Kirándulás télen az esztergomi Búbánatvölgybe

A Dunakanyar rejtett téli csodahelye, ahol nincs okunk a bánkódásra- A Búbánatvölgy

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ugyan a legtöbben a jó idő beköszöntével kezdjük meg a belföldi kirándulásainkat, de Magyarországon télen is fedezhetünk fel különleges helyeket, mint például a Dunakanyar rejtett kincsét, a Búbánatvölgyet.

búbánatvölgy

A Dunakanyar legszebb téli vidéke

A Dunakanyar egyik rejtett zugában találhatunk rá az úgynevezett Búbánatvölgyre, ahova nyáron szívesen járnak többen is nem csak kirándulni, de horgászni, bográcsozni, szalonnát sütni vagy éppen sportolni.

Télen azonban egy teljesen más arcát ismerhetjük meg a helynek, hiszen a fagyos tavak vize és a hóval ellepett táj (ha szerencsénk van) egy mesébe illő tájat fest elénk. A Búbánatvölgy Esztergom közelében helyezkedik el, így akár Budapestről is könnyen megközelíthető, mégis csendes és kevesen járnak erre a fagyos napokban. Horgászok egyik kedvence helyévé is vált, főleg, hogy négy tóból is van lehetőségünk horgászni. A legnagyobb, de egyben a legszebb gyöngyszeme a Kerek-tó, amely a túraútvonalak kiindulópontja is egyben.

Ugyan nyáron nagyon népszerű turistacélpont, mert sokan járnak ide biciklizni a kis forgalom miatt és gyerekekkel is szívesen látogatnak el ide a korszerűen kiépített játszótér miatt, télen sokkal inkább kihaltabb, és a természet szépségét felfedező téli túrázók barangolnak csak erre fele.

A völgy jobb oldalán található a Sas-hegy, ahonnan gyönyörű dunai panorámára lehet részünk, de még szebb panorámánk nyílik a Hideglelős-kereszttől, ahová nehezebb út is vezet felfelé. A feszület előtti sziklákról láthatjuk a Dunát homokzátony-szigeteivel, köztük a legnagyobb a Helembai-sziget, a túlparton pedig a Helembai-hegység (Szlovákia) húzódik, attól jobbra a Börzsöny emelkedik.

A Búbánatvölgy megközelítése

A Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben fekszik, Esztergomhoz tartozóan észak-déli irányban a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán.

Budapestről 50 km-re, tehát körülbelül 1 órás autóútra található, de tömegközlekedéssel is könnyen eljuthatunk a meseszerű völgybe, hiszen a Budapest–Szentendre–Visegrád–Esztergom vonalon közlekedő buszról a „Búbánatvölgye” nevű megállónál kell csak leszállni. A tavak környékét kellemes sétával járhatjuk körbe, de biciklivel érkezhetünk az EV6-os számú kerékpárútról is.

Tavaly januárban még korcsolyázni is lehetett a tavon, reméljük idén is lesz rá lehetőségünk:

Kirándulás télen a Búbánatvölgybe

A Dunakanyar rejtett gyöngyszeme a nevével ellentétben kevés indokot ad a bánkódásra, hiszen csendes világában könnyen el lehet merülni és talán az egyik legkikapcsolóbb téli úti cél, amelyre csak kirándulhatunk. A P∆ és a P+ túrajelzéseket követve pazar panorámák, sűrű erdők és tóparti idill fogad minket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

31/2006. (IV. 29.) FVM-GKM-PM együttes rendelet

Az egyes géntechnológiával módosított takarmányok behozataláról és forgalomba hozataláról... Tovább

habitus (alak)

az ember v. az állat külső megjelenési formája, testalakulása, felépítettségének jellege... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek