Mire figyeljünk a cserepes növények öntözésekkor?

hirdetes

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem mindegy, hogy a cserepes növényeket hogyan öntözzük, hiszen alapból korlátozottabb a helyük, mintha földben lennének, így a a felesleges víztől nehezebben szabadulank meg. Ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak, különben a túlöntözés betegségeket is okozhat a növénynek.

Erre figyeljünk a cserepes növény öntözésénél

Hogyan kell öntözni a cserepes növényeket?

Még a szakembereknek is gondot okozhat a növények pontos vízigényének meghatározása. Az eredmények katasztrofálisak lehetnek a túlzott vagy alulöntözés miatt. A cserepes növények túlöntözése egy nagy gond lehet, mivel nem a talajban élnek, ahova a felesleges víz el tud folyni, hanem egy bizonyos méretű cserpében, ami korlátozza őket. Ha túlöntözzük, akkor a tápanyagok kimosódnak, és a túlöntözéssel penészes vagy gombás problémák léphetnek fel. Az alulöntözés olyan környezetet teremt, ahol a növények nem tudnak tápanyagot felvenni és elsorvadnak vagy elpusztulnak. 

Mi történik, ha túlöntözzük a növényt?

Bár tudjuk, hogy a növényeknek szükségük van vízre, még a kaktuszoknak is, a pontos mennyiség és gyakoriság rejtély lehet. A túl sok vizet tartalmazó cserepes növényeknél előfordulhat, hogy elhalnak a lombozatok, rothadnak a gyökerek és gumók és előfordulhat, hogy egyes kártevők vagy penészgombák jelennek meg. Mindezek stresszt okoznak a növénynek és veszélyeztetik egészségét. A túl nedves cserepes növények akár egyszerűen elrohadhatnak a koronánál vagy a tövénél.

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Egy bevált módszer a cserepes növények túlöntözésének megelőzésére a nedvességmérő használata. Ismernie kell a növényfajtát és öntözési igényeit is. A növények számára általános útmutató az, hogy a talaj felső néhány hüvelyk (8 cm) részét mérsékelten nedvesen kell tartani. Amikor ez a terület megszáradt, öntözze meg, majd hagyja, hogy a talaj érintésre ismét megszáradjon, mielőtt tovább öntözné.

hirdetes

Mire figyeljünk a cserepes növények öntözésénél?

Soha ne hagyjuk, hogy a tartály alja vízben álljon, kivéve, ha vízi növényről van szó és még akkor is gyakran ürítse ki és töltse fel a csészealjat, hogy megelőzze a gombás fertőzéseket és a gyökérrothadást.

Növények vízigénye

Alacsony nedvességigényű növények

A kaktuszok és a pozsgások télen, amikor az aktív növekedés nem következik be, akkor nincs szükségük annyi vízre, de a növekedési időszakban már annál inkább. De ilyen növény még például: az Aloe Vera, Boméliafélék, Kukoricalevél, Közönséges elefántláb és a Zöldike

Mérsékelt nedvességigényű növények

A trópusi növényeknek mérsékelt mennyiségű vízre és magas páratartalomra van szükségük. Ilyenek például: Filodendron, Füge, Kanári sárkányfa és a Papagájvirág 

hirdetes

A páratartalmat párásítással növelheti vagy ha az edényt egy kavicsokkal és vízzel töltött csészealjra helyezi.

Magas nedvességtartalmú növények

Afrikaiibolyák, Leányszőrű, Szalagpáfrányfélék, Buzogányvirág

Mi a teendő a túlöntözött növényekkel?

Íme néhány módszer a túlöntözött növények megmentésére:

  • A talaj cseréje jobb vízelvezetésű, kavicsosabb keverékre segíthet.
  • Az átültetéskor ellenőrizze a vízelvezető nyílásokat, és győződjön meg arról, hogy nyitva vannak.
  • Használjon olyan edényeket, amelyek segítik a felesleges nedvesség elpárologtatását, például terrakotta és mázatlan edényeket.
  • Távolítsa el a növényt a termesztőközegből és öblítse le a gyökereket, hogy eltávolítsa az esetlegesen kialakuló gombás spórákat.
  • Fújja be a gyökereket gombaölő szerrel és ültesse át.
  • Tartsa a növényt árnyékos helyen, mivel az árnyékban lévő növények kevesebb vizet használnak fel. Néhány hét múlva viszont tegye vissza az eredeti helyére.

Néha viszont egyszerűen nem lehet megmenteni a túlöntözött cserepes növényeket. A túl sok vizet tartalmazó cserepes növények a lehető leghamarabb kezelni kell, mivel minél tovább húzodik a helyzet, annál kevésbé valószínű a megmentése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-24

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

Mit ültess májusban? Milyen zöldségeket kell májusban ültetni? Uborka, paradicsom, hagyma, és a lista itt még nem ért véget, mutatjuk a teljes listát!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-30

Sokan nem tudják, de a rozmaringnak csodás hatásai vannak

A rozmaring egy gyönyörű és illatos gyógynövény, amelyet gyakran használnak kulináris célokra, de kevesen tudják, hogy számos csodás hatása is van az egészségre.

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyakanca tartása

a tenyészkancák tartásának két fő típusa a heverő ménesi kancatartás és a... Tovább

antikodon

a tRNS (->ribonukleinsav) meghatározott helyén levő nukleotidhármas, az mRNS... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem