notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csótányok ellen hatásosan

Hirdetés

Házi megoldások a csótányok elűzésére

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A csótányoknak világszerte több ezer fajtáját ismerjük, az otthonok környékén azonban leggyakrabban csak a német, amerikai és a barna csíkos csótányokkal találkozhatunk. 

Védekezz a csótányok ellen

Ezeknek a szívós rovaroknak nem véletlenül van rossz hírük: akár 4,8 km/h-s sebességüknek köszönhetően a csótányok hihetetlenül gyorsan képesek kórokozókat és baktériumokat terjeszteni az otthonban, ráadásul asztmás és allergiás reakciókat is kiválthatnak az emberekből.

 

Habár a különböző fajták méretükben eltérhetnek egymástól, mindegyikre jellemző az ovális test, a hat láb, a két csáp, a szárnyak (nem mindegyikük repül velük), a világos vagy sötétbarn szín, és bizonyos fajtáknál a csíkozott minták.

 

Talán te is hallottál már arról, hogy állítólag egy csótány akár egy hétig is képes tovább élni, ha levágják a fejét. Ez a horrorfilmbe illő legenda sajnos nem csak kitaláció – a csótányok testrészein több helyen is apró lyukak vannak, amiken keresztül képesek tovább lélegezni a fejük nélkül is. A lefejezett csótányok azért pusztulnak el nagyjából egy héten belül, mert nem marad szervük, amivel folyadékot vehetnének fel.

 

A csótányok hidegvérű állatok és képesek akár egy hónapig is túlélni táplálék nélkül – víz nélkül azonban csak legfeljebb egy hétig bírják ki. Ezen kívül akár 40 percig is képesek visszatartani a lélegzetüket, és 30 percet is el tudnak tölteni a víz alatt, egyhuzamban.

 

A csótányok tehát rettenetesen ellenálló, alkalmazkodó rovarok, így igazi kihívás lehet megszabadulni tőlük. Éppen ezért a legokosabb, ha megpróbálod megelőzni a problémát. A következőkben szót ejtünk arról, hogy miként kerülheted el, hogy csótányok költözzenek otthonodba, és hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy elűzd őket onnan, ha a megelőzéshez már túl késő. Lapozz egyet, ott folytatom! 

 

Védekezz a csótányok ellen

Ellenőrizd azokat a helyeket, ahol bejuthatnak otthonodba

Ellenőrizd az ablakokat, az ajtókat és a padlón, falon és plafonon tátongó lyukakat és repedéseket is. Egyetlen rést se hagyj figyelmen kívül. A panelházakban különösen fontos a rendszeres vizsgálat, hiszen a csótányok és más rovarok könnyedén átjuthatnak egyik lakásból a másikba a repedéseken keresztül. A lehetséges behatolási pontokat azonnal tömd be, és használj vízszigetelést nyílászáróid körül.

 

Figyelj a tisztaságra

A rovaroknak (ahogy minden más kártevőnek is) élelemre és vízre van szükségük, hogy életben maradhassanak. Egy tiszta otthonban sokkal kevesebb helyen lelhetnek ilyenekre, ezért győződj meg arról, hogy rendszeresen takarítod azokat a helyeket, ahol ételmaradékok lehetnek.

 

Ne hagyd sokáig kint a mosogatnivalót, a nyitott ételzacskókat, és használj légmentesen zárható tárolókat a maradékok és hozzávalók elszigeteléséhez. Rendszeresen söpörd és/vagy porszívózd végig konyhádat, és ne feledkezz meg a pultok és konyhai berendezések alatti résekről sem, ahol könnyedén összegyűlhetnek a morzsák, a maradékok és a kifröccsent ételfoltok.

 

Ne hagyj szét vizet otthonodban

Hirdetés

Ne hagyd, hogy víz álljon a mosdókagylóban vagy a kádban, és minél előbb törölj fel minden folyadékot, ami valahol véletlenül szétcsöpög vagy kifolyik.

 

Ne hagyd fedetlenül a szemetedet

Mindig tartsd a fedőt a szemeteseiden és lehetőleg ne használj fedetlen kukákat a házban. Rendszeresen ürítsd ki a szeméttárolókat és időnként most is ki őket alaposan.

 

Védekezz a csótányok ellen

 

Amint felfedezik őket, a legtöbb csótány egy szempillantás alatt eltűnik valami láthatatlan helyre. Ezek a szélsebes rovarok előszeretettel bujkálnak az otthon nehezen elérhető, rejtett részeiben, mint például a csempék közötti habarcsban, vagy éppen az ajtók, ablakok sarkaiban. Egy otthonban számos olyan lyuk és rés is lehet, ahová könnyedén befészkelhetik magukat.

 

Csótánypeték

Bizonyos csótányfajták petefészkeket hordoznak magukkal, amelyek több tucat lárvával vannak tele. Amikor a lárvák már közel állnak a kikeléshez, hordozójuk egy biztonságos helyre helyezi őket, ahol a folyamat néhány napon belül végbemegy.

 

A petéket a padlószegélyek repedéseiben, a fürdőszobák csempéi között, a konyhaszekrényekben vagy akár a bútorok alatt is elhelyezhetik. Ezeket a fészkeket apró, borsószerű golyók jelzik.

 

Hogyan űzhetők ki a csótányok otthonról?

Szerencsére a csótányokat nem muszáj drága, mérgező vegyszerekkel kikergetni vagy kiirtani, amik az otthoniakra is veszélyt jelenthetnek. A következő házi megoldások nem csak biztonságosak, de kifejezetten hatékonyak is!

 

1. Borsmentaolaj spray

A csótányok ki nem állhatják a borsmentaolaj illatát, ami valójában egy halálos méreg számukra. A házi rovarirtóhoz nem kell mást tenned, mint feltölteni egy pumpás flakont vízzel, majd belecsepegtetni 20 csepp borsmentaolajat. A keverék sem a háziállatokra, sem a gyerekekre nincs mérgező hatással, a csótányokkal azonban könnyedén képes végezni. Rendszeresen fújd be azokat a helyeket, ahol találkozol velük, és ahol szerinted bujkálhatnak.

 

Védekezz a csótányok ellen

2. Babéros riasztószer

Hasonlóképpen a borsmentához, a csótányok a babér elől is szélsebesen menekülnek. Nyomj össze néhány babérlevelet, és szórd szét őket azokon a helyeken, ahol csótányfészkekre gyanakszol. Nem árt néhányat a kukák aljába is beszórni.

 

3. Kovaföld

A kovaföld apró, megkövesedett tengeri élőlényekből tevődik össze. Nem mérgező, azonban apró részecskéi miatt súroló hatású, ami a csótányok testére kerülve elvonja onnan a nedvességet, és elkezdi kívülről kiszárítani őket. Fontos, hogy biztonságos keveréket válassz, amely az otthonokban is használható. Ha némi cukrot is keversz közé, akkor remek csalit állíthatsz ezzel a csótányoknak. Hasonlóképpen a babérhoz, ott használd, ahol gyakran látod őket, vagy ahol búvóhelyre gyanakszol.

 

4. Szódabikarbóna

A végtelenül sokoldalú szódabikarbóna ezernyi felhasználási módját ismerve talán nem is olyan meglepő, hogy a kéretlen látogatók kitessékelésében is segítheti a kétségbeesett otthontulajdonosokat. Keverd el 1:1 arányban cukorral és szórd szét a csótánygyanús helyeken. A cukor csaliként hat, a szódabikarbónát elfogyasztva pedig elpusztulnak majd.

Hirdetés

 

5. Listerine spray

A Listerine szájvíz az embereknél a kellemes, a csótányoknál pedig az utolsó leheletet garantálja. 86 másik esszenciaolajjal összehasonlítva a mentol bizonyult a legerősebb rovarirtónak – keverj bele 1 dl Listerine-t 3,5 liter vízbe, és spricceld át vele a gyanús helyeket.

 

6. Mosószeres spray

A szappan és a víz keverékétől a csótányok hamar megfulladnak. Ez a módszer különösen a német csótányok és a tücskök ellen hatékony. Keverj el 60 ml folyékony mosószert 1 liter vízben, és fújd át vele azokat a helyeket, ahol úgy véled, hogy a csótányok bujkálnak otthonodban.

 

Védekezz a csótányok ellen

7. Indiai orgona

A neem néven is ismert indiai orgona megzavarja a csótányok életciklusát. Egyrészt csökkenti a szaporodás arányát, másrészt kevesebb életképes petét lesznek képes lerakni. Nyomj össze néhány neem levelet, majd áztasd ki őket egy liter vízben. A víz ez után mehet egy pumpás flakonba, amivel most már bizonyára tudod, hogy mi a dolgod.

 

8. Üvegcsapda

Az üvegcsapda elkészítéséhez fogj egy befőttesüveget, és kend ki egy nagy adag petróleumzselével, majd helyezz bele egy banánhéjat (ez lesz a csali). A csapdát tedd olyan helyre, ahol a csótányok biztosan rátalálnak majd. A kéretlen kártevők bemásznak az üvegbe, de a zselé miatt képtelenek lesznek kijutni belőle. Ez után nincs más dolgod, mint rátenni az üvegre a kupakot és a fagyasztóba helyezni, hogy végezhess a rabbal.

 

9. Hajlakk

A hajlakkal néha az embereknek is meggyűlik a baja, de ha egy csótány beleragad, akkor onnan már nem mászik ki többet. A hajlakk remek alkalmi fegyver, és érdemes azonnal lefújni vele a csótányokat, ha találkozol eggyel. Ez kiváló arra, hogy egy helyben megállítsd őket – a kegyelemdöfést a fent említett mosószeres sprayjel érdemes elvégezni.

 

10. Borspray

Ha kaptál egy üveg olcsó bort, amit legszívesebben a WC-be öntenél, akkor helyette inkább töltsd be egy pumpás flakonba, és használd úgy, mint a többi itt felsorolt fújható házi mérget.

 

11. Cédrus

A tujon esszenciaolaj hatékony rovarriasztó tulajdonságokkal rendelkezik, és nem csak a csótányok, hanem a termeszek, a molyok és a pusztítót múzeumbogarak kilakoltatásában is segít. Szórj szét néhány cédrusdarabot otthonod gyanús részein, és élvezd a finom illatokat! A darabkákat három hetente érdemes kicserélni a hatékonyság érdekében.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 662
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 277 335
Közösség

gyakoriság

valamely kategóriába (osztályba, csoportba stb.) tartozó megfigyelések, elemek, események... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet: 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet módosítása

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 186

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok