A Szovjet Unió örökségei - Buszmegállók, amelyek a szovjetek óta is változatlanok

A Szovjet Unió örökségei - Buszmegállók, amelyek a szovjetek óta is változatlanok

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Christopher Herwig, a kanadai fotós, különleges utazása során számos országban barangolt, hogy megörökítse és bemutassa a szovjet buszmegállók világát - olyan emlékeket, melyek a mai napig vonzzák és elgondolkodtatják az embereket.

szovjet busz

Egy fotós utazása a szovjet buszmegállók művészetében

2002-ben egy ártatlannak induló út Londonból Szentpétervárra vezetett, de Christopher Herwig, a kanadai fotós, egy meglepő felfedezéssel találkozott. Lenyűgözte a szovjet érára emlékeztető buszmegállók egyedi építészete, és úgy döntött, hogy egy különleges kihívás keretében dokumentálja ezeket az alkotásokat. Óránként készített egy-egy fotót az éppen elé kerülő kreatív megállóról. Így indult el egy tizenkét éven át tartó útja, mely során tizennégy volt Szovjetunió országában barangolt, hogy megörökítse ezeket a különleges épületeket.


Utazás a szovjet buszmegállók sokszínű világában


Herwig útja során változatos közlekedési eszközöket használt: autózott, biciklizett, buszra szállt és akár taxival is felkutatta a buszmegállókat. Az eredmény meglepően gazdag lett: két fotóalbum és egy dokumentumfilm, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk az egykori Szovjetunió sokszínű és különleges buszmegállóinak világába. Ukrajnától Üzbegisztánig, Örményországtól Távol-Kelet-Szibériáig kalauzol minket a fotóival, bemutatva, hol várakoztak és utaztak az emberek.

Művészi kreativitás és szovjet építészeti stílusok


A Szovjetunió időszakában az építészet szigorú központosított irányítás alatt állt. Annak ellenére, hogy a kor művészetének fő célja a kommunista eszmék népszerűsítése volt, a buszmegállókat gyakran hagyták figyelmen kívül. Ennek következtében számos építészeti remekmű található az egykori Szovjetunió területén. Az emberek kreatív impulzusa olykor mégis kitörhetett, és ezek az építmények a saját művészi kifejezésüket hordozzák magukban.


Herwig fényképein keresztül különböző építészeti stílusok és anyagok elevenednek meg. A brutalista elemektől kezdve a modern színes dizájnig, ezek az épületek olyanok, mintha művészeti alkotások lennének. Az egyedi megállók nem csupán közlekedési pontok, hanem kulturális és művészeti emlékek is.


Egy megőrzött örökség a jelenben


Annak ellenére, hogy az évtizedek múltával sok minden megváltozott és modernizálódott, a szovjet buszmegállók továbbra is a vidéki táj részei. Az építészeti közösség elkötelezettsége és az emberek érdeklődése segített megőrizni és bemutatni ezen épületek emlékét. Ezek az alkotások nem csak épületek, hanem kulturális jelképek, amelyek a Szovjetunió örökségét hordozzák magukban.


Christopher Herwig által dokumentált buszmegállók egy korszak emlékeit hordozzák magukban. A "Szovjet Buszmegállók" című dokumentumfilm nem csak bemutatja ezeket a különleges épületeket, hanem feltárja, hogyan jöttek létre és miért maradtak meg ennyire változatlanul. Az alkotók kreativitásának és innovációjának köszönhetően ezek az emlékek megérdemlik, hogy továbbra is részét képezzék a világ emlékezetének.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fogsipoly

a zápfogak (—>fogak) tájékán jelentkező gennyes fogmedergyulladás következménye... Tovább

Gyomirtó Callisto 4 SC

A Callisto - a kukorica gyomirtásában fogalommá vált atrazin hatóanyag bevezetése óta - az... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés