Ezért érdemes rajta hagynod a borostyánt fáid törzsén

hirdetes

Miért érdemes fák törzsén hagyni a borostyánt?

TK
Borostyán

Igazából, a fény felé történő mozgása miatt a legmagasabb ágakra fog feltekeredni a növény, így megesik, hogy néhány gyengébb ág nem fog tudni súlyának ellenállni, és letörik. 


Az indák által túlterhelt ágak, illetve a lényegesen nehezebb fa sérülékenyebb is lehet, akár egy nagyobb vihar, vagy esetén, arról nem is beszélve, hogy a borostyán levelei akár elszívhatják fánk elől a napfényt.


Ezekben az esetekben, le tudod szakítani, vagy ami még jobb, irányítani növekedését. Vágd vissza körülbelül ember nagyságúra, hiszen amennyiben 2 m magasságú, egyszerűbb kezelni. Ezt megteheted minden tavasszal egy olló segítségével.


Amennyiben teljesen meg szeretnél tőle szabadulni, ezt többféleképpen megteheted. Válaszd le kézzel a fiatalabb indákat, amilyen magasságig csak tudod. Ezt tedd meg a szívósabb indákkal is, úgy, hogy ne sértsd meg a fa kérgét. Ennél viszont van egy egyszerűbb, és kevésbé időigényes megoldás is. Vágd le az indákat a tél megérkeztével, majd helyezd a fa törzsének aljához. Pár héten belül a borostyán ki fog száradni, így a tavasz eljövetelével eltávolításuk is egyszerű lesz. Azokon a részeken, amelyek már túl magasan vannak, vágd el a gyökerüket; így is ki fog száradni, ezzel elengedve fádat.

hirdetes


Mikor és hogyan telepítsem fámra?


Amennyiben tetszett a borostyán hatékony természete, és szeretnéd őket fáidra helyezni, érdemes odafigyelned, hogy ez megvalósítható-e.

hirdetes

 
A borostyán könnyen képes alkalmazkodni bármilyen gazdatesthez, ugyanakkor mint már említettük, rendkívül nehéz „takarót” képezhet, erre érdemes odafigyelni. A túlsúly és terjeszkedése végett, egy, akár már „ingatag” támasz is más irányba terelheti növényed. Ne próbáld meg olyan fára telepíteni, aminél fennáll az esélye, hogy az a plusz súly miatt le fogja dobni magáról.


Az ilyen esetekben a türelmetlenségünk miatt nem lehet új kerti „díszünk”. Válasszunk tehát megfelelő fát, s arra sok fajta közül választhatunk, melyeket rendszeresen metszve többé-kevésbé képesek lehetünk irányítani fejlődésüket, így szabadjára engedve tereprendezési fantáziánkat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-08

Jártál már a magyar sík vidéken? Rengeteg programmal vár a pásztorok földje, a Hortobágy!

Tudtad, hogy az ország első nemzeti parkja a Hortobágyi Nemzeti Park volt? Gazdag programkínálattal találkozhatunk, ahol mindenki megtalálhatja a megfelelőt!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


magház

a —>zárvatermők egy v. több termőlevél összenövésével kialakult termőjének alsó,... Tovább

derbi

a hároméves angol telivér versenylovak legjelentősebb díja. Nevét Earl of Derbytől [e. on of... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet