notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A bírságon kívül még kényszerkaszálást is végrehajtanak, ha parlagfüvet találnak

Hirdetés

Bírság és kényszerkaszálás a parlagfű miatt

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Már augusztus 13 óta helikopterekkel ellenőrzik a parlagfűvel borított területeket és akinél parlagfüvet találnak, az semmi jóra ne számítson, ugyanis 15 ezertől egészen 5 millió forintig kaphat bírságot, ezen kívül pedig a kényszerkaszálást is végrehajtanak, aminek az árát is ki kell fizetnie.

Parlagfű

Ha valaki nem tünteti el a birtokáról a parlagfüvet, annak elég súlyos következményei lehetnek. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis bejelentette, hogy akinek a földjén még mindig virít a parlagfű, annak nemcsak magas bírságot kell fizetnie, hanem a kényszerkaszáltatás árát is. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet attól függően, hogy mekkora területről van szó és hogy hol fekszik. A tavalyi évben összesen 130 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Parlagfű

A parlagfű eltávolításának határideje június 30 volt. Azóta azok a parlagfüvek, amiket nem kaszáltak el, boldogan szórják szét a pollenjeiket a földeken. Még folyik a parlagfüves területek ellenőrzése, amit külterületen a földhivatalok, belterületeken pedig az önkormányzati jegyzők végeznek. Ha valahol parlagfüvet találnak, az illető először csak egy figyelmeztetést kap, viszont ha másodszorra se hajlandó eltüntetni a gyomokat a birtokáról, megbírságolják és végrehajtják a kényszerkaszálást, ami szintén nem kevés pénz.

Parlagfű

Ha viszont azok, akiket megbírságoltak, túl sokat késnek a befizetéssel, vagy be se fizetik a rájuk kiszabott összeget, még késedelmi kamatokat is kapnak, majd mindezt adók módjára hajtják be. Augusztus 13-ától helikopterekkel ellenőrzik a parlagfüves területeket. Ez az ellenőrzési módszer igen hatékony, mert a magasból könnyebben észre lehet venni az összefüggő, zöld foltokat, amiket lehet, ha nem helikopteren ülnének, figyelmen kívül hagynának. Helikopterrel egy-két nap alatt egy egész megyényi területet át lehet vizsgálni.

Parlagfű

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese szerint parlagfű tekintetében hazánk jóval szennyezettebb, mint a környező országok. Hatalmas területeket borítanak parlagfüvek. A legszennyezettebb megyék közé tartozik Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
268 681
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 511 802
Közösség

galamb (Columba domestica)

a galambfélék (Columbidae) családjába tartozik. A napjainkban ismert sok száz g.-fajta közös... Tovább

sav-bázis egyensúly

a —>belső környezet egyik leglényegesebb jellemzője a sejten kívüli folyadéktér... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 4.7

Agrárgépészet