burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

hirdetes

a —>burgonyafélék családhoz tartozó, sokoldalúan hasznosított, gumókkal áttelelő, évelő növény. Túlnyomó részben a gumóról szaporítják, noha magtermő. A gumó — mint módosult szár (módosult növényi szervek) — nem hajt gyökeret. A járulékos gyökerek a szár és a sztóló föld alatti csomóiból nőnek ki, majd sekélyen (20—30 cm-re) ágaznak szét. A gumó tápanyagai addig fedezik a rügykezde-mények és a belőlük fejlődő hajtások szükségleteit, míg a hajtások meg nem gyökereznek. A gumók a keményítőn és fehérjén kívül B1-, B2- és C-vitamint (—>vitaminok) és néhány alkaloidot (főleg szolanint) tartalmaznak. Színük, alakjuk változatos. A rügyeikből fejlődő hajtások állása jellegzetes. A levelek páratlanul szárnyaltak. A bogernyő virágai kétivarúak, színük a fehértől a kékesvörösig sokféle árnyalatot mutat. A kétrészes bogyóba néha még 200 mag is ágyazódik. A nemesítők részben mag-, részben sejtszaporítással igyekeznek új, betegség-ellenálló fajtákat előállítani. Különböző formában elkészítve emberi táplálékot, emellett takarmányt és ip. nyersanyagot (keményítő- és szeszip.) szolgáltat. Hazai termőterülete 50—60 ezer ha, a termésátlag 16—20 t/ha. A b. őshazájában (Chile és Peru) az éghajlat erősen eltér a hazaitól, ezért nálunk a legtöbb fajta huzamos termesztéskor leromlik. A leromlás többféle károsodás közös tünetcsoportja gyanánt jön létre és rohamos terméscsökkenéssel jár. A burgonya kezdeti fejl.-éhez meleget, gumókötés idején (június—július) nedvességet igényel. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de termését az időjárás és az ápolás erősen befolyásolja. —> Monokultúrában nem termeszthető. Homoktalajon meghálálja az előző zöld- v. egyéb szerves trágyát. Légjárta, morzsás talajba 70x30—35 cm-es kötésbe március végén, április elején ültetik ki, amikor a termelőréteg hőmérséklete 7—8°C. A tőszám 41 ezer—56 ezer/ha, 35—45 mm 0-jű gumókból. Ajánlatos lehet előhajtott burgonyagumók ültetése. Az ún. korai burgonyát v. fólia alatt, v. takarással, úgy ültetik, hogy a tavasz folyamán már forgalmazható gumókat hozzon. Homokon 10—12, vályogon 6—8 cm az ültetési mélység. Célszerű bakhátakat kialakítani, s azokat — akár több ízben is — töltögetni. Jobb híján az első töltögetésre akkor kerüljön sor, amikor a növényzet 15—20 cm magas. Az állomány többszöri bejárásával ki kell selejtezni a csenevész, beteg töveket (szelekció). A burgonya az öntözést nagyon meghálálja, különösen ha kisebb (40 mm-es) adagokkal 4—6-szor megáztatják. Amikor a gumóhéj már nem foszlik, a lombozat elszárad, a burgonya betakarítása megkezdődhet. Előzőleg szárzúzó géppel v. perzselőszerrel szokás eltávolítani a levélzetet. Utána 2—3 nap múlva a gumó héja beparásodik, s a szedőgépek megkezdhetik a munkát. Az a törekvés, hogy a termésnek minél nagyobb része korszerű tárházba kerüljön, s minél kevesebbet kelljen hagyományos prizmában v. veremben tárolni. A várható termés széles határok (9—30 t/ha) között ingadozik az egyes gazdaságokban. Ennek egyik oka — a leromláson kívül —, hogy az ápolásra, trágyázásra igényes burgonyát sokféle károsító és betegség támadhatja meg, amelyek ellen csak az integrált növényvédelem szabályainak betartása és a jó vetőgumó használata nyújt segítséget.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Az olajfa gondozása

Alapvető tudnivalók az olajfák ültetéséről és gondozásáról

A mediterrán vidékeken elterjedt olajfák termései, illetve az azokból készült olajokat a világ minden táján előszeretettel használják gasztronómiai célokra. Sokoldalúságát...

Füge szaporítása eredményesen

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge hamar az egyik legkedveltebb mediterrán növénnyé vált Magyarországon, ez nem is véletlen, hiszen termése kimondottan ízletes, és maga a növény is mutatós. Mostani...

A diófa metszése, a diófa gondozása

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Először úgy gondoltam, hogy csak és kizárólag a diófa metszéséről fogok beszélni, közben viszont úgy belemelegedtem az írásba, hogy azon kaptam magam, leírtam mindent, ami a...

Kertészkedés ősszel

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Arról nem is beszélve, hogy ha ősszel...

Alkalmazzuk a feng shui-t a kertben

A 10 legjobb kerti tárgy a tökéletes feng shui érdekében

Vannak olyan dolgok, amiknek mindenképpen helyük van a kertben, mostani cikkünkben ezeket a dolgokat mutatjuk be nektek! Szerezzetek be mindegyikből és meglátjátok, hogy az életetek...

Az egres bemutatása

Az egres bemutatása, termesztése

Az egres (Ribes uva-crispa) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, piszke, pöszméte vagy köszméte.

Amarillisz gondozása

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Nem sok virágba gyönyörködhetünk télen, ezért kell mindent megtennünk azért, hogy például az amarillisz csodálatosan szép legyen a leghidegebb évszakban! A most következő...

A gyömbér egy valódi csodaszer, tudd meg, hogyan használhatod fel a gyömbért

Minden, ami gyömbér – A gyömbér termesztése, jelentősége és felhasználása

A gyömbér gyógyító és egyéb jótékony hatásai világszerte ismertek, egyedi íze miatt pedig számos étel és ital hozzávalójaként szokás használni. Ha szeretnél te is...

Minden a bougainvillea teleltetéséről

A bougainvillea teleltetése

A bougainvillea egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, aminek viszont nem örülünk az az, hogy nagyon fagyérzékeny ez a növény…Nézzük, mit kell tennünk...

Használjuk fel a faleveleket!

Ne égesd el, ne dobd ki! - Használd fel az őszi faleveleket!

Nem kell kidobnunk a lehullott a faleveleket, sőt, nagy hibát követünk el, ha ezt tesszük, de akkor is, hogyha elégetjük! Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni...

Vadrózsa

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ősz, ilyenkor sem áll meg az élet a kertekben – most kezdjük el megtervezni, miket is szeretnénk ültetni még az ősszel. Ennek kapcsán pedig nem szabad megfeledkeznünk...

Készítsünk házi szalámit!

Így készül az isteni házi szalámi!

Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!