Curryfa gondozása, curryfa nevelése

hirdetes

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a curryfa gondozásáról

A curryfa nevelése dugványról

Ez az egyszerűbb módszer, ha szeretnél magadnak curry fákat ültetni vagy szaporítani. Szerezz egy szárat egy felnőtt fáról, és távolítsd el róla a tövéhez közelebb eső leveleket. Ez után dugd ezt a lecsupaszított részt a termőközegedbe, és biztosítsd, hogy az nedves és fagymentes maradjon. Az így elültetett dugvány néhány héten belül gyökeret ver majd.

A curryfa nvelése magról

Curry fát magról nevelni óriási kihívás, ezért sokan nem is vesződnek vele. A curryfa magvait folyamatosan nedvesen kell tartanod, és tartósan 20°C-os környezetet kell biztosítanod számára. Ennek ellenére gyakran még a friss magok sem csíráznak ki. Ha mégis ezt a módszert választod, először is el kell távolítanod a mag külső, kemény héját. Ez után ültesd el nagyjából 1 hüvelyk mélyen. Lehetőleg egyszerre minél több curryfa-magot ültess, mert tényleg kevés csírázik majd ki belőlük (ha lesz ilyen egyáltalán).

hirdetes

Ültetési távolság

A curry fának sok helyre van szüksége, ezért ha egy kerti ágyásba ülteted őket, akkor helyezd őket 20-40 cm távolságra egymástól.

hirdetes

A curryfa nevelés növénytartóban

A curryfa egyik nagy előnye, hogy nagyon egyszerűen tartható növénytartókban is, akár a szabadban, akár házon belül. Ez különösen hazánkban jó hír, mert az itthoni kemény telek nem biztonságosak a curryfa számára. Habár egy növénytartóba egy fát érdemes csak ültetni, a kisebb curry fák nem igényelnek nagyon nagy tárolókat. Persze idővel, ahogy nőnek nagyobb és nagyobb növénytartókba kell majd átültetned őket. A nagyobb fákat legalább 110 literes növénytartókba kell ültetni.

A curryfa öntözése

A curry fának nincs szüksége sok vízre, és még az enyhébb szárazságokat is egész jól tűri. Sokkal veszélyesebb számára a túlöntözés, amitől könnyedén el is pusztulhat. Várd meg, hogy a talaj teljesen kiszáradjon alatta, mielőtt újra megöntöznéd.

A curryfa trágyázása

Ha a legjobb körülményeket szeretnéd biztosítani curry fád számára, akkor rendszeresen lásd el egy adag organikus műtrágyával. Adagolj neki nitrogénben gazdag tápot 5-6 hetente, de nyáron trágyázz sűrűbben!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


felhalmozódás (akkumuláció)

különböző anyagok felhalmozódása a talajszelvényekben; pl. az erdőtalajok B-szintjében... Tovább

PR37K85 (X0991 V)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés