Így termeszthetsz csemegekukoricát

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Amit a csemegekukorica termesztéséről tudni érdemes

Szélesi Ferenc - Főkertész
Csemegekukorica termesztése sikeresen

A csemegekukorica további igényei

Talajigény

A kukoricák az érett, termékeny talajban érzik jól magukat. Lehetőség szerint használj komposztot vagy trágyát ősszel, mielőtt elvetnéd a magvakat a következő tavasz során. Ha ezek nem állnak rendelkezésedre, akkor használj 10-10-10-es műtrágyát ültetés előtt.

Különböző változatok

Habár a csemegekukoricának rengeteg (többféle fehér, sárga, kétszínű) változata van, a legtöbb házi kertész jobban teszi, ha csak egyre koncentrál ezek közül szezononként. A kukoricák beporzását a szél intézi, és a különböző változatoknak legalább 250 méterre kell lenniük egymástól, hogy elkerüld a keresztbeporzást (ami tönkreteheti a növényeket).

Ültetés

A magvakat közvetlenül a talajba ültesd el, két héttel az utolsó tavaszi fagy után. Az ideális talajhőmérséklet az ültetéshez 16°C, a magvaknak ugyanis legalább ennyi kell, hogy kicsírázhassanak. A magvak kerüljenek 5cm mélyre, egymástól legalább 15cm távolságra. Mivel a kukoricák szélporozta növények, így érdemes tömbökbe ültetni őket, nem pedig sorokba. Amikor a palánták elérik a 10-11 cm-t, ritkítsd meg őket, hogy legalább 30cm maradjon közöttük.

hirdetes

Vízigény és öntözés

Amikor a magvak a talajba kerülnek, alaposan öntözd meg a beültetett területet – a kukoricának sok nedvességre van szüksége a csírázáshoz. A csírázást követően hetente legalább 2,5cm vízre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. 

Trágyázás

Az ültetés után a csemegekukoricának nincs szüksége további trágyázásra, de ha úgy veszed észre, hogy mégis jól esne ültetvényednek némi támogatás, akkor használj kiegyensúlyozott összetételű NPK műtrágyát.

Társültetés

A kukoricákat gyakran szokás összeültetni babokkal és tökökkel, ugyanis ez a „szerelmi háromszög” kiválóan támogatja egymást a növekedésben és a tápanyagszerzsében: a kukorica felületet biztosít a babnak, amire felkúszhat, a bab nitrogénnel dúsítja a talajt, a tökök pedig segítenek megőrizni a talaj víztartalékait, és le is árnyékolják a talajt, ezzel megakadályozva, hogy gyomok bukkanjanak fel az ágyásban. Szintén remek társ a kukorica mellé a cékla, az uborka, a kapor, a dinnye, a borsó, a burgonya, a petrezselyem és a napraforgó is, de ügyelj rá, hogy paradicsomok és zellerek ne kerüljenek a közelükbe!

hirdetes

Támogatás

A kukorica meglehetősen magasra képes nőni, de erős, vastag szára miatt nem igazán igényel semmilyen kikötést vagy karózást (kivéve ha nagyon erős szeles idő várható a közeljövőben).

Beporzás

A beporzást a szél elintézi, de miután a rojtok megjelennek a növényeket, óvatosan megrázhatod őket, hogy a virágpor könnyebben leváljon róluk (erre általában nincs szükség).

Szüretelés

Attól függően, hogy milyen változatot ültettél, az ültetést követően 60-90 nappal szüretelhetsz is. Amikor a cső rojtjai barnulni kezdnek, hámozd vissza egy kicsit a csöveket fedő leveleket (ez a kukoricacsuhé), és szúrj meg egy kukoricaszemet a körmöddel. Ha egy fehér, tejszerű folyadék jön ki belőle, akkor megérett a szüretelésre. Ha a folyadék tiszta, akkor a termésnek több időre van szüksége. Az érett csöveket egy lecsavaró mozdulattal válaszd el a növény szárától. A csemegekukorica hasznosságáról a következő oldalon beszélek nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-04-17

A mikroklíma szerepe és hasznosítása a kertben

A mikroklímáról eddigi tapasztalataim szerint csak nagyon kevés szó esett, pedig hihetetlenül fontos megismerkednünk a mikroklímával és hasznosítani a kertünkben!

2020-04-23

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőségei!

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőséget nyújt mind a mezőgazdaságban dolgozók számára, mint pedig a kiskertet művelők számára, nézzük, mi is az a regeneratív földművelés!

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2020-06-12

A lovak szerelmese, okos és szorgalmas 2020 legszebb gazdászlánya - Interjú Berta Fruzsinával

2020-ban Berta Fruzsina lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

2020-09-16

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

A ginzeng termesztéséről mondok most el nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a ginzeng sikeres termesztéséről!

2020-09-05

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

11 szuper gyökérzöldséget mutatok most be nektek, amiknek a termesztését mindenképpen érdemes kipróbálnotok! 11 gyökérzöldség, ami tökéletes a kertedbe

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


oldalazó talajművelő eszközök

azok a munkaeszközök, amelyeknek munkavégzési síkja a vonóerőgép tengelyére nem merőleges... Tovább

granulóma

baktériumok, gombák, paraziták, idegentestek és nehezen lebontható vegyi anyagok hatására a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Mezőgazdaság Zöldség