Egy darabka Anglia elevenedik meg Martonvásáron, a Brunszvik-kastélyban

hirdetes

Egy darabka Anglia elevenedik meg Martonvásáron, a Brunszvik-kastélyban

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az angol-neogót stílusú Brunszvik-kastély meglátogatásával kaphatunk egy szeletke angol életérzést, ráadásul egy csodálatos park veszi körül és a Beethoven emlékmúzeumban is találkozhatunk rengeteg érdekességgel. Kirándulás a martonvásári Brunszvik-kastélyba és a kastély történetének ismertetése.

brunszvik-kastély

Kirándulás a Brunszvik-kastélyba


Martonvásáron megelevenedik egy darabka Anglia, az angol-neogót Brunszvik-kastély elképesztően szép kirándulási lehetőség, sok-sok lehetőséggel. Az 1500-as évek stílusjegyeit hordozó, az angol-neogót, azaz a Tudor stílus megtestesülése vehető észre a fantasztikus, hófehér stílusú Brumszvik-kastélyon. A kastélyt nem csak azét érdemes meglátogatni, mert az egyik legszebb kastély Magyarországon, de rengeteg programot is kínál, például itt tekinthető meg a Beethoven múzeum is, ahol sok érdekességre fény derül, valamint a kastélyparkban is érdemes tenni egy sétát, főleg tavasszal, amikor a növénykülönlegességek káprázatos sokaságában gyönyörködhetünk, és bátran kijelenthetjük talán ez Magyarország legszebb kastélyparkja. 

De érdemes a kastélytörténetével is megismerkedni, mielőtt meglátogatjuk, hogy látogatásunk még izgalmasabb legyen!

A Brunszvik-kastély története


Az eredeti kastélyt 1783-ban kezdte el építtetni Gróf Brunszvik Antal. A kétéves építkezés során a kezdetben egy földszintes barokk kastélyt építettek, majd fia, Brunszvik Ferenc 1830-ban a saját ízlésére, klasszicista stílusban átalakíttatta, de jelenlegi stílusjegyeit, az ő fiának, Brunszvik Gézának köszönhetjük, aki az 1870-es években angol neogótikus stílusra alakíttatta át a kastély megjelenését. 

Az 1893-as évek azonban nem sok szerencsét tartalmazott a Brunszvik család számára, hiszen el kellett adniuk a birtokon, ami egy rövid ideig így József főherceg birtokába került, azonban 1898-tól véglegesen Dreher Antal, a híres magyar sörgyáras szerezte meg a birtokot családja számára. Kisebb-nagyobb átalakítások végeztek a kastélyon az 1945-ös tartózkodásukig, de a háború sajnos ezt a gyönyörű épületet is megtépázta. A háborút követően csak az 1970-es években lett helyreállítva az épület Budai Aurél tervei alapján, de 1953 óta a Tudományos Akadémia kezelésében áll, jelenleg pedig az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja működik a kastélyban.

hirdetes

A Brunszvik-kastély mesés kastélyparkja

A Brunszvik kastély területét kezdetekben egy kietlen pusztaság vette körül, amit a kastély építésével együtt kezdték el telepíteni az angolparkot, amit Brunszvik Ferenc igazi paradicsommá alakított ki. A kastélyparkban rengeteg különleges növénnyel ismerkedhetünk meg, mocsári ciprusok, páfrányfenyők, juhar és platán is részét képezi a kastélyt körülvevő erdőnek, de ültették még a kertbe szivarfát és balkáni vadgesztenyét is. Hogyha a park központi pontjából haladunk kifelé akkor először egy eredeti kőris-éger láperdőt, majd egy tölgy-kőris ligeterdőt, majd egy törpe mandulást telepítettek.

hirdetes

A kastélypark összesen 70 hektáron helyezkedik el, amelynek középpontjában a Szent László-patak felduzzasztásával kialakított tó áll. A tavacska különlegessége, hogy még egy szigetet is kialakítottak benne, ahol hatalmas, árnyas fák és szabadtéri színpad található.

A szigetre, ahol egykoron rengeteg hangversenyt tartottak, egy kis fahíd vezet át, ma pedig az egyik legromantikusabb kastélyparknak tekinthetjük. A park minden évszakban különböző arcát mutatja, elbűvölőek a tavaszi, kora nyári, virágba borult rétek, a harsogóan zöld, nyári, leheveredésre csábító pázsit, az ősz vadító színkavalkádja. Télen a jégbe fagyott tó, a zúzmarás ágak varázslatos látványáért érdemes meglátogatni az arborétum szerű, szépen gondozott parkot.

A Brunszvik-kastély kiállításai

A kastélyban több kiállítást is megtekinthetünk:

1.    Beethoven Emlékmúzeum

Beethoven zongorája, személyes levelezései és jegyzeteit tekinthetjük meg a kiállításon, aki szoros kapcsolatban állt Jozefinhez, ezért jó kapcsolatot ápolt a zenekedvelő családdal.

2.    Óvodamúzeum


Brunszvik Teréznek köszönhetjük a kiállítás ötletét, aki az európai óvodaügy egyik úttörője volt. A kiállítás az első magyar óvoda megnyitásától a hatvanas évek napközi otthonos óvodájáig mutatja be a magyar óvodatörténetet korabeli tárgyak, játékok és dokumentumok segítségével.

Nyitvatartás: 

Kastélypark: minden nap,ápr. 1 - okt. 31: 9-18, nov. 1 - márc. 31.: minden nap: 10 – 16 óráig

Agroverzum és Beethoven Múzeum: ápr. 1 - okt. 31: 9-18, nov. 1 - márc. 31.: szerda - vasárnap: 10 – 16 óráig

A jegyárakról bővebben az agroverzum weboldalán találhatsz leírást, ahol meg is tudod vásárolni őket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

DKC4604 (EA 4701)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

talliummérgezés

Talliumtartalmú patkányirtó szerek felvételekor következik be;... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek