A Szovjet Unió örökségei - Buszmegállók, amelyek a szovjetek óta is változatlanok

hirdetes

A Szovjet Unió örökségei - Buszmegállók, amelyek a szovjetek óta is változatlanok

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Christopher Herwig, a kanadai fotós, különleges utazása során számos országban barangolt, hogy megörökítse és bemutassa a szovjet buszmegállók világát - olyan emlékeket, melyek a mai napig vonzzák és elgondolkodtatják az embereket.

szovjet busz

Egy fotós utazása a szovjet buszmegállók művészetében

2002-ben egy ártatlannak induló út Londonból Szentpétervárra vezetett, de Christopher Herwig, a kanadai fotós, egy meglepő felfedezéssel találkozott. Lenyűgözte a szovjet érára emlékeztető buszmegállók egyedi építészete, és úgy döntött, hogy egy különleges kihívás keretében dokumentálja ezeket az alkotásokat. Óránként készített egy-egy fotót az éppen elé kerülő kreatív megállóról. Így indult el egy tizenkét éven át tartó útja, mely során tizennégy volt Szovjetunió országában barangolt, hogy megörökítse ezeket a különleges épületeket.


Utazás a szovjet buszmegállók sokszínű világában


Herwig útja során változatos közlekedési eszközöket használt: autózott, biciklizett, buszra szállt és akár taxival is felkutatta a buszmegállókat. Az eredmény meglepően gazdag lett: két fotóalbum és egy dokumentumfilm, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk az egykori Szovjetunió sokszínű és különleges buszmegállóinak világába. Ukrajnától Üzbegisztánig, Örményországtól Távol-Kelet-Szibériáig kalauzol minket a fotóival, bemutatva, hol várakoztak és utaztak az emberek.

hirdetes

Művészi kreativitás és szovjet építészeti stílusok


hirdetes
A Szovjetunió időszakában az építészet szigorú központosított irányítás alatt állt. Annak ellenére, hogy a kor művészetének fő célja a kommunista eszmék népszerűsítése volt, a buszmegállókat gyakran hagyták figyelmen kívül. Ennek következtében számos építészeti remekmű található az egykori Szovjetunió területén. Az emberek kreatív impulzusa olykor mégis kitörhetett, és ezek az építmények a saját művészi kifejezésüket hordozzák magukban.


Herwig fényképein keresztül különböző építészeti stílusok és anyagok elevenednek meg. A brutalista elemektől kezdve a modern színes dizájnig, ezek az épületek olyanok, mintha művészeti alkotások lennének. Az egyedi megállók nem csupán közlekedési pontok, hanem kulturális és művészeti emlékek is.


Egy megőrzött örökség a jelenben


Annak ellenére, hogy az évtizedek múltával sok minden megváltozott és modernizálódott, a szovjet buszmegállók továbbra is a vidéki táj részei. Az építészeti közösség elkötelezettsége és az emberek érdeklődése segített megőrizni és bemutatni ezen épületek emlékét. Ezek az alkotások nem csak épületek, hanem kulturális jelképek, amelyek a Szovjetunió örökségét hordozzák magukban.


Christopher Herwig által dokumentált buszmegállók egy korszak emlékeit hordozzák magukban. A "Szovjet Buszmegállók" című dokumentumfilm nem csak bemutatja ezeket a különleges épületeket, hanem feltárja, hogyan jöttek létre és miért maradtak meg ennyire változatlanul. Az alkotók kreativitásának és innovációjának köszönhetően ezek az emlékek megérdemlik, hogy továbbra is részét képezzék a világ emlékezetének.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-11

Környezetbarát Karácsony: természetes dekorációk és ajándékötletek

Miért ne lenne még több természetes karácsonyi díszünk, és miért ne ajándékoznánk egy picikét fenntarthatóbb módon? Mutatunk nagyon jó karácsonyi ötleteket!

2023-12-11

A tökéletes karácsonyi kompót receptje

A karácsony a különleges ízek ünnepe is szerintem. Ilyenkor érdemes olyan finomságokat is készíteni, mint például ez a mennyeien finom karácsonyi kompót.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homozigóta

olyan diploid (diploid sejt) vagy haploid (haploid sejt) egyed, amelynek génállománya a vizsgált... Tovább

galandférgesség

a különféle —>galandférgeknek ált. a vékonybélben (->bélcső) megtelepedő kifejlett... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés