Mire figyeljünk a cserepes növények öntözésekkor?

hirdetes

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

AN

Nem mindegy, hogy a cserepes növényeket hogyan öntözzük, hiszen alapból korlátozottabb a helyük, mintha földben lennének, így a a felesleges víztől nehezebben szabadulank meg. Ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak, különben a túlöntözés betegségeket is okozhat a növénynek.

Erre figyeljünk a cserepes növény öntözésénél

Hogyan kell öntözni a cserepes növényeket?

Még a szakembereknek is gondot okozhat a növények pontos vízigényének meghatározása. Az eredmények katasztrofálisak lehetnek a túlzott vagy alulöntözés miatt. A cserepes növények túlöntözése egy nagy gond lehet, mivel nem a talajban élnek, ahova a felesleges víz el tud folyni, hanem egy bizonyos méretű cserpében, ami korlátozza őket. Ha túlöntözzük, akkor a tápanyagok kimosódnak, és a túlöntözéssel penészes vagy gombás problémák léphetnek fel. Az alulöntözés olyan környezetet teremt, ahol a növények nem tudnak tápanyagot felvenni és elsorvadnak vagy elpusztulnak. 

Mi történik, ha túlöntözzük a növényt?

Bár tudjuk, hogy a növényeknek szükségük van vízre, még a kaktuszoknak is, a pontos mennyiség és gyakoriság rejtély lehet. A túl sok vizet tartalmazó cserepes növényeknél előfordulhat, hogy elhalnak a lombozatok, rothadnak a gyökerek és gumók és előfordulhat, hogy egyes kártevők vagy penészgombák jelennek meg. Mindezek stresszt okoznak a növénynek és veszélyeztetik egészségét. A túl nedves cserepes növények akár egyszerűen elrohadhatnak a koronánál vagy a tövénél.

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Egy bevált módszer a cserepes növények túlöntözésének megelőzésére a nedvességmérő használata. Ismernie kell a növényfajtát és öntözési igényeit is. A növények számára általános útmutató az, hogy a talaj felső néhány hüvelyk (8 cm) részét mérsékelten nedvesen kell tartani. Amikor ez a terület megszáradt, öntözze meg, majd hagyja, hogy a talaj érintésre ismét megszáradjon, mielőtt tovább öntözné.

hirdetes

Mire figyeljünk a cserepes növények öntözésénél?

Soha ne hagyjuk, hogy a tartály alja vízben álljon, kivéve, ha vízi növényről van szó és még akkor is gyakran ürítse ki és töltse fel a csészealjat, hogy megelőzze a gombás fertőzéseket és a gyökérrothadást.

Növények vízigénye

Alacsony nedvességigényű növények

A kaktuszok és a pozsgások télen, amikor az aktív növekedés nem következik be, akkor nincs szükségük annyi vízre, de a növekedési időszakban már annál inkább. De ilyen növény még például: az Aloe Vera, Boméliafélék, Kukoricalevél, Közönséges elefántláb és a Zöldike

Mérsékelt nedvességigényű növények

A trópusi növényeknek mérsékelt mennyiségű vízre és magas páratartalomra van szükségük. Ilyenek például: Filodendron, Füge, Kanári sárkányfa és a Papagájvirág 

hirdetes

A páratartalmat párásítással növelheti vagy ha az edényt egy kavicsokkal és vízzel töltött csészealjra helyezi.

Magas nedvességtartalmú növények

Afrikaiibolyák, Leányszőrű, Szalagpáfrányfélék, Buzogányvirág

Mi a teendő a túlöntözött növényekkel?

Íme néhány módszer a túlöntözött növények megmentésére:

  • A talaj cseréje jobb vízelvezetésű, kavicsosabb keverékre segíthet.
  • Az átültetéskor ellenőrizze a vízelvezető nyílásokat, és győződjön meg arról, hogy nyitva vannak.
  • Használjon olyan edényeket, amelyek segítik a felesleges nedvesség elpárologtatását, például terrakotta és mázatlan edényeket.
  • Távolítsa el a növényt a termesztőközegből és öblítse le a gyökereket, hogy eltávolítsa az esetlegesen kialakuló gombás spórákat.
  • Fújja be a gyökereket gombaölő szerrel és ültesse át.
  • Tartsa a növényt árnyékos helyen, mivel az árnyékban lévő növények kevesebb vizet használnak fel. Néhány hét múlva viszont tegye vissza az eredeti helyére.

Néha viszont egyszerűen nem lehet megmenteni a túlöntözött cserepes növényeket. A túl sok vizet tartalmazó cserepes növények a lehető leghamarabb kezelni kell, mivel minél tovább húzodik a helyzet, annál kevésbé valószínű a megmentése.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-20

Valóban levélégést okoz-e ha a napon öntözzük növényeinket?

Sokan úgy tartják, hogy növényeink levelei megéghetnek, ha nyáron a napon öntözzük őket. A leveleken megjelenő barna foltok azonban nem ennek a jelei. De akkor mié?

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fertőzési lánc

a kórokozó átvitele egyik gazdaszervezetről a másikra. Az állattartásban a fertőzési lánc... Tovább

kóliindex

az itatásra használt víz bélsárral való szenyyezettségének mértékét fejezi ki. Jelzi a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem