A csirimojó bemutatása, felhasználása

hirdetes

Egy gyümölcs, ami maga az ízletesség – A csirimojó bemutatása

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Ismerd meg a csirimojót

(Fotó forrása: Hannes Grobe/Wikimédia)

A csirimojó termesztésének története

Már az ősidőktől fogva ismert a csirimojó Dél-Amerika északnyugati részén, a magjai elsőként 1629-ben érkeztek Mexikóba, ahol azóta is nagyon nagy népszerűségnek örvend. Ebben az időszakban kezdték meg termesztését Közép-Amerika más országaiban, valamint Peruban is.

Az európai kontinensre 1757-ben került át, ekkor jelent meg Spanyolországban. Érdekesség, hogy egészen a XX. századig csak és kizárólag házikertekben nevelték, az első európai ültetvények ekkor jelentek meg Granadában és Sierra Nevada hegyein. Ott is csak azért, mert egy súlyos járvány miatt kipusztultak a narancsfák, és a csirimojóval szerették volna elvégezni a pótlásukat. Összesen 106 hektáron nevelték 1953-ban.

hirdetes

Jamaica szigetén 1786-ben, Hawaii-on 1790-ben, az olaszországi Reggio Calabria megyében pedig 1797-ben jelent meg. Az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi részein 1871-ben kezdték meg a termesztését, 1878-tól kezdve megpróbálták betelepíteni Szingapúrba is, de nem a növények nem viselték el a trópusi éghajlatot. Indiába és Sri Lanka szigetére 1880-ban került, itt még ma is termesztik, de csak kis mennyiségben. Madeira szigetére 1897-ben telepítették, ezután megjelent Észak-Afrika számos országában is. 

A csirimojó felhasználása

A csirimojó gyümölcse rendkívül ízletes már önmagában is, azonban utóérő, tehát az éretlenül leszedett termést pár napig utóérlelni kell. Ha már érett és puha, kettévágják és kanállal kivájják a belsejét, Mexikóban rácsepegtetnek néhány csepp citromlevet is. A magokat eltávolítják, a gyümölcsöt pedig felhasználják salátákhoz, fagylalthoz, zseléhez, illetve más édességekhez.

hirdetes

Kolumbiában a levét ki szokták facsarni, majd citrom hozzáadásával üdítőitalt készítenek belőle. A gyümölcs egyébként cukrot is tartalmaz, ebből adódóan alkoholos italok is nyerhetők belőle. A csirimojó magjait sem szabad kidobin, azokat összetörve tökéletesen használható rovarölőszerként – viszont nagyon kell vele vigyázni, ugyanis, ha az összezúzott magvakat is tartalmazó lé szembe kerül, akkor látáskárosodást okozhat! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


Dombóvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Dombóvár Jókai u. 18. 7200 Magyarország Tovább

Mohácsi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mohács Szabadság u. 24. 7700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés