A csirimojó bemutatása, felhasználása

hirdetes

Egy gyümölcs, ami maga az ízletesség – A csirimojó bemutatása

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy nagyon ritka kincsről fogok most nektek beszélni, ami leginkább olyan, mintha egy tündérmeséből keveredett volna elő, sokan el sem hiszik, hogy létezik. Ismerkedjetek meg ti is kicsit közelebbről a csirimojóval! 

Ismerd meg a csirimojót

Mark Twain is írt a csirimojóról

A csirimojó (Annona cherimola) a lilomfavirágúak rendjébe tartozik, nagyon ízletes gyümölcsű fa, amit szoktak még cserimojának, kirimojaannónának, fahéjalmának, valamint krémalmának is nevezni. Még maga Mark is írt a csirimojóról, mégpedig azt, hogy ritka és különleges, viszont maga az ízletesség, éppen ezért megéri kutatni – hatalmas örömet okoz a megtalálása! 

A csirimojó őshazája

A csiromojó eredetileg Kolumbiában és Ecuadorban őshonos, azonban már elterjedt dél felé egészen Chiléig, északon Mexikóig, valamint Floridában is megtalálható. A növény nagyon szereti a hosszú nappalokkal rendelkező szubtrópusi éghajlatot, alacsony fekvésű éghajlaton viszont nem terjedt el – Kolumbiában és Ecuadorban leginkább 1400 és 2000 méteres tengerszint feletti magasságokban találkozhatunk vele, Guatemalában 1200-2500 méter között, de legjobban 1200 és 1800 méter között érzi magát. A fagyokat nem szereti, -3 Celsius foknál erősebb hideget nem tolerálja, éppen ezért Mexikóváros vidékén, a Mexikói-völgyben már nem él meg. 

hirdetes

A csirimojó bemutatása

A csirimojó gyorsannövő, örökzöld fa, melynek sűrű lombja, egyenes törzse van, általában 5-9 méter magasra nő meg. Levelei oválisak, sötétzöldek, enyhén szőrösek, fonákjuk bársonyos, 8-15 centiméter hosszúak, és 4-9 centiméter szélesek. A csirimojó virágai illatosak, egyesével, vagy maximum kettes-hármas csoportokban nőnek, három külső, nagyobb, zöldes és három belső, kisebb, rózsaszínes sziromból állnak.

hirdetes

Gyümölcsei 10-20 centiméter hosszúak, legfeljebb 10 centiméter szélesek, gömbölydedek, kissé szívalakúak. A gyümölcsök tömege átlagosan 200-500 gramm, de léteznek ettől lényegesen nagyobbak, többször találkoztak már 2-3 kilogrammot nyomó terméssel is. A gyümölcs héja sima, vagy pikkelyszerűen töredezett, belseje fehéres, a húsa édes, kissé savanykás, eszméletlenül ízletes. 1-2 centiméteres kemény, babhoz hasonló barna, vagy fekete magot tartalmaz. A következő oldalon elmondok mindent a csirimojó felhasználásáról, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

len növényvédelmi technológiája

a vetőmaggal terjedő gombás megbetegedések, majd a fejlődő növény szeptóriás... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés