Ingyenesen látogatható a Budai Arborétum: Budai Arborétum ingyenes belépés, Budai Arborétum nyitvatartás

hirdetes

Egész évben ingyenesen látogatható Buda Füvészkertje, a csodás Budai Arborétum

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egész évben ingyenesen látogatható ez a csodás Budai Arborétum – de most ősszel lesz a legszebb, ezért most fokozottan érdemes lesz meglátogatni. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Villányi úton található arborétumáról van szó, amit sokan csak Buda Füvészkertjének neveznek.

Budai Arborétum ingyenes belépés

Budapest eldugott kincsei: a Budai Arborétum

Budapestben az a nagyon jó dolog, az a nagyon csodálatos, hogy a két városrész egyesülésének köszönhetően rendkívül sokszínű. Ha kicsit unod már a hatalmas épületeket, a pesti oldal nyüzsgését, a minden pillanatban érkező villamosokat, buszokat, akkor a hidakon átlibbenhetsz a budai oldalra, ahol kicsit lelassulhatsz, megnyugodhatsz. A Budai oldalon sok olyan hely található, ahol a természet lágy ölén andaloghatsz, sétálhatsz. Ilyen hely például a népszerű Gellért-hegy is, valamint éppen a két oldal közé szorult Margit-sziget. Viszont ha te nemcsak természetes közegre, hanem egy kis nyugalomra is vágysz, ahol a tömeget is elkerülheted, akkor olyan titkos helyeket kell keresned, mint a Budai Arborétum.  Pontosabban ez az arborétum is a Gellért-hegyen található, de nem a Citadellánál, hanem a déli lejtők irányában kell keresni.

hirdetes

Ingyenesen látogatható a Budai Arborétum

Az egyébként 7,5 hektáros területen található Budai Arborétum a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának tulajdona alatt áll. Sokan nem ismerik ezt a helyet, annak ellenére, hogy hazánk egyik leggazdagabb növényállományával rendelkező arborétummá növi ki magát, illetve teljesen ingyenes látogatható. A Budai Arborétum története még egészen az 1800-as évek végéig tekint vissza, ugyanis legrégebbi részeit még 1893-ban építették és telepítették be különleges növényekkel, tehát vannak ám 100 évnél is idősebb fák a területen.  Az ingyenes Budai Arborétumnak csodás a növényvilága, mindezek mellett pedig olyan hangulatos elemek is vannak, mint bájos sziklakertek, illetve kerti tó. Az ingyenesen látogatható Budai Arborétum pontos címe: 1118 Budapest, Villányi út 29–43. Nyitva tartás: 8-18 óráig, hétvégente és ünnepnapokon a Felső Kert zárva tart.  

hirdetes

Milyen növények találhatóak a Budai Arborétumban?

A csodás Budai Arborétumban csend, béke, és rengeteg növény található Egészen pontosan a kert közel 2000 fásszárú dísznövényfajának, 250 dísznövényfélének, és több száz hagymás virágnak hazája. Az arborétum azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden növényfajból legalább kettőt tartson, így biztosítva, hogy az utókor számára is megőrizve maradjanak a természet kincsei. Így ha egy példány esetlegesen elpusztulna, van tartalék.  Korábban szőlő termelő vidék volt ez a terület, de a XIX. század végén kipusztult a szőlő, ellenben hasznosításra került a terület, és most oktatási célokra használják azt. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-11

Környezetbarát Karácsony: természetes dekorációk és ajándékötletek

Miért ne lenne még több természetes karácsonyi díszünk, és miért ne ajándékoznánk egy picikét fenntarthatóbb módon? Mutatunk nagyon jó karácsonyi ötleteket!

2023-12-11

A tökéletes karácsonyi kompót receptje

A karácsony a különleges ízek ünnepe is szerintem. Ilyenkor érdemes olyan finomságokat is készíteni, mint például ez a mennyeien finom karácsonyi kompót.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ásás

a —>talajművelés ősi formája; többnyire egy nyitóbarázdát készítenek az ásóval a... Tovább

vérsejtsüllyedés

Ha az állatból vett ->vért ->véralvadásgátlóval keverik össze és függőlegesen elhelyezett... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyógynövény Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások