A bírságon kívül még kényszerkaszálást is végrehajtanak, ha parlagfüvet találnak

Bírság és kényszerkaszálás a parlagfű miatt

Petra, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Már augusztus 13 óta helikopterekkel ellenőrzik a parlagfűvel borított területeket és akinél parlagfüvet találnak, az semmi jóra ne számítson, ugyanis 15 ezertől egészen 5 millió forintig kaphat bírságot, ezen kívül pedig a kényszerkaszálást is végrehajtanak, aminek az árát is ki kell fizetnie.

Parlagfű

Súlyos következményekHa valaki nem tünteti el a birtokáról a parlagfüvet, annak elég súlyos következményei lehetnek. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis bejelentette, hogy akinek a földjén még mindig virít a parlagfű, annak nemcsak magas bírságot kell fizetnie, hanem a kényszerkaszáltatás árát is. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet attól függően, hogy mekkora területről van szó és hogy hol fekszik. A tavalyi évben összesen 130 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Határidők

A parlagfű eltávolításának határideje június 30 volt. Azóta azok a parlagfüvek, amiket nem kaszáltak el, boldogan szórják szét a pollenjeiket a földeken. Még folyik a parlagfüves területek ellenőrzése, amit külterületen a földhivatalok, belterületeken pedig az önkormányzati jegyzők végeznek. Ha valahol parlagfüvet találnak, az illető először csak egy figyelmeztetést kap, viszont ha másodszorra se hajlandó eltüntetni a gyomokat a birtokáról, megbírságolják és végrehajtják a kényszerkaszálást, ami szintén nem kevés pénz.

Kamat, kamat hátán

Ha viszont azok, akiket megbírságoltak, túl sokat késnek a befizetéssel, vagy be se fizetik a rájuk kiszabott összeget, még késedelmi kamatokat is kapnak, majd mindezt adók módjára hajtják be. Augusztus 13-ától helikopterekkel ellenőrzik a parlagfüves területeket. Ez az ellenőrzési módszer igen hatékony, mert a magasból könnyebben észre lehet venni az összefüggő, zöld foltokat, amiket lehet, ha nem helikopteren ülnének, figyelmen kívül hagynának. Helikopterrel egy-két nap alatt egy egész megyényi területet át lehet vizsgálni.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese szerint parlagfű tekintetében hazánk jóval szennyezettebb, mint a környező országok. Hatalmas területeket borítanak parlagfüvek. A legszennyezettebb megyék közé tartozik Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

124/2008. (IX. 19.) FVM rendelet

A termelõi csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

kiemelő automata

a vontatott munkagépek üzembe állításakor és szállítási helyzetbe emelésekor alkalmazott... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet