Curryfa gondozása, curryfa nevelése

hirdetes

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden a curryfa gondozásáról

A curryfa gyomlálása

Ha növénytartóban neveled fádat, akkor nem lesz gondod a gyomokkal, a szabadban viszont érdemes távol tartani őket, mert betegségeket terjeszthetnek (nem csak curry fádra, hanem többi növényedre is).

A curryfa metszése

Csípd le az ágak hegyét, hogy szerteágazó, bokrosabb növekedésre ösztönözd curry fáidat. A metszést a levelek leszüretelésével együtt érdemes elvégezni. Szüretelj rendszeresen, egész évben, hogy a fa folyamatosan új levélzetet növesszen magának. Távolítsd el a felbukkanó virágokat, hogy a fa ne ezekre fordítsa energiáját.

A curryfa társültetése

A curryfa nagyszerű társa lehet számos növénynek is, mivel nagyon erős aromája van, ami számos rovart képes távol tartani. Vannak azonban olyan rovarok is, amik kifejezetten a curry fát célozhatják meg. Ha levéltetvekkel, pajzstetvekkel, vagy más kártevőkkel van gondod curry fáidon, akkor ültess a közelükbe rézvirágokat, vagy más virágzó növényeket, amik ragadozó rovarokat vonzanak a kertbe. A curryfa mellé jó társ még a kókusz, a sarkantyúka és többféle hüvelyes is. A curry fát ne ültesd burgonya közelébe. Ha házon belül termeszted, nem igazán kell odafigyelned a curryfa társültetésére.

hirdetes

A curryfa betegségei és kártevői

A curryfa egyik nagy előnye, hogy erős illatanyagai miatt ritkán támadják meg kártevők, és gyakran kifejezetten ezek távol tartására használják. Sajnos azért így is van néhány kéretlen rovar, ami kiszemelheti magának curry fádat – ilyenek a levéltetvek, a pajzstetvek (ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz) illetve a viaszos pajzstetvek (amelyekről pedig itthttps://www.agraroldal.hu/viaszos-pajzstetu.html olvashatsz). A curry fát továbbá kevés betegség veszélyezteti (például a lisztharmat), de azért van néhány, amiről érdemes tudni.

Diaphorina citri levélbolha

Hasonlóképpen sok kártevőhöz, a Diaphorina citri nevű levélbolha is a növények leveleinek és szárainak nedvein élősködik. Ezekkel a kéretlen betolakodókkal kemény kézzel kell bánnod, ugyanis egy nagyobb inváziót nehéz kordában tartani hagyományos rovarirtó szerekkel. Jobban teszed, ha inkább megpróbálod megelőzni, hogy elterjedjenek kertedben.

Levélfoltosodás

A levelek foltosodása általában valamilyen kártevő jelenlétére utal. Ezt a beszédes nevű betegséget foltos levelek jellemzik, amiket a gyakran kártevők által terjesztett gombák vagy baktériumok okoznak. Idővel, ahogy nőnek ezek a foltok összeérhetnek, és a fertőzött levelek idővel lehullhatnak. Kezeléséhez 1:10 arányban hígított szódabikarbónás-vizes oldattal fújd le a leveleket, illetve használhatsz neem olajat is. Ahogy megpillantod a foltokat, használj gombaölő készítményt – a betegséget ez nem gyógyítja ugyan, de megakadályozhatja, hogy a gomba spórái kicsírázzanak, és továbbterjedjenek.

hirdetes

A curryfa levelének szüretelése és tárolása

A curryfa leveleit rendszeresen érdemes begyűjteni az ágakról, hogy folyamatos bokros növekedésre ösztönözd a növényt. Ezek a levelek akár egy légmentesen zárható zacskóban is frissek maradhatnak durván egy-másfél hétig. A leveleket továbbá ki is száríthatod, ha hosszútávon szeretnéd megőrizni őket. Ezeket aztán a babérlevelekhez hasonlóan érdemes felhasználni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-16

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Vízben gyökereztetni

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

105/2008. (VIII. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezõgazdasági termelõk számára... Tovább

lóistálló

a haszon- (igás-), sport- és tenyészlovak elhelyezésére szolgáló épületek. A nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés