burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

hirdetes

a —>burgonyafélék családhoz tartozó, sokoldalúan hasznosított, gumókkal áttelelő, évelő növény. Túlnyomó részben a gumóról szaporítják, noha magtermő. A gumó — mint módosult szár (módosult növényi szervek) — nem hajt gyökeret. A járulékos gyökerek a szár és a sztóló föld alatti csomóiból nőnek ki, majd sekélyen (20—30 cm-re) ágaznak szét. A gumó tápanyagai addig fedezik a rügykezde-mények és a belőlük fejlődő hajtások szükségleteit, míg a hajtások meg nem gyökereznek. A gumók a keményítőn és fehérjén kívül B1-, B2- és C-vitamint (—>vitaminok) és néhány alkaloidot (főleg szolanint) tartalmaznak. Színük, alakjuk változatos. A rügyeikből fejlődő hajtások állása jellegzetes. A levelek páratlanul szárnyaltak. A bogernyő virágai kétivarúak, színük a fehértől a kékesvörösig sokféle árnyalatot mutat. A kétrészes bogyóba néha még 200 mag is ágyazódik. A nemesítők részben mag-, részben sejtszaporítással igyekeznek új, betegség-ellenálló fajtákat előállítani. Különböző formában elkészítve emberi táplálékot, emellett takarmányt és ip. nyersanyagot (keményítő- és szeszip.) szolgáltat. Hazai termőterülete 50—60 ezer ha, a termésátlag 16—20 t/ha. A b. őshazájában (Chile és Peru) az éghajlat erősen eltér a hazaitól, ezért nálunk a legtöbb fajta huzamos termesztéskor leromlik. A leromlás többféle károsodás közös tünetcsoportja gyanánt jön létre és rohamos terméscsökkenéssel jár. A burgonya kezdeti fejl.-éhez meleget, gumókötés idején (június—július) nedvességet igényel. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de termését az időjárás és az ápolás erősen befolyásolja. —> Monokultúrában nem termeszthető. Homoktalajon meghálálja az előző zöld- v. egyéb szerves trágyát. Légjárta, morzsás talajba 70x30—35 cm-es kötésbe március végén, április elején ültetik ki, amikor a termelőréteg hőmérséklete 7—8°C. A tőszám 41 ezer—56 ezer/ha, 35—45 mm 0-jű gumókból. Ajánlatos lehet előhajtott burgonyagumók ültetése. Az ún. korai burgonyát v. fólia alatt, v. takarással, úgy ültetik, hogy a tavasz folyamán már forgalmazható gumókat hozzon. Homokon 10—12, vályogon 6—8 cm az ültetési mélység. Célszerű bakhátakat kialakítani, s azokat — akár több ízben is — töltögetni. Jobb híján az első töltögetésre akkor kerüljön sor, amikor a növényzet 15—20 cm magas. Az állomány többszöri bejárásával ki kell selejtezni a csenevész, beteg töveket (szelekció). A burgonya az öntözést nagyon meghálálja, különösen ha kisebb (40 mm-es) adagokkal 4—6-szor megáztatják. Amikor a gumóhéj már nem foszlik, a lombozat elszárad, a burgonya betakarítása megkezdődhet. Előzőleg szárzúzó géppel v. perzselőszerrel szokás eltávolítani a levélzetet. Utána 2—3 nap múlva a gumó héja beparásodik, s a szedőgépek megkezdhetik a munkát. Az a törekvés, hogy a termésnek minél nagyobb része korszerű tárházba kerüljön, s minél kevesebbet kelljen hagyományos prizmában v. veremben tárolni. A várható termés széles határok (9—30 t/ha) között ingadozik az egyes gazdaságokban. Ennek egyik oka — a leromláson kívül —, hogy az ápolásra, trágyázásra igényes burgonyát sokféle károsító és betegség támadhatja meg, amelyek ellen csak az integrált növényvédelem szabályainak betartása és a jó vetőgumó használata nyújt segítséget.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
20 környezettudatos tárgy, amik sokszorosan megtérítik árukat

20 környezettudatos tárgy, amik sokszorosan megtérítik árukat

A mai „eldobható” tárgyak habár kényelmesek, kifejezetten megdrágítják mindennapi életünket. A véget nem érő fogyasztás-eldobás-fogyasztás-eldobás ciklus azonban...

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

Hogyan szabaduljunk meg a lisztharmattól

A lisztharmat közönséges gombás fertőzés, amely szinte minden kerti növényt érint, az apró paradicsompalántáktól a gyümölcsfákig. Némely növények azonban hajlamosabbak...

Róka a kertben

Róka a kertben

Idén rengetegen láttak rókákat a kertjükben, köztük mi is. Éppen szépen nyársaltuk a finom szalonnát, amikor egy árny elsuhant a kerítés mentén. Odafordultunk, és megláttuk...

Kutyád boldog? Megtudod ebből a 8 jelből

8 jele annak, hogy kutyád igazán boldog

Kutyatulajdonosként mind azt kívánjuk, bárcsak a kutyák beszélni tudnának – mennyivel egyszerűbb is lenne akkor a dolgunk, minden szempontból. De attól függetlenül, hogy...

Palackfa építése

Mik azok a palackfák és miért érdemes kipróbálni őket a kertben?

A kertművészet lehet szeszélyes, kifinomult vagy egész egyszerűen őrületes. Egy azonban biztos: a kerti művészeti alkotások tökéletesen tükrözik a kert tulajdonosának személyiségét.

Terrárium elkészítése egyszerűen

Saját terrárium készítése 6 egyszerű lépésben

Ha tudsz szerezni valahonnan egy üvegből készült tárolót, táptalajt, néhány zöld növényt, és ezt az egészet egy kis kreativitással párosítod, akkor máris elkészült saját terráriumod!

Házilag készített füstölő

Megmutatom, hogyan készíthetsz házilag füstölőt!

Itt az ideje, hogy házilag elkészítsük a világ legszuperebb füstölőjét, ami nem csak praktikus, de költséghatékony is! A most következő cikkben megmutatom, hogyan készítheted...

A kajszi metszése szakszerűen

A kajszi tavaszi metszése – Miért, mikor, hogyan? Szakértőnk válaszol!

Mostani cikkemben a kajszi metszéséről fogok nektek beszélni, szeretnék mindent elmondani nektek arról, hogy mikor és hogyan kell elvégezni a kajszi szakszerű metszését ahhoz,...

Csírázási hőmérséklet mindenkinek

Amiről sehol nem hallhatsz - A növények ideális vetési hőmérséklete

A növények ültetésekor az egyik legfontosabb szempont a csírázási hőmérséklet – ha nem a megfelelő időben ültetjük el őket, a magok könnyedén megfagyhatnak a hidegben....

Fejlődő zöldségek

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani. De mégis miket érdemes...

Ismerjétek meg a különböző hagymafajtákat

Amit sokan nem tudnak – Ebben különböznek a hagymafajták egymástól!

El tudnád képzelni a világot hagymák nélkül? Ezek a zöldségek számtalan étel nélkülözhetetlen hozzávalói, és kellemesen édeskés, földes ízt kölcsönöznek nekik, akár...

A retek bemutatása

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, így törvényes rokona a káposztának, holott ez sokkal kisebb, és a föld alatt nő, gyökérzöldség.