A csirketrágya az egyik legjobb tápanyagnövelő a talaj száméra, így, ha még nem próbáltad, érdemes beszerezned belőle egy kertészetből vagy tyúktartóktól.

A fekete arany: használj csirketrágyát a kertedben a jobb termés érdekében

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A csirketrágya az egyik legjobb tápanyagnövelő, amit a talajnak adhatsz. De nem minden csirketrágya egyenlő. Szerves csirketrágyát vásárolhatsz egy kertészetben vagy ha vannak szomszédaid, akik bio módon nevelnek csirkéket, kérhetsz tőlük a trágyából. Íme, az úgynevezett „fekete arany” az az a csirketrágya és amit érdemes tudni róla.

Csirketrágya

Mi az a csirketrágya?

A baromfitrágyaként is emlegetett csirketrágya kiváló tápanyagforrás. Nitrogén- és foszfortartalma legalább kétszer olyan magas, mint a többi trágyáé, például a szarvasmarha trágyáé. 

A csirkeürüléken kívül a tyúktrágya minden mást is tartalmaz, ami a csirkeól kitisztítása során belekerül a trágyába: vizelet, tollak, takarmánymaradványok és alommaradványok, például szalma és széna, fenyő- vagy cédrusforgács, levágott fű, aprított levelek és újrahasznosított papír. Ez az oka annak, hogy az NPK aránya a csirketrágyában nagyon változó.  A csirkék életkora és a nevelésének módja is szerepet játszik a trágya tápanyagtartalmában. 

A csirketrágya előnyei

Nem szintetikus szerves trágyaként a csirketrágyának számos előnye van. Ez egy teljes értékű műtrágya, amely tartalmazza a makroelemeket, nitrogént, foszfort és káliumot, valamint olyan fontos mikrotápanyagokat, mint például a kalcium, amely az egészséges növények növekedéséhez szükséges.

A csirketrágya azonban több, mint műtrágya. Jó talajmódosítás is; szerves anyagot ad a talajnak, ami javítja a talaj szerkezetét, nedvességmegtartó és vízelvezető képességét, levegőzését. Ezenkívül a magas szervesanyag-tartalmú talaj kevésbé hajlamos az erózióra, és jobban megtartja a műtrágyát.
A csirketrágyában lévő szerves anyagnak van egy másik előnye is: táplálja a talaj mikrobáit, lehetővé téve a szerves tápanyagok gyorsabb lebomlását, ami viszont gyorsabban hozzáférhetővé teszi a növények számára. 

A zsákos és a friss trágya közötti különbség

A csirketrágyának két típusa van: a kereskedelmileg feldolgozott vagy friss. A helyi kertészeti központban megvásárolható zsákok szárított vagy pelletizált csirketrágyából készülnek. A szárított trágya tömegarányosan töményebb, mint a friss trágya, amely akár 76% vizet tartalmaz. A szárított trágyát általában sterilizálták, és szagmentes. 
A háztáji csirkeólból vagy gazdaságból származó friss trágya viszont erős szagú, és káros kórokozókat, például E. colit vagy Salmonellát tartalmazhat. Ellentétben a szárított trágyával, önmagában nem használható, hanem komposztálni kell, vagy a kijuttatás előtt érlelni kell, különben a magas ammóniatartalom megégeti a növényeket. 

Hogyan és mikor kell kijuttatni a talajba a csirketrágyát?

A zsákos feldolgozott trágya itt is eltér a komposztált érlelt trágyától. 

A zacskós csirketrágyát bármikor ki lehet juttatni. A fákat és cserjéket általában tavasszal trágyázzák. A virágágyásokat és a zöldségeket tavasszal és a vegetációs időszakban többször is megtermékenyítik. Konkrét mennyiségek esetén kövesd a címkén található utasításokat. 
Ha komposztált érlelt trágyát használunk, az időzítés sokkal korlátozottabb. Rácsos vagy karózott növényeknél, ahol a gyümölcs nem érintkezik a talajjal, mint például a paradicsom vagy a bab, a trágyát legalább 90 nappal a betakarítás előtt ki kell juttatni. A talajjal érintkező növényeknél – minden gyökérzöldségnél, epernél és leveles zöldségeknél – a trágyát legalább 120 nappal a betakarítás előtt ki kell juttatni. A várható betakarítási dátumtól visszaszámolva ez a legtöbb helyen késő téli vagy kora tavaszi alkalmazást jelent. 

Nem számít, milyen típusú csirkehústrágyát használsz, ügyelj arra, hogy egyenletesen dolgozd be a talajba és ne feledd, hogy mindig viselj kesztyűt a trágya kezelésekor. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fagyállóság

a növény ellenállása a korai (őszi), ill. kései (tavaszi) fagyokkal szemben. (A téli... Tovább

egyesülés

1. (üz.) Az állami vállalatok, a szövetkezetek és egyéb szocialista szervezetek egymással... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás