Ezért érdemes rajta hagynod a borostyánt fáid törzsén

hirdetes

Miért érdemes fák törzsén hagyni a borostyánt?

TK, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Borostyán

Igazából, a fény felé történő mozgása miatt a legmagasabb ágakra fog feltekeredni a növény, így megesik, hogy néhány gyengébb ág nem fog tudni súlyának ellenállni, és letörik. 


Az indák által túlterhelt ágak, illetve a lényegesen nehezebb fa sérülékenyebb is lehet, akár egy nagyobb vihar, vagy hó esetén, arról nem is beszélve, hogy a borostyán levelei akár elszívhatják fánk elől a napfényt.


Ezekben az esetekben, le tudod szakítani, vagy ami még jobb, irányítani növekedését. Vágd vissza körülbelül ember nagyságúra, hiszen amennyiben 2 m magasságú, egyszerűbb kezelni. Ezt megteheted minden tavasszal egy olló segítségével.


Amennyiben teljesen meg szeretnél tőle szabadulni, ezt többféleképpen megteheted. Válaszd le kézzel a fiatalabb indákat, amilyen magasságig csak tudod. Ezt tedd meg a szívósabb indákkal is, úgy, hogy ne sértsd meg a fa kérgét. Ennél viszont van egy egyszerűbb, és kevésbé időigényes megoldás is. Vágd le az indákat a tél megérkeztével, majd helyezd a fa törzsének aljához. Pár héten belül a borostyán ki fog száradni, így a tavasz eljövetelével eltávolításuk is egyszerű lesz. Azokon a részeken, amelyek már túl magasan vannak, vágd el a gyökerüket; így is ki fog száradni, ezzel elengedve fádat.

hirdetes


Mikor és hogyan telepítsem fámra?


Amennyiben tetszett a borostyán hatékony természete, és szeretnéd őket fáidra helyezni, érdemes odafigyelned, hogy ez megvalósítható-e.

hirdetes

 
A borostyán könnyen képes alkalmazkodni bármilyen gazdatesthez, ugyanakkor mint már említettük, rendkívül nehéz „takarót” képezhet, erre érdemes odafigyelni. A túlsúly és terjeszkedése végett, egy, akár már „ingatag” támasz is más irányba terelheti növényed. Ne próbáld meg olyan fára telepíteni, aminél fennáll az esélye, hogy az a plusz súly miatt le fogja dobni magáról.


Az ilyen esetekben a türelmetlenségünk miatt nem lehet új kerti „díszünk”. Válasszunk tehát megfelelő fát, s arra sok fajta közül választhatunk, melyeket rendszeresen metszve többé-kevésbé képesek lehetünk irányítani fejlődésüket, így szabadjára engedve tereprendezési fantáziánkat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-09

Hallottál már a gyöngysor virágról? A bája tökéletesen mutat a kis teraszokon!

Egyedi megjelenése és könnyű gondozása miatt sokak kedvencévé a gyöngysorvirág. Ebben a cikkben megismerheted a termesztésének és gondozásának folyamatát!

2023-06-09

Miért vannak kullancsok az udvaromban? 4 ok, amiért ezek a kártevők megtelepszenek a kertedben

A kullancsok a legtöbb kerttulajdonos rémálmai, hiszen ezek a kis kártevők nemcsak kellemetlenséget okozhatnak, hanem súlyos betegségeket is terjeszthetnek.

2023-06-07

5 növény, ami valódi csodaszer a szúnyogok ellen

Számos növény tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek hatékonyan elriasztják a szúnyogokat. Íme öt növény, amelyek csodaszerként működhetnek a szúnyogok ellen.

2023-06-09

Hogyan termesszünk szójababot, és milyen előnyei vannak ennek a magas protein tartalmú hüvelyesnek

A szójabab termesztése egyre népszerűbbé válik, mivel sokan felismerik annak egészségügyi előnyeit és a fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepét.

2023-06-09

Az ecet megöli a tetveket? A szakértők tanácsot adnak, hogyan lehet a legjobban száműzni ezeket a kártevőket

A tetvek kártevők, amelyek gyakran megjelennek a növényeinken, és zavaró problémákat okozhatnak a kertészek számára. De vajon az ecet tényleg megöli őket?

2023-06-09

Hogyan távolítsuk el a virágport a medencéből – 5 módszer, amellyel biztosíthatjuk, hogy a víz friss és tiszta maradjon

A virágpor nemcsak rontja a medence vizuális megjelenését, hanem lerakódva a vízben el is ronthatja annak minőségét. Így tisztítsd ki a virágport a medencéből

2023-06-08

Ezek a leggyakoribb kerti balesetek és így előzd meg őket

Gondolnád, hogy ezek a kerti balesetek kifejezetten gyakorinak számítanak? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kerti baleseteket és adunk tippeket, hogy előzd meg.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Amistar Xtra

Strobilurin és triazol típusú hatóanyagok új kombinációja a szélesebb hatásspektrum, a jobb... Tovább

egyszikűek (Monocotyledonopsida)

zárvatermők törzsének egyik osztálya. Jellemzőjük a —>szárban szórtan elhelyezkedő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet