notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cseresznyelekvár recepet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Cseresznyeszezon: főzzünk isteni cseresznyelekvárt!

SzSz

A csereszényt önmagában is imádjuk, de lekvárként eltenni az egyik legjobb ötlet lehet. Miért? Mert különleges és persze, isteni finom! Cseresznyelekvár recept!

Cseresznyeszezon: főzzünk isteni cseresznyelekvárt!

Bár meggyből gyakrabban készítenek és készítünk lekvárt, cseresznyéből is lehet nagyon finom háti lekvárt készíteni, ha később is élveznénk a cseresznye finom édes ízét. Nekem személy szerint a cseresznye az egyik kedvenc gyümölcsöm, amiből bármennyi meg tudnék enni. Éppen emiatt szoktam belőle házi cseresznyelekvárt készíteni. Sokan furcsán néznek rám, mikor mondom, hogy cseresznyelekvárt fogok főzni, hiszen egyből mindenkinek az a kérdése, hogy azt nem meggyből szokták inkább? De. Viszont én a cseresznyére adom a voksom. 

Dunsztolás vagy tartósítószer? 

Sokan az egyszerűbb megoldást választják és tartósítószert raknak a lekvárba tartósítás gyanánt. Én még drága nagymamámtól tanultam a dunsztolás technikáját, amit a mai napig alkalmazok, ha lekvárról van szó. Szerintem sokkal jobb ebben a formában tartósítani a házilag készült lekvárokat, hiszen így sokkal természetesebbek maradnak és a szervezetünkre nézve is jobb a vegyszermentes lekvár. 

Dzsemfix vagy pektin? 

A dzsemfixek szintén rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak, amely elősegíti a lekvárok sűrűsödését, zselés állagát. A pektin egy természetes zselésítő anyag, amely megtalálható szinte az összes gyümölcsben, csak valamelyikben több, valamelyikben kevesebb. A cseresznye a középosztályba esik ezen a téren, így érdemes hozzárakni egy kevés pektint, ha szeretnénk gyorsabban besűríteni és nem állnánk annyit a tűzhely mellett. Ez egy természetesebb megoldás a sűrítésre, így mindenképp ezt ajánlanám. 

hirdetes

Pikáns cseresznyelekvár 

hirdetes

A cseresznyelekvárt, ha szeretnéd egy kicsit pikánssá, izgalmasabbá tenni, akkor adhatsz hozzá akár fahéjat vagy akár vörösbort is. Ettől igazán különleges íze lesz a lekvárodnak, és biztos vagyok benne, hogy mindenki a recept után fog kérdezősködni. Egyikből sem kell sok bele, hiszen a cseresznye ízének kell dominálnia továbbra is. Érdemes kipróbálni a hagyományos cseresznyelekvár recept mellett a pikánsabb verziót is, ha szívesen kísérleteznél. 

Cseresznyelekvár recept 

Hozzávalók 

4 kg cseresznye (kimagozva); 1 kg cukor (opcionálisan édesítő); 1 citrom leve; 15 dkg pektin 

Elkészítés

A cseresznyéket először kimagozzuk, majd beáztatjuk őket, hogy az összes kukac kijöjjön belőlük. A válogatás során ügyelj arra, hogy csak egészséges darabokat főzz a lekvárba, hiszen a sérült, rohadt darabok kellemetlen ízt adnak a lekvárnak. A cseresznyét rakd egy magas falú fazékba és kezd el főzni közepes lángon. A főzés során fontos, hogy keverd meg többször is, nehogy az alja leégjen. Amint látod, hogy a cseresznye kezd levet engedni, egy kicsit vedd visszább a hőfokot. Miután a cseresznyék szétfőttek, ami körülbelül 2-3 óra lesz, egy botmixer segítségével pépesítsd le őket. Persze, ha darabosan szereted ezt a lépést kihagyhatod. Ezután rakd rá a cukrot vagy édesítőt, keverd összes és hagyd felforrni a lekvárod. Forrás után, add hozzá a citom levét és a pektint, amit keverj el, majd hagyd rotyogni 1-2 percig. Ha készen van, mehet az üvegekbe töltés. Fontos, hogy sterilizált üvegekbe töltsük a lekvárt, hiszen így nem fog megromlani. Az üvegekbe töltés után a lekvárokat fejjel lefelé bedunsztoljuk és pár napig hagyjuk őket, amíg teljesen kihűlnek. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
277 014
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 594 473

emésztés

a felvett táplálék makromolekuláinak a lebontása, a szervezet számára felhasználható,... Tovább

bika tenyészértékbecslése

a tenyészbikák -> tenyészértékének megbízható megállapítása a nemesítő munka sikerének... Tovább

Tovább a lexikonra