notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Szalmából környezetbarát és olcsó fűtőanyag

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sok olyan kihasználatlan alternatíva van hazánkban, amit az állam és az Európai Unió is támogat. A fűtőanyagok ára évről évre emelkedik, az állami támogatás mértéke ezzel szemben folyamatosan csökken. Magyarország a földrajzi adottságaiból adódóan nem bővelkedik a fosszilis energiahordozókban, fokozottan ki van téve a világpiaci áraknak.
Miért jobb a biobrikett?

A fűtőanyagok ára évről évre emelkedik, az állami támogatás mértéke ezzel szemben folyamatosan csökken. Magyarország a földrajzi adottságaiból adódóan nem bővelkedik a fosszilis energiahordozókban, fokozottan ki van téve a világpiaci áraknak. A helyzet azonban nem reménytelen, hiszen rengeteg kihasználatlan alternatíva van hazánkban, amit az állam és az Európai Unió is támogat.

Magyarország vállalása a megújuló energiahordozók tekintetében

Az Európai Parlament irányelve szerint 2020-ra vonatkozó célkitűzése, hogy a megújuló energiahordozók aránya uniós szinten elérje a 20%-ot. Figyelembe véve a tagállamok sajátosságait, az EU elvárása 2020-ra Magyarország tekintetében 13%. Hazánkban 2005-ben ez az érték 4.4%, 2008-ban 6,1% volt.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által kibocsátott előjelzés szerint hazánkban a legnagyobb kiaknázatlan lehetőséget a biomassza jelenti. Kiemelten fontos szerepe van a mezőgazdaságban, mivel a mezőgazdasági melléktermékekből és hulladékokból nyerhető energiahordozók újabb bevételi forrást jelenthetnek. Kisebb gazdaságoknál, illetve őstermelőknél pedig saját felhasználásra is előállítható a fűtőanyag, erre kínál megoldásokat a Landasin-Agrogazda Kft.

A brikettálás folyamata

A brikettálási folyamat lényege az adott anyag térfogatának csökkentése (vagyis a sűrűségének növelése), ezáltal kedvezőbb fizikai tulajdonságokat kapunk (könnyebben tárolható, mozgatható, kezelhető a brikettált anyag). Az eljárás végeredménye a brikett, általában 5-10 cm átmérőjű, 10-40 cm hosszú henger vagy hasáb. Ömlesztve, illetve 10-15-20 kg-os zsákos kiszerelésekben kapható brikettálóüzemekben, tüzépeken, építőanyag-áruházakban.

Mit lehet brikettálni?

Elsősorban fát, faaprítékot, fűrészport, szalmát, energiafüvet, kukoricaszárat, repceszárat, napraforgóhéjat, tönkölypelyvát, nádat, földimogyoróhéjat, illetve egyéb mezőgazdasági hulladékokat is.

A jó minőségű brikett-alapanyagnak két fontos tulajdonsága van: megfelelő nedvességtartalom és aprítékméret. Az ideális nedvességtartalom 10-14% közötti, ez a megfelelő tárolás mellett elérhető. A megfelelő aprítékméret eléréséhez pedig a Landasin-Agrogazda Kft. kínál 200, 500 és 1000 kg/óra névleges teljesítményű darálóberendezéseket.

Az alapanyag ezután kerülhet a présbe. A csigás rendszerű, fűtött préshüvelyes berendezések (LD Brikett Basic I, II, III) névleges teljesítménye 200, 250 és 400 kg/óra. A magas nyomás és a préshüvely fűtésének hatására az apríték felmelegszik, a felszabaduló lignin pedig „összeragasztja” a brikettet, egyéb adalékanyag hozzáadása nem szükséges.

A biomasszából így előállított biobrikett eltüzelhető minden fa-, szén- és vegyestüzelésű kazánban, kandallóban, cserépkályhában.

Brikettgyártás ipari méretekben

A Landasin-Agrogazda Kft. gondol azokra is, akik nem csak saját részre szeretnének fűtőanyagot előállítani, kínálatában megtalálható egy sokkal nagyobb, 1200-1500 kg/óra teljesítményű gépsor is. Az LD Brikett Industry egy saját fejlesztésű teljes rendszert takar, az alapanyag előkészítésétől kezdve a kis kiszerelésekbe csomagolt késztermék raktározásáig.

A folyamat első része itt is az alapanyag aprítása, melyet egy nagy teljesítményű, elektromos meghajtású, egyedi bálabontó-aprító végez. A bontó kisméretű körbálák és nagy kockabálák befogadására alkalmas. Ezután az alapanyag egy kalapácsos darálóba kerül, itt történik a megfelelő szemcseméret kialakítása. Eltérő alapanyagok eltérő szemcseméretet kívánnak meg, ez a darálóban a rostalyukak méretével szabályozható. Az alapanyag ezután porleválasztást követően egy szállítócsiga segítségével egy 15 köbméteres puffertartályba kerül, feldolgozásra készen.

A gyártósor „lelke”, maga a prés. Az LD Brikett Basic szériától eltérően itt egy dugattyús prés található, mely magasabb nyomás elérésére képes, így nem szükséges kiegészítő fűtés a kiváló minőségű brikett előállításához. A présből kikerülő brikett még rendkívül meleg, egy hűtősínre kerül, melynek végén a saját fejlesztésű brikettvágó egység a kívánt méretre (10 és 40 cm között) darabolja a készterméket.

Az LD Brikett Industry tehát nem csak egy nagy teljesítményű prést és darálót, hanem egy komplett technológiát tartalmaz. A Landasin-Agrogazda Kft kifejezetten azoknak a cégeknek ajánlja, melyek brikettgyártással és értékesítéssel kívánnak foglalkozni. Biztosítják a csomagoláshoz és anyagmozgatáshoz szükséges berendezéseket, gépeket is. Személyes konzultációt követően az egyedi igényeknek megfelelő árajánlatot készítenek.

Környezetvédelem és gazdaságosság

A biobrikett CO2-semleges, vagyis annyi károsanyag szabadul fel elégetése során, amennyit a növény élete során megkötött. Megújuló energiaforrás, minden évben helyben újratermelődik. A szalmából készült brikett 100%-ban természetes, kémiai összetétele a szárított szalmáéval azonos. Fűtőértéke magas, 14-16 MJ/kg, szemben a tűzifa 12-14 MJ/kg értékével (a frissen vágott fa fűtőértéke magas nedvességtartalma miatt csupán 7 MJ/kg!) Tűzifa esetén a neydvességtartalom széles tartományon belül mozoghat, helytelen tárolása esetén akár vásárlás után is megnőhet. A biobrikett tárolása egyszerűbb, mint a fáé, nem kell vágni, hasogatni. A szénnel szemben a biobrikett kezelhetőbb, tisztább, helyigénye kisebb. Hamutartalma 5-7%, ami a szénsalakkal szemben szintén környezetbarát, természetes növényi tápanyag, ezért kiskertekben, szántóföldeken kiszórható.

A biobrikett ára 2010 elején kiszereléstől és összetételtől függően nettó 28-45 Ft/kg.
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

bárányiskola

a hodálynak a bárányok számára bújtatóráccsal elkülönített része, ahová az anyák nem... Tovább

Mv Gyémánt (MvTD 22-01)

Õszi durumbúza Cél: tésztagyártás Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 123

Átlagos értékelés: 4.9