Mire figyeljünk a cserepes növények öntözésekkor?

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nem mindegy, hogy a cserepes növényeket hogyan öntözzük, hiszen alapból korlátozottabb a helyük, mintha földben lennének, így a a felesleges víztől nehezebben szabadulank meg. Ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak, különben a túlöntözés betegségeket is okozhat a növénynek.

Erre figyeljünk a cserepes növény öntözésénél

Hogyan kell öntözni a cserepes növényeket?

Még a szakembereknek is gondot okozhat a növények pontos vízigényének meghatározása. Az eredmények katasztrofálisak lehetnek a túlzott vagy alulöntözés miatt. A cserepes növények túlöntözése egy nagy gond lehet, mivel nem a talajban élnek, ahova a felesleges víz el tud folyni, hanem egy bizonyos méretű cserpében, ami korlátozza őket. Ha túlöntözzük, akkor a tápanyagok kimosódnak, és a túlöntözéssel penészes vagy gombás problémák léphetnek fel. Az alulöntözés olyan környezetet teremt, ahol a növények nem tudnak tápanyagot felvenni és elsorvadnak vagy elpusztulnak. 

Mi történik, ha túlöntözzük a növényt?

Bár tudjuk, hogy a növényeknek szükségük van vízre, még a kaktuszoknak is, a pontos mennyiség és gyakoriság rejtély lehet. A túl sok vizet tartalmazó cserepes növényeknél előfordulhat, hogy elhalnak a lombozatok, rothadnak a gyökerek és gumók és előfordulhat, hogy egyes kártevők vagy penészgombák jelennek meg. Mindezek stresszt okoznak a növénynek és veszélyeztetik egészségét. A túl nedves cserepes növények akár egyszerűen elrohadhatnak a koronánál vagy a tövénél.

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Egy bevált módszer a cserepes növények túlöntözésének megelőzésére a nedvességmérő használata. Ismernie kell a növényfajtát és öntözési igényeit is. A növények számára általános útmutató az, hogy a talaj felső néhány hüvelyk (8 cm) részét mérsékelten nedvesen kell tartani. Amikor ez a terület megszáradt, öntözze meg, majd hagyja, hogy a talaj érintésre ismét megszáradjon, mielőtt tovább öntözné.

Mire figyeljünk a cserepes növények öntözésénél?

Soha ne hagyjuk, hogy a tartály alja vízben álljon, kivéve, ha vízi növényről van szó és még akkor is gyakran ürítse ki és töltse fel a csészealjat, hogy megelőzze a gombás fertőzéseket és a gyökérrothadást.

Növények vízigénye

Alacsony nedvességigényű növények

A kaktuszok és a pozsgások télen, amikor az aktív növekedés nem következik be, akkor nincs szükségük annyi vízre, de a növekedési időszakban már annál inkább. De ilyen növény még például: az Aloe Vera, Boméliafélék, Kukoricalevél, Közönséges elefántláb és a Zöldike

Mérsékelt nedvességigényű növények

A trópusi növényeknek mérsékelt mennyiségű vízre és magas páratartalomra van szükségük. Ilyenek például: Filodendron, Füge, Kanári sárkányfa és a Papagájvirág 

A páratartalmat párásítással növelheti vagy ha az edényt egy kavicsokkal és vízzel töltött csészealjra helyezi.

Magas nedvességtartalmú növények

Afrikaiibolyák, Leányszőrű, Szalagpáfrányfélék, Buzogányvirág

Mi a teendő a túlöntözött növényekkel?

Íme néhány módszer a túlöntözött növények megmentésére:

  • A talaj cseréje jobb vízelvezetésű, kavicsosabb keverékre segíthet.
  • Az átültetéskor ellenőrizze a vízelvezető nyílásokat, és győződjön meg arról, hogy nyitva vannak.
  • Használjon olyan edényeket, amelyek segítik a felesleges nedvesség elpárologtatását, például terrakotta és mázatlan edényeket.
  • Távolítsa el a növényt a termesztőközegből és öblítse le a gyökereket, hogy eltávolítsa az esetlegesen kialakuló gombás spórákat.
  • Fújja be a gyökereket gombaölő szerrel és ültesse át.
  • Tartsa a növényt árnyékos helyen, mivel az árnyékban lévő növények kevesebb vizet használnak fel. Néhány hét múlva viszont tegye vissza az eredeti helyére.

Néha viszont egyszerűen nem lehet megmenteni a túlöntözött cserepes növényeket. A túl sok vizet tartalmazó cserepes növények a lehető leghamarabb kezelni kell, mivel minél tovább húzodik a helyzet, annál kevésbé valószínű a megmentése.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivarzásszinkronizáció

az egyes állatcsoportok ivarzásának megközelítően azonos időpontra való időzítése.... Tovább

Békéscsaba Városi Állatvédõk Közhasznú Egyesülete

Állatvédõ szervezet Az egyesület mûködése során törekszik az Állatvédelmi törvény... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem