A cseresznye szakszerű metszése

hirdetes

A cseresznye szakszerű metszése

GE., NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Háromféle metszésről fogok most beszélni nektek, de előre leszögezem, hogy nem kell megijedni egyiktől sem, egyszer kell megtanulni, és utána már simán fog menni minden. Nézzük tehát ezeket a fontos metszési feladatokat!

A cseresznye metszése

Metszés ültetés idején

Szükséges megteremtenünk a kiegyensúlyozott viszonyokat a visszametszéssel csökkentett gyökérmennyiség és a föld feletti részek között, miután elültettük a cseresznyefát, ezzel tudjuk megkönnyíteni az eredést. Távolítsunk el minden vesszőt, ami a sudárral vagy a vázágakkal versenyez, illetve az ágak felső oldaláról induló és függőlegesen felfelé törő vesszőket. Ez azért fontos, mert ezáltal segítünk abban, hogy a fánk szép, formás legyen a későbbiekben.

A cseresznyefa koronaalakító metszése

A koronaszerkezet felépítésétének első lépéseként válasszunk ki vázágnak három vagy négy erősebb vesszőt, lehetőség szerint egyenletes távolságra elosztva a törzsön. A többi vesszőt tőből metsszük le, ezután a vázágakat kurtítsuk meg nagyjából kétharmadukkal, úgy, hogy vízszintesen egy síkba kerüljenek a csúcsuk, és külső rügyben végződjenek. Vágjuk vissza ehhez igazítva a sudárvesszőt úgy, hogy 120 fokos legyen a fa csúcsát és a vázágak csúcsait összekötő háromszög felső szöge. A következő 3-4 évben ismételten metsszük vissza  sudárvessőt és a vázágak vezérvesszőit. 

hirdetes
hirdetes

A cseresznyefa fenntartó metszése

A cseresznyefa ötödik-hatodik évétől kezdjük meg visszafogni a fa koronamagasságát, úgy, hogy a sudarat a legközelebbi ágemeletig, vagy egy középről induló, vízszintesen kiágazó ágig visszavágjuk. Ugyanígy vágjuk vissza a vezérágakat is, valamelyik, a koronából kifelé mutató ágra visszaugorva. A vezérágak mentén nőtt többi vesszőt kötözzük le vízszintesre, ezzel növeljük a terméshozamot és csökkenthetjük a növekedési erélyt.

Később aztán nagyobb ágakat is kivehetünk a koronából, ill. megritkíthatjuk a zavaró, másokat a növekedésükben hátráltató vesszőket. Ezeket a ritkító metszéseket a cseresznyefákon már rögtön a szüret után elvégezhetjük, július és augusztus között, a fa lombos állapotában. Ebben az időszakban sokkal gyorsabban gyógyulnak a metszési sebek, mint a fa nyugalmi állapotában; ezzel pedig a fertőzés veszélye is csökken.

Jiří Rotrekl képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

talajmarók

az egymenetes talaj-előkészítés, magágykészítés, a gyepek feltörésének és —... Tovább

szabadtartás

az állatok elhelyezésének egyik formája, amikor azokat nem lekötve, hanem hasznosítási... Tovább

Tovább a lexikonra