notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csíkokkal védekeznek a bögölyök ellen

Hirdetés

Csíkosra festik a lovakat

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A bögölyök elleni harcban meglepő fegyverhez folyamodtak német lótulajdonosok: zebracsíkokat festenek állataik hátára. Magyar és svéd kutatók tudományos bizonyítékai magyarázatot adhatnak arra, miért nem kedvelik a bögölyök a zebramintát.

Csíkos lovak

Állítólag lovasok százai számolnak be az új védekezési taktika sikeréről. Képek tucatjait teszik közzé, mintákat és festékalapanyagokat ajánlanak egymásnak. A felhasználókat nem érdeklik a tudományos bizonyítékok, bejegyzéseikben és kommentárjaikban egyértelműen dicsérik a módszert.

 

Van, aki állítja, a lefestett részeket kerülik a rovarok, viszont a festetlent továbbra is támadják. Útmutatót is összeállítottak kezdő lófestőknek, ezek szerint három perc alatt is elkészülhet a mű, csak egy a fontos, a csíkok függőlegesek legyenek, és világos szőrre sötét, sötétre világos festéket vigyenek föl.

 

A furcsa módszernek azonban lehet tudományos alapja is. Magyar és svéd kutatók kimutatták, hogy a zebrák szőrének kontrasztos mintázata valóban szolgálhatja a rovarok elleni védelmet. A kutatók korábban úgy gondolták, a csíkok a ragadozók dolgát nehezítik meg. Feltevésük szerint a forró szavannák vakító napfényében nehezen ismerik fel a csíkos állatot, vagy gondot okoz nekik, hogy a vágtató csordában az egyes állatokat megkülönböztessék.

Csíkos lovak

A Lundi Egyetem Susanne Akesson által vezetett kutatócsoportja kimutatta, hogy a bögölycsalogató anyaggal preparált papírt, ha csíkos mintájú, elkerülik a vérszívók. Sőt minél keskenyebbek a csíkok, annál hatásosabban tartja őket távol. "Arra következtettünk, hogy a zebrák vékonycsíkos mintázata azért alakult ki, hogy a legkevésbé se vonzza a böglyöket" - írták a tudósok tanulmányukban.

 

A pontos magyarázatot azonban még nem találták meg. „A téma ennél összetettebb. Megfigyelhető ugyan, hogy a zebrák kevesebbet szenvednek a cecelégy csípésétől, ám ez könnyen vezethet téves következtetésre. Lehet, hogy a zebrák - például a bőrük rángatásával - ügyesebben védekeznek" - fűzte hozzá Burkhard Bauer, a Berlini Szabadegyetem állatorvosa, a vérszívó rovarok szakértője.

 

A kedvencüket zebrává festő lótulajdonosokról Bauer annyit mondott, egyszerű pszichológiai összefüggés is lehet munkájuk és a vélt eredmény között: „Ha fáradságos munkával egyszer bemázolták az állatot, valószínűleg sikeresebbnek fogják tartani a csíkok rovarelhárító hatását is".

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
385 231
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
385 231
Közösség

földgát

olyan töltés, amely agyagos, laza szemcsés, kőzetes v. homokos agyag talajtömörítésével... Tovább

veszteséges és pénzügyi hiányos vállalatok pénzügyi rendezése

Veszteség akkor következik be, ha a költségek meghaladják a bevételeket. Pénzügyi hiány... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 163

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok