érdemes felhasználni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


hámszövet

vér- és nyirokereket nem tartalmazó, szabályos alakú, szorosan egymás mellett helyeződő... Tovább

gennyes gyulladás

a gyulladás jellegzetességét a nyálkahártyával, savóshártyával bélelt üregekben v. a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés