Curryfa gondozása, curryfa nevelése

hirdetes

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a curryfa gondozásáról

A curryfa fajtái

A curry fának három fő fajtája van, amelyeket méretük alapján lehet megkülönböztetni egymástól. A „normál méretű” curryfa a legnagyobb ezek közül: nagyjából 4,5 méter magasra nő meg, és általában ezekről származnak a boltban vásárolható curry levelek. Léteznek továbbá törpe és miniatűr curry fák is, amelyek sokkal ideálisabbak otthoni termesztésre, különösen hidegebb éghajlatokon.

Nem mindegy azonban, hogy milyen törpe curry fát választasz, ugyanis vannak köztük kevésbé finom levelű változatok is. A legjobb íze általában a miniatűr curry fáknak van, ámbár általában ezek nőnek a leglassabban is (na persze több is fér el belőlük kisebb helyen).

hirdetes

A curryfa ültetése

A curryfa 8 és 12 USDA zóna között hidegtűrő, így az ennél hűvösebb régiókban (mint például Magyarországon is) érdemes valamilyen növénytartóba ültetni, hogy télen átmenetileg meleg helyre lehessen vinni. Ha a kertbe szeretnéd elültetni curry fáidat (mert kellően meleg éghajlaton élsz), akkor 7-8 héttel az utolsó várható fagy előtt kell elültetned őket házon belül, hogy legyen idejük megerősödni.

hirdetes

Végül 1-2 héttel az utolsó fagy után ültesd ki őket a szabadba. Ha házon belül szeretnéd tartani fáidat (vagy szezonálisan mozgatni őket ki-és be egy növénytartóban), akkor lényegében mindegy, hogy mikor ülteted el őket, mert nem függnek majd igazán a kinti időjárástól.

A curryfa fényigénye

Ha van egy napos része otthonodnak, akkor akár egész évben egy ablak mellett is gondoskodhatsz curry fádról. A lényeg, hogy sok napfényt és meleg hőmérsékletet biztosíts neki. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy a fiatal curryfa-csemetéket ne helyezd erős, közvetlen napfényre, mert leveleik megéghetnek.

A curryfa talajigénye

Akárcsak a legtöbb szárazföldi növénynek, a curry fának is olyan talajra van szüksége, ami jól elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Törekedj 6,0-7,0 közötti pH-értékre, és adj hozzá egy nagy adag organikus anyagot a talajhoz az ültetés előtt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


csalogató növények

olyan növények, amelyeket a talajlakó kártevők kedvelnek, és azokon összegyűlnek. Ha a... Tovább

zeolit

szemcsés, laza szerkezetű szilikátásvány, Mo.-on jelentős készletek találhatók belőle. Mg.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés