burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

Kiszállító és termelő kereső

burgonya (krumpli, Solanum tuberosum L.)

hirdetes

a —>burgonyafélék családhoz tartozó, sokoldalúan hasznosított, gumókkal áttelelő, évelő növény. Túlnyomó részben a gumóról szaporítják, noha magtermő. A gumó — mint módosult szár (módosult növényi szervek) — nem hajt gyökeret. A járulékos gyökerek a szár és a sztóló föld alatti csomóiból nőnek ki, majd sekélyen (20—30 cm-re) ágaznak szét. A gumó tápanyagai addig fedezik a rügykezde-mények és a belőlük fejlődő hajtások szükségleteit, míg a hajtások meg nem gyökereznek. A gumók a keményítőn és fehérjén kívül B1-, B2- és C-vitamint (—>vitaminok) és néhány alkaloidot (főleg szolanint) tartalmaznak. Színük, alakjuk változatos. A rügyeikből fejlődő hajtások állása jellegzetes. A levelek páratlanul szárnyaltak. A bogernyő virágai kétivarúak, színük a fehértől a kékesvörösig sokféle árnyalatot mutat. A kétrészes bogyóba néha még 200 mag is ágyazódik. A nemesítők részben mag-, részben sejtszaporítással igyekeznek új, betegség-ellenálló fajtákat előállítani. Különböző formában elkészítve emberi táplálékot, emellett takarmányt és ip. nyersanyagot (keményítő- és szeszip.) szolgáltat. Hazai termőterülete 50—60 ezer ha, a termésátlag 16—20 t/ha. A b. őshazájában (Chile és Peru) az éghajlat erősen eltér a hazaitól, ezért nálunk a legtöbb fajta huzamos termesztéskor leromlik. A leromlás többféle károsodás közös tünetcsoportja gyanánt jön létre és rohamos terméscsökkenéssel jár. A burgonya kezdeti fejl.-éhez meleget, gumókötés idején (június—július) nedvességet igényel. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de termését az időjárás és az ápolás erősen befolyásolja. —> Monokultúrában nem termeszthető. Homoktalajon meghálálja az előző zöld- v. egyéb szerves trágyát. Légjárta, morzsás talajba 70x30—35 cm-es kötésbe március végén, április elején ültetik ki, amikor a termelőréteg hőmérséklete 7—8°C. A tőszám 41 ezer—56 ezer/ha, 35—45 mm 0-jű gumókból. Ajánlatos lehet előhajtott burgonyagumók ültetése. Az ún. korai burgonyát v. fólia alatt, v. takarással, úgy ültetik, hogy a tavasz folyamán már forgalmazható gumókat hozzon. Homokon 10—12, vályogon 6—8 cm az ültetési mélység. Célszerű bakhátakat kialakítani, s azokat — akár több ízben is — töltögetni. Jobb híján az első töltögetésre akkor kerüljön sor, amikor a növényzet 15—20 cm magas. Az állomány többszöri bejárásával ki kell selejtezni a csenevész, beteg töveket (szelekció). A burgonya az öntözést nagyon meghálálja, különösen ha kisebb (40 mm-es) adagokkal 4—6-szor megáztatják. Amikor a gumóhéj már nem foszlik, a lombozat elszárad, a burgonya betakarítása megkezdődhet. Előzőleg szárzúzó géppel v. perzselőszerrel szokás eltávolítani a levélzetet. Utána 2—3 nap múlva a gumó héja beparásodik, s a szedőgépek megkezdhetik a munkát. Az a törekvés, hogy a termésnek minél nagyobb része korszerű tárházba kerüljön, s minél kevesebbet kelljen hagyományos prizmában v. veremben tárolni. A várható termés széles határok (9—30 t/ha) között ingadozik az egyes gazdaságokban. Ennek egyik oka — a leromláson kívül —, hogy az ápolásra, trágyázásra igényes burgonyát sokféle károsító és betegség támadhatja meg, amelyek ellen csak az integrált növényvédelem szabályainak betartása és a jó vetőgumó használata nyújt segítséget.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Minden a talajcseréről

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Kertünk egyik legfontosabb eleme a talaj. Növényeink, a fák, a cserjék és a gyep is onnan szerzi a számára elengedhetetlen és létfontosságú tápanyagokat és mikroelemeket. Ha...

Hasznos információk a komposztálásról

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk...

Védekezés a tripszek ellen

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek, más néven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) a rovarok osztályának egyik rendjét alkotják. Ha apró, vékony élősködőket, találsz növényeiden, vagy azok levelei és...

Neked is több almát kellene fogyasztanod

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Minden a kaktuszok teleltetéséről

Kaktuszok teleltetése

Hiszed vagy sem, még az olyan helyeken is lehetséges kaktuszt termeszteni, amelyekre hűvösebb telek jellemzőek – persze csak ha nem a saguaro óriáskaktuszokért fáj a szíved...

Mindent elmondok a begónia teleltetéséről

A begónia sikeres teleltetése – Szakértői tippek, trükkök!

Mivel minden évben könnyedén és olcsón hozzá lehet jutni a begóniához, sokan meg sem próbálják átteleltetni ezt a növényt. Pedig nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy a...

Sünbarát kert létrehozása

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Ha kertészként sündisznóra bukkansz kertedben, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad. Ezek az apró állatok vidáman pusztítják a csigákat és különféle rovarokat, amelyek...

A csipkebogyótea készítésének menete

Sokan elrontják – Így készíts csipkebogyóteát!

Nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy készül a tökéletes csipkebogyótea, ezzel pedig azt érik el, hogy az értékes hatóanyagok elvesznek készítés közben…Cikkünkben...

Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Kertészként bizonyára te is gyakran tűnődsz el azon, hogy hogyan biztosíthatod a legjobb körülményeket növényeid számára. Azonban míg sokan csupán a csírák kihajtása után...

Fűszernövények termesztése télen

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Kevesen tudják, de léteznek olyan fűszernövények, amik a fagyos időszakokban is sikeresen termeszthetők. Mostani cikkemben hat ilyen fantasztikus fűszernövényt mutatok be nektek,...

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi...