Szalmából környezetbarát és olcsó fűtőanyag

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sok olyan kihasználatlan alternatíva van hazánkban, amit az állam és az Európai Unió is támogat. A fűtőanyagok ára évről évre emelkedik, az állami támogatás mértéke ezzel szemben folyamatosan csökken. Magyarország a földrajzi adottságaiból adódóan nem bővelkedik a fosszilis energiahordozókban, fokozottan ki van téve a világpiaci áraknak.
Miért jobb a biobrikett?

A fűtőanyagok ára évről évre emelkedik, az állami támogatás mértéke ezzel szemben folyamatosan csökken. Magyarország a földrajzi adottságaiból adódóan nem bővelkedik a fosszilis energiahordozókban, fokozottan ki van téve a világpiaci áraknak. A helyzet azonban nem reménytelen, hiszen rengeteg kihasználatlan alternatíva van hazánkban, amit az állam és az Európai Unió is támogat.

Magyarország vállalása a megújuló energiahordozók tekintetében

Az Európai Parlament irányelve szerint 2020-ra vonatkozó célkitűzése, hogy a megújuló energiahordozók aránya uniós szinten elérje a 20%-ot. Figyelembe véve a tagállamok sajátosságait, az EU elvárása 2020-ra Magyarország tekintetében 13%. Hazánkban 2005-ben ez az érték 4.4%, 2008-ban 6,1% volt.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által kibocsátott előjelzés szerint hazánkban a legnagyobb kiaknázatlan lehetőséget a biomassza jelenti. Kiemelten fontos szerepe van a mezőgazdaságban, mivel a mezőgazdasági melléktermékekből és hulladékokból nyerhető energiahordozók újabb bevételi forrást jelenthetnek. Kisebb gazdaságoknál, illetve őstermelőknél pedig saját felhasználásra is előállítható a fűtőanyag, erre kínál megoldásokat a Landasin-Agrogazda Kft.

A brikettálás folyamata

A brikettálási folyamat lényege az adott anyag térfogatának csökkentése (vagyis a sűrűségének növelése), ezáltal kedvezőbb fizikai tulajdonságokat kapunk (könnyebben tárolható, mozgatható, kezelhető a brikettált anyag). Az eljárás végeredménye a brikett, általában 5-10 cm átmérőjű, 10-40 cm hosszú henger vagy hasáb. Ömlesztve, illetve 10-15-20 kg-os zsákos kiszerelésekben kapható brikettálóüzemekben, tüzépeken, építőanyag-áruházakban.

Mit lehet brikettálni?

Elsősorban fát, faaprítékot, fűrészport, szalmát, energiafüvet, kukoricaszárat, repceszárat, napraforgóhéjat, tönkölypelyvát, nádat, földimogyoróhéjat, illetve egyéb mezőgazdasági hulladékokat is.

A jó minőségű brikett-alapanyagnak két fontos tulajdonsága van: megfelelő nedvességtartalom és aprítékméret. Az ideális nedvességtartalom 10-14% közötti, ez a megfelelő tárolás mellett elérhető. A megfelelő aprítékméret eléréséhez pedig a Landasin-Agrogazda Kft. kínál 200, 500 és 1000 kg/óra névleges teljesítményű darálóberendezéseket.

Az alapanyag ezután kerülhet a présbe. A csigás rendszerű, fűtött préshüvelyes berendezések (LD Brikett Basic I, II, III) névleges teljesítménye 200, 250 és 400 kg/óra. A magas nyomás és a préshüvely fűtésének hatására az apríték felmelegszik, a felszabaduló lignin pedig „összeragasztja” a brikettet, egyéb adalékanyag hozzáadása nem szükséges.

A biomasszából így előállított biobrikett eltüzelhető minden fa-, szén- és vegyestüzelésű kazánban, kandallóban, cserépkályhában.

Brikettgyártás ipari méretekben

A Landasin-Agrogazda Kft. gondol azokra is, akik nem csak saját részre szeretnének fűtőanyagot előállítani, kínálatában megtalálható egy sokkal nagyobb, 1200-1500 kg/óra teljesítményű gépsor is. Az LD Brikett Industry egy saját fejlesztésű teljes rendszert takar, az alapanyag előkészítésétől kezdve a kis kiszerelésekbe csomagolt késztermék raktározásáig.

A folyamat első része itt is az alapanyag aprítása, melyet egy nagy teljesítményű, elektromos meghajtású, egyedi bálabontó-aprító végez. A bontó kisméretű körbálák és nagy kockabálák befogadására alkalmas. Ezután az alapanyag egy kalapácsos darálóba kerül, itt történik a megfelelő szemcseméret kialakítása. Eltérő alapanyagok eltérő szemcseméretet kívánnak meg, ez a darálóban a rostalyukak méretével szabályozható. Az alapanyag ezután porleválasztást követően egy szállítócsiga segítségével egy 15 köbméteres puffertartályba kerül, feldolgozásra készen.

A gyártósor „lelke”, maga a prés. Az LD Brikett Basic szériától eltérően itt egy dugattyús prés található, mely magasabb nyomás elérésére képes, így nem szükséges kiegészítő fűtés a kiváló minőségű brikett előállításához. A présből kikerülő brikett még rendkívül meleg, egy hűtősínre kerül, melynek végén a saját fejlesztésű brikettvágó egység a kívánt méretre (10 és 40 cm között) darabolja a készterméket.

Az LD Brikett Industry tehát nem csak egy nagy teljesítményű prést és darálót, hanem egy komplett technológiát tartalmaz. A Landasin-Agrogazda Kft kifejezetten azoknak a cégeknek ajánlja, melyek brikettgyártással és értékesítéssel kívánnak foglalkozni. Biztosítják a csomagoláshoz és anyagmozgatáshoz szükséges berendezéseket, gépeket is. Személyes konzultációt követően az egyedi igényeknek megfelelő árajánlatot készítenek.

Környezetvédelem és gazdaságosság

A biobrikett CO2-semleges, vagyis annyi károsanyag szabadul fel elégetése során, amennyit a növény élete során megkötött. Megújuló energiaforrás, minden évben helyben újratermelődik. A szalmából készült brikett 100%-ban természetes, kémiai összetétele a szárított szalmáéval azonos. Fűtőértéke magas, 14-16 MJ/kg, szemben a tűzifa 12-14 MJ/kg értékével (a frissen vágott fa fűtőértéke magas nedvességtartalma miatt csupán 7 MJ/kg!) Tűzifa esetén a neydvességtartalom széles tartományon belül mozoghat, helytelen tárolása esetén akár vásárlás után is megnőhet. A biobrikett tárolása egyszerűbb, mint a fáé, nem kell vágni, hasogatni. A szénnel szemben a biobrikett kezelhetőbb, tisztább, helyigénye kisebb. Hamutartalma 5-7%, ami a szénsalakkal szemben szintén környezetbarát, természetes növényi tápanyag, ezért kiskertekben, szántóföldeken kiszórható.

A biobrikett ára 2010 elején kiszereléstől és összetételtől függően nettó 28-45 Ft/kg.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csőrkurtítás

intenzív tartású tyúk- (pulyka-) állományokban a kannibalizmus csökkentésére alkalma zott... Tovább

acidofil baktériumok

életműködésükhöz savas —>pH-jú közeget igénylő baktériumok. Savas karakterű... Tovább

Tovább a lexikonra