A csepegtető öntözés előnyei, csepegtető öntözés létrehozása - mutatom, hogyan csináld

hirdetes

Így telepíts csepegtető öntözőrendszert kertedbe vagy udvarodba

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Telepítsünk csepegtető öntözést

Mikor érdemes más öntözőrendszereket használni?

A csepegtetőcsövek kiválóan alkalmasak a sorokba ültetett növények vízellátásának biztosítására, de fák, bokrok, vagy egy nagyobb növénytartókból álló kert öntözéséhez egy összetettebb csepegtetőrendszerre lesz szükséged. A terület topográfiája szintén fontos tényezőnek számít – ha kerted lejtőn helyezkedik el, akkor olyan vízkibocsátókra lesz szükséged, amelyek képesek ellensúlyozni az öntözővonal nyomáskülönbségeit.

Ne feledd, hogy a növények könnyedén hozzászokhatnak a csepegtetéses öntözéshez, mert gyökereik növesztését arra a területre koncentrálják majd, ahol vizet kapnak. Ezért fontos úgy elrendezni az öntözőrendszert, hogy az egyenletes gyökérnövekedésre ösztönözze a növényeket. Fák, vagy bokrok öntözése esetén például érdemes a növények két vagy akár három oldalán is végigvezetni az öntözővonalat.

hirdetes

Ugyanebből az okból kifolyólag ügyelj rá, hogy a csepegtetéseket mindig hosszú ideig végezd. Ez egyrészt biztosítja, hogy elegendő víz jut majd el a növények gyökereihez, másrészt így a víznek elegendő ideje lesz szétterjedni a talajban – a növények gyökerei így nem csomósodnak össze a vízkibocsátó részek környékén, hanem a vízzel együtt szétterjednek majd.

hirdetes

Szerezz egy kezdőcsomagot

A legbiztosabb módszer – főleg ha még csak most ismerkedsz ezzel az öntözési formával – egy csepegtető öntözőrendszer csomag beszerzése, amiben minden alapvető felszerelés és eszköz megtalálható a csepegtetés megkezdéséhez. Ezek általában kisebb és nagyobb kertekhez is kaphatók. Mindenképpen ellenőrizd, hogy a csomag tartalmaz-e nyomásszabályozókat, időzítőket, visszafolyás-gátlókat és szűrőket (attól függően, hogy melyeknek érzed szükségét).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-03-15

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

Nem is gondolnád, mennyi féle módon fel tudod használni a kiürült háztartási cikkek tárolóit a kertészkedésed során: kövesd környezetbarát tippjeinket te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hódmezõvásárhelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Hódmezõvásárhely Petõfi u. 6. 6800 Magyarország Tovább

HEROSZ Állatotthon

Állatvédõ szervezet Mohácsi Gábor Cím: Budapest Brassói u. 90 1223 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem