Curryfa gondozása, curryfa nevelése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Hallottál már a curryfáról, tudtad, hogy a saját kertedben is nevelhetsz egyet? Mostani cikkünkben mindent elmondunk erről a nem mindennapi, sokoldalú növényről, tarts velünk és tudj meg mindent a curryfáról! 

Minden a curryfa gondozásáról

A curryfa (Murraya koenigii) levele egy meglepően ritkán emlegetett konyhai hozzávaló, pedig megfelelően elkészítve rendkívül kellemes, friss ízeket kínál, amit igazából nehéz lenne bármi mással összehasonlítani. A „curry” szó azonban többféle kontextusban is felbukkanhat, ezért mielőtt belekezdenénk útmutatónkba, az esetleges félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy miről is van szó!

Mi a különbség a curryfa, a curryfű és a currypor között?

A curryfa (Murraya koenigii), a curryfű (más néven olasz szalmagyopár - Helichrysum italicum) és a currypor három teljesen különböző dolog, és lényegében semmi közük nincs egymáshoz.

Mi az a currypor?

A currypor egy fűszer, amit egyáltalán nem curryfűből és nem is curryfa leveléből készítenek. A currypor összetevői általában a koriander, a kömény, a gyömbér és a mustár, jellegzetes narancsos színét pedig a kurkuma adja.

hirdetes

Mi az a curryfű?

hirdetes

Az olasz szalmagyopárként is ismert „curryfű” a curryporhoz nagyon hasonló illatot áraszt magából, azonban nem ehető, és, mint említettük, nem is összetevője a currypornak. Külsőre a levendulához vagy a rozmaringhoz hasonlít: bokorszerűen nő, és kicsi, tüskés levelei vannak. A curryfű évelő növény, habár a 7-nél alacsonyabb besorolású USDA zónákban egynyáriként szokás termeszteni.

Teljesen napos helyen érzi jól magát, habár a félárnyékot is megtűri. Annak ellenére, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, a curryfű valójában egy nagyon hasznos gyógynövény, amelynek esszenciaolaja gyulladáscsökkentő hatással bír, és nyugtatja a száraz, felrepedezett bőrt, illetve a kisebb sebeket is.

Mi az a curryfa?

Habár emberi fogyasztásra alkalmas, a curryfa levelének szintén nincs köze a curryporhoz, és íze egyáltalán nem is hasonlít a jellegzetes, narancssárga fűszerre. Habár gyakran használják curry nevű étel elkészítéséhez, egyáltalán nem a curryfa levele felelős a curry jellegzetes ízéért és illatáért.

Többnyire aromájukért alkalmazzák őket, de olajban kisütve magukban is ehetővé válnak. Most, hogy ezt tisztáztuk, következzék minden, amit egy kertésznek a curryfa termesztéséről tudnia kell, lapozz egyet és tudd meg, mi szükséges a curryfa gondozásához, neveléséhez!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-25

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

A fűszernövények szárítása, nézzük, mi szükséges a fűszernövények szárításához. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fűszernövények szárításáról.

2020-09-28

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Az öttujas ginzenget fogom most bemutatni nektek, cikkemben minden kiderül az ötujjas ginzeng fantasztikus hatásairól, valamint az ötujjas ginzeng termesztéséről!

2020-09-09

Közeleg az ősz, ültessük át a szobanövényeket!

Ültesd át te is a szobanövényeket, ennek a legjobb időpontja most van, az őszi hónapokat ideálisak az átültetésre, most elmondjuk, hogyan kezdj hozzá!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


fapadló

a legismertebb fajtái a következők; hajópadló (párnafákra helyezett, 24 mm vastag, hornyolt... Tovább

diének

két kettős kötést tartalmazó vegyületek. Fontos képviselőjük a butadién, a kloroprén, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés