Minden a borágó termesztéséről - Hogyan ültessem, gondozzam a borágót?

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a borágó termesztéséről tudnia kell

Hasznos tudnivalók a borágóróé

A borágó gondozása

A borágó trágyázása

Mint említettük, az ültetés előtt jól érlelt, alaposan szétrohasztott organikus anyagot kell a talajba forgatni. A borágó ezen felül tavasszal az általános folyékony műtrágyát is meghálálja majd.

A borágó metszése

A borágónak nincs szüksége metszésre, de nyáron meg lehet ritkítani egy kicsit, hogy ne tűnjön túl összegabalyodottnak. Ha szeretnéd, hogy sokáig virágozzon (és hogy ne szórja szét a magvait), akkor csípd le az elvirágzott virágokat.

A borágó öntözése

Öntözés terén a borágónak nincsenek különleges igényei – ügyelj rá, hogy ne öntözd túl, de a talaj mindig legyen nedves, mert a borágó nem éli túl a szárazságot.

Gyakori kártevők és betegségek – Szerencsére a borágót nem fenyegeti túl sok veszély, de jó, ha tudsz az alábbiakról.

A Cynthia lepkék lárvái

hirdetes

A Cynthia lepkék (például a bogáncslepke) lárvái kiszemelhetik maguknak a borágókat, habár általában nem tesznek túl sok kárt bennük. Ragacsos rovarcsapdákkal, vagy organikus növényvédőkkel lehet védekezni ellenük.

hirdetes

Levélbolhák

A levélbolháknak számos fajtája van, de mindegyik előszeretettel fogyasztja a borágó leveleit, apró lyukakat hagyva azokban. Nagyobb mennyiségben súlyos károkat okozhatnak, de ha csak néhány zargatja növényeidet, akkor nincs igazán nagy probléma. Érdemes összeszedni az ősszel lehullott organikus szemetet (levelek, stb.), hogy minél kevesebb lehetőséget hagyj nekik az áttelelésre. Problémásabb esetekben kéntartalmú növényvédővel próbálkozz fellépni ellenük.

Penész

A penészgombák sajnos egy növényt sem kímélnek, de ha szeretnéd elkerülni őket, akkor győződj meg róla, hogy betartod az ajánlott 40cm-es hézagokat borágóid között, ezzel biztosítva számukra a megfelelő légmozgást. Ezen kívül ne felülről öntözz, hogy a levelekre minél kevesebb víz kerüljön – inkább a növények tövét locsold. 

Társültetés

A borágó jó barátja a paradicsomnak, a töknek, a káposztának, az epenek, az uborkának, a babnak, a szőlőnek és a borsónak. Ez a hasznos növény nem csak méheket, hanem kisméretű darazsakat is magához vonzz, amelyek a paradicsomot és káposztát megtámadó hernyókra vadásznak. Ha növényeidet ilyen kártevők kínozzák, akkor a borágó közelsége segíthet visszaszorítani őket.A borágó ezen kívül sok kalciumot és káliumot tartalmaz, ezért a paradicsomok közvetlen közelébe ültetve segíthet elkerülni azok terméseinek rothadását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-05

Csodaszép egynyári növények kertedbe – ezeket a növényeket Neked is ismerned kell

Bár az egynyári növények egyre kisebb népszerűségnek örvendenek, mégis ezeket a tarka, vidám szépségeket Neked is megéri legalább egyszer elültetned kertedbe.

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


bélzörejek

a belekben (->beleső) az erjedés következtében termelődött gáznak és a pépes... Tovább

Nagykátai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Nagykáta Dózsa György út 9. 2760 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert virág