A csepegtető öntözés előnyei, csepegtető öntözés létrehozása - mutatom, hogyan csináld

hirdetes

Így telepíts csepegtető öntözőrendszert kertedbe vagy udvarodba

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Telepítsünk csepegtető öntözést

Hová kell telepíteni a csepegtetőcsöveket?

Érdemes kitapasztalni a csepegtetőcsövek működését, mielőtt végleges helyükre kerülnének. Vásárolj egy csövet, amely egész hossza mentén csepegteti magából a vizet. Ezeket lefektetheted virágágyásaidba, cserjéid közé, vagy zöldségkertedbe is, ahol a csövek a sorba ültetett növényekkel párhuzamosan fekhetnek, biztosítva ezzel a tökéletes lefedettséget.

A csöveket rögzítsd a talajhoz dróttal vagy valamilyen más megoldással, és fedd be őket talajtakaróval, ne talajjal. Ez segít elkerülni, hogy a víz párolgás miatt elvesszen a levegőben (csak ne feledkezz meg ásás előtt ellenőrizni, hogy hol fekszenek a csövek – ha kell, jelöld meg vonalukat valamivel). Ha eljön a következő öntözés ideje, nincs más dolgod, mint csatlakoztatni őket a legközelebbi csaphoz egy locsolóslagon keresztül. A tenyészidőszak végén távolítsd el a csöveket!

hirdetes

Hogyan szabályozható a víznyomás?

Az adapterekbe vagy csatlakozókba helyezett műanyag víznyomáscsökkentők vagy –szabályozók segítenek elkerülni, hogy a csövek a nagy nyomástól szétrepedjenek. Ha csepegtetőcsöveden nincs ilyen szabályozó, akkor külön is vásárolhatsz hozzá, vagy simán csak ügyelj rá, hogy mennyire nyitod meg a csapot. A cél az, hogy a csepegtető lyukaiból a víz csepegjen, nem pedig spricceljen.

hirdetes

Hová érdemes fektetni a csepegtetőcsöveket?

Amikor a csöveket lefekteted növényeid közé, tégy velük még egy kört a vízigényesebb növények körül (hogy kétszer annyi csőfelületből csepegjen nekik a víz). Ügyelj rá, hogy a csövek ne kerüljenek néhány centinél közelebb a növények száraihoz. Az egymás mellett futtatott csövek között agyagos, vagy vályogos talaj esetén 60 cm-t hagyj ki, homokos talajnál pedig 30 cm-t.

Minél több csepegtetőcső végét kötöd össze egymással, hogy hosszabb csövet kapj, annál kevesebb víz jut majd el a csőrendszer végébe, hiszen nagy része már az elején kicsöpög majd belőle. Hogy elkerüld ezt, ne egyetlen csővel próbáld lefedni egész kertedet, hanem alakíts ki több csepegtetőzónát, amelyeket legfeljebb 30 méter hosszú csövekkel hálózz be.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-03-15

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

Nem is gondolnád, mennyi féle módon fel tudod használni a kiürült háztartási cikkek tárolóit a kertészkedésed során: kövesd környezetbarát tippjeinket te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Érdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Érd Budai út 24. 2030 Magyarország Tovább

batáta (édesburgonya, Ipomoea batatas [L.] Poir)

a szulákfélék (Convolvulaceae) családjához tartozó, kúszó szárú, évelő trópusi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem