Csótányok ellen hatásosan - ezeket a bevált, egyszerű ötleteket érdemes kipróbálnod

hirdetes

Házi megoldások a csótányok elűzésére

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A csótányoknak világszerte több ezer fajtáját ismerjük, az otthonok környékén azonban leggyakrabban csak a német, amerikai és a barna csíkos csótányokkal találkozhatunk. 

Védekezz a csótányok ellen

Ezeknek a szívós rovaroknak nem véletlenül van rossz hírük: akár 4,8 km/h-s sebességüknek köszönhetően a csótányok hihetetlenül gyorsan képesek kórokozókat és baktériumokat terjeszteni az otthonban, ráadásul asztmás és allergiás reakciókat is kiválthatnak az emberekből. Habár a különböző fajták méretükben eltérhetnek egymástól, mindegyikre jellemző az ovális test, a hat láb, a két csáp, a szárnyak (nem mindegyikük repül velük), a világos vagy sötétbarn szín, és bizonyos fajtáknál a csíkozott minták.

Talán te is hallottál már arról, hogy állítólag egy csótány akár egy hétig is képes tovább élni, ha levágják a fejét. Ez a horrorfilmbe illő legenda sajnos nem csak kitaláció – a csótányok testrészein több helyen is apró lyukak vannak, amiken keresztül képesek tovább lélegezni a fejük nélkül is. A lefejezett csótányok azért pusztulnak el nagyjából egy héten belül, mert nem marad szervük, amivel folyadékot vehetnének fel.

hirdetes

A csótányok hidegvérű állatok és képesek akár egy hónapig is túlélni táplálék nélkül – víz nélkül azonban csak legfeljebb egy hétig bírják ki. Ezen kívül akár 40 percig is képesek visszatartani a lélegzetüket, és 30 percet is el tudnak tölteni a víz alatt, egyhuzamban.

A csótányok tehát rettenetesen ellenálló, alkalmazkodó rovarok, így igazi kihívás lehet megszabadulni tőlük. Éppen ezért a legokosabb, ha megpróbálod megelőzni a problémát. A következőkben szót ejtünk arról, hogy miként kerülheted el, hogy csótányok költözzenek otthonodba, és hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy elűzd őket onnan, ha a megelőzéshez már túl késő.

hirdetes

Ellenőrizd azokat a helyeket, ahol bejuthatnak otthonodba

Ellenőrizd az ablakokat, az ajtókat és a padlón, falon és plafonon tátongó lyukakat és repedéseket is. Egyetlen rést se hagyj figyelmen kívül. A panelházakban különösen fontos a rendszeres vizsgálat, hiszen a csótányok és más rovarok könnyedén átjuthatnak egyik lakásból a másikba a repedéseken keresztül. A lehetséges behatolási pontokat azonnal tömd be, és használj vízszigetelést nyílászáróid körül. Lapozz egyet, ott folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

amur (Ctenopharyngodon idella)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ún. növényevő hal. Természetes hazája... Tovább

vízminőség

A valamennyi élőlény számára fontos környezeti tényező - a víz - fiz.,kém. és biol.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok