Az édesség világában kevés dolog veszi fel a versenyt az amerikai fahéjas csigával, más néven a cinnamon roll-lal - gyere, megmutatjuk, hogyan készül el!

A kihagyhatatlan omlós-ragacsos amerikai fahéjas csiga, a cinnamon roll

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az édesség világában kevés dolog veszi fel a versenyt az amerikai fahéjas csigával, más néven a cinnamon roll-lal. Ez a remekmű nem csak az Egyesült Államokban, hanem szerte a világon hódított, és nincs is olyan, aki ellenállna annak, hogy ne kóstolja meg ezt az omlós, fahéjas édes csodát. De mi is rejlik ennek a süteménynek a történetében és miért olyan népszerű?

cinnamon roll recept

A cinnamon roll titka: mitől ennyire finom?

Az amerikai fahéjas csiga eredete gyökerezik az európai péktradíciókban, de az évszázadok során az Egyesült Államokban vált igazán népszerűvé. Míg sokan azonosítják az amerikai konyhával, valójában olyan ételekről van szó, amelyek a bevándorlók hagyományaiból alakultak ki. A csiga alapját a finom, édes kelt tészta képezi, amelyet sokszor vajjal is gazdagítanak. A tészta keltetési folyamata biztosítja az omlós textúrát, ami az igazi amerikai fahéjas csiga fő vonzereje.
Az édesség igazi csillaga azonban a fahéjas töltelék. A fahéj és a cukor kombinációja nem csak intenzív ízt, de karamellizálódott, ragacsos réteget is eredményez a tészta belsejében. 

Cinnamon roll elkészítése és receptje

Ebben a receptben részletesen bemutatom, hogyan készítsd el ezt az omlós-ragacsos édességet.


Hozzávalók:


Tészta:


•    55 dkg finomliszt
•    10 dkg kristálycukor
•    10 dkg vaj
•    2 db tojás
•    2,5 dl tej
•    1 csomag instant élesztő (7 gramm) VAGY 2,5 dkg friss élesztő
•    1 csomag vaníliás cukor


Töltelék:


•    15 dkg cukor
•    7 dkg vaj
•    2 teáskanál fahéj


Máz:
•    2 evőkanál mascarpone
•    3 evőkanál tej
•    3 evőkanál porcukor
•    5 dkg fehércsoki
•    1 csepp vaníliapaszta


Elkészítés:


1.    Először is, készítsd elő az élesztőt. Ha instant élesztőt használsz, a langyos tejben oldd fel a cukorral és a vaníliás cukorral együtt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos lesz. Ha friss élesztőt használsz, morzsold fel a tejes keverékhez, majd hagyd ugyanezen időtartamig pihenni, amíg habos lesz.
2.    Közben a tészta elkészítéséhez egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot.
3.    Adj hozzá a puha vajat és a tojásokat a lisztes keverékhez, majd öntsd hozzá az élesztős tejet is.
4.    Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ez lehet néhány percig tart.
5.    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 1-2 órán keresztül, vagy amíg a tészta megkétszereződik méretében.
6.    Közben készítsd elő a tölteléket. Egy kis tálban keverd össze a cukrot és a fahéjat.
7.    Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki egy nagy téglalap alakúra.
8.    Kend meg a tésztát a puha vajjal, majd szórd meg a cukros-fahéjas keverékkel.
9.    Görgesd fel a tésztát hosszában, hogy egy hosszú tekercset kapj.
10.    Vágd fel ugyanakkora darabokra, és helyezd el ezeket egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
11.    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (160°C légkeverésnél).
12.    Süsd a csigákat 20-25 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.
13.    Közben készítsd el a mázat. Egy tálban keverd össze a mascarpone-t, a tej, a porcukor, a felolvasztott fehércsokit és a vaníliapasztát.
14.    Amikor a csigák megsültek, hagyd őket kicsit hűlni, majd öntsd le őket a mascarpone-mázzal.
15.    Tálald az elkészült fahéjas csigákat, és élvezd az omlós-ragacsos amerikai édesség ízét!


Most már tudod, hogyan készítsd el otthon a kihagyhatatlan amerikai fahéjas csigát. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

halszaporítás

a haszon- és díszhalak több-kevesebb emberi beavatkozással való szaporítása. Természetszerű... Tovább

formalizmus

régebben elterjedt felfogás, amely a termelőképességtől gyakran független küllemi bélyegek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek