Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Hallottál már a curryfáról, tudtad, hogy a saját kertedben is nevelhetsz egyet? Mostani cikkünkben mindent elmondunk erről a nem mindennapi, sokoldalú növényről, tarts velünk és tudj meg mindent a curryfáról! 

Minden a curryfa gondozásáról

A curryfa (Murraya koenigii) levele egy meglepően ritkán emlegetett konyhai hozzávaló, pedig megfelelően elkészítve rendkívül kellemes, friss ízeket kínál, amit igazából nehéz lenne bármi mással összehasonlítani. A „curry” szó azonban többféle kontextusban is felbukkanhat, ezért mielőtt belekezdenénk útmutatónkba, az esetleges félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy miről is van szó!

 

Mi a különbség a curryfa, a curryfű és a currypor között?

A curryfa (Murraya koenigii), a curryfű (más néven olasz szalmagyopár - Helichrysum italicum) és a currypor három teljesen különböző dolog, és lényegében semmi közük nincs egymáshoz.

 

Mi az a currypor?

A currypor egy fűszer, amit egyáltalán nem curryfűből és nem is curryfa leveléből készítenek. A currypor összetevői általában a koriander, a kömény, a gyömbér és a mustár, jellegzetes narancsos színét pedig a kurkuma adja.

 

Mi az a curryfű?

Az olasz szalmagyopárként is ismert „curryfű” a curryporhoz nagyon hasonló illatot áraszt magából, azonban nem ehető, és, mint említettük, nem is összetevője a currypornak. Külsőre a levendulához vagy a rozmaringhoz hasonlít: bokorszerűen nő, és kicsi, tüskés levelei vannak. A curryfű évelő növény, habár a 7-nél alacsonyabb besorolású USDA zónákban egynyáriként szokás termeszteni.

 

Teljesen napos helyen érzi jól magát, habár a félárnyékot is megtűri. Annak ellenére, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, a curryfű valójában egy nagyon hasznos gyógynövény, amelynek esszenciaolaja gyulladáscsökkentő hatással bír, és nyugtatja a száraz, felrepedezett bőrt, illetve a kisebb sebeket is.

 

Mi az a curryfa?

Habár emberi fogyasztásra alkalmas, a curryfa levelének szintén nincs köze a curryporhoz, és íze egyáltalán nem is hasonlít a jellegzetes, narancssárga fűszerre. Habár gyakran használják curry nevű étel elkészítéséhez, egyáltalán nem a curryfa levele felelős a curry jellegzetes ízéért és illatáért.

 

Többnyire aromájukért alkalmazzák őket, de olajban kisütve magukban is ehetővé válnak. Most, hogy ezt tisztáztuk, következzék minden, amit egy kertésznek a curryfa termesztéséről tudnia kell, lapozz egyet és tudd meg, mi szükséges a curryfa gondozásához, neveléséhez!