Így termeszthetsz csemegekukoricát

hirdetes

Amit a csemegekukorica termesztéséről tudni érdemes

Szélesi Ferenc - Főkertész
Csemegekukorica termesztése sikeresen

A csemegekukorica további igényei

Talajigény

A kukoricák az érett, termékeny talajban érzik jól magukat. Lehetőség szerint használj komposztot vagy trágyát ősszel, mielőtt elvetnéd a magvakat a következő tavasz során. Ha ezek nem állnak rendelkezésedre, akkor használj 10-10-10-es műtrágyát ültetés előtt.

Különböző változatok

Habár a csemegekukoricának rengeteg (többféle fehér, sárga, kétszínű) változata van, a legtöbb házi kertész jobban teszi, ha csak egyre koncentrál ezek közül szezononként. A kukoricák beporzását a szél intézi, és a különböző változatoknak legalább 250 méterre kell lenniük egymástól, hogy elkerüld a keresztbeporzást (ami tönkreteheti a növényeket).

Ültetés

A magvakat közvetlenül a talajba ültesd el, két héttel az utolsó tavaszi fagy után. Az ideális talajhőmérséklet az ültetéshez 16°C, a magvaknak ugyanis legalább ennyi kell, hogy kicsírázhassanak. A magvak kerüljenek 5cm mélyre, egymástól legalább 15cm távolságra. Mivel a kukoricák szélporozta növények, így érdemes tömbökbe ültetni őket, nem pedig sorokba. Amikor a palánták elérik a 10-11 cm-t, ritkítsd meg őket, hogy legalább 30cm maradjon közöttük.

hirdetes

Vízigény és öntözés

Amikor a magvak a talajba kerülnek, alaposan öntözd meg a beültetett területet – a kukoricának sok nedvességre van szüksége a csírázáshoz. A csírázást követően hetente legalább 2,5cm vízre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. 

Trágyázás

Az ültetés után a csemegekukoricának nincs szüksége további trágyázásra, de ha úgy veszed észre, hogy mégis jól esne ültetvényednek némi támogatás, akkor használj kiegyensúlyozott összetételű NPK műtrágyát.

Társültetés

A kukoricákat gyakran szokás összeültetni babokkal és tökökkel, ugyanis ez a „szerelmi háromszög” kiválóan támogatja egymást a növekedésben és a tápanyagszerzsében: a kukorica felületet biztosít a babnak, amire felkúszhat, a bab nitrogénnel dúsítja a talajt, a tökök pedig segítenek megőrizni a talaj víztartalékait, és le is árnyékolják a talajt, ezzel megakadályozva, hogy gyomok bukkanjanak fel az ágyásban. Szintén remek társ a kukorica mellé a cékla, az uborka, a kapor, a dinnye, a borsó, a burgonya, a petrezselyem és a napraforgó is, de ügyelj rá, hogy paradicsomok és zellerek ne kerüljenek a közelükbe!

hirdetes

Támogatás

A kukorica meglehetősen magasra képes nőni, de erős, vastag szára miatt nem igazán igényel semmilyen kikötést vagy karózást (kivéve ha nagyon erős szeles idő várható a közeljövőben).

Beporzás

A beporzást a szél elintézi, de miután a rojtok megjelennek a növényeket, óvatosan megrázhatod őket, hogy a virágpor könnyebben leváljon róluk (erre általában nincs szükség).

Szüretelés

Attól függően, hogy milyen változatot ültettél, az ültetést követően 60-90 nappal szüretelhetsz is. Amikor a cső rojtjai barnulni kezdnek, hámozd vissza egy kicsit a csöveket fedő leveleket (ez a kukoricacsuhé), és szúrj meg egy kukoricaszemet a körmöddel. Ha egy fehér, tejszerű folyadék jön ki belőle, akkor megérett a szüretelésre. Ha a folyadék tiszta, akkor a termésnek több időre van szüksége. Az érett csöveket egy lecsavaró mozdulattal válaszd el a növény szárától. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-05-27

Különleges zöldségek, melyek akár virágaid között is remekül fognak mutatni

Ismerd meg Te is ezeket a zöldségeket, melyek szépségükkel akár virágoskertedbe is ültethetőek, így hidat képezve a virágos-, veteményeskertek között.

2021-04-29

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani.

További cikkek ebben a témában


bendőmetszés

az a ->műtéti eljárás, amikor a bal horpasz tájékán a hasfal és a bendő (->gyomor) falának... Tovább

haltenyésztés

az a céltudatos állattenyésztői tevékenység, amely magába foglalja a tógazdasági halfajok... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Mezőgazdaság Zöldség