Minden a borágó termesztéséről - Hogyan ültessem, gondozzam a borágót?

Minden, amit egy kertésznek a borágó termesztéséről tudnia kell

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hasznos tudnivalók a borágóróé

A borágó gondozása

A borágó trágyázása

Mint említettük, az ültetés előtt jól érlelt, alaposan szétrohasztott organikus anyagot kell a talajba forgatni. A borágó ezen felül tavasszal az általános folyékony műtrágyát is meghálálja majd.

A borágó metszése

A borágónak nincs szüksége metszésre, de nyáron meg lehet ritkítani egy kicsit, hogy ne tűnjön túl összegabalyodottnak. Ha szeretnéd, hogy sokáig virágozzon (és hogy ne szórja szét a magvait), akkor csípd le az elvirágzott virágokat.

A borágó öntözése

Öntözés terén a borágónak nincsenek különleges igényei – ügyelj rá, hogy ne öntözd túl, de a talaj mindig legyen nedves, mert a borágó nem éli túl a szárazságot.

Gyakori kártevők és betegségek – Szerencsére a borágót nem fenyegeti túl sok veszély, de jó, ha tudsz az alábbiakról.

A Cynthia lepkék lárvái

A Cynthia lepkék (például a bogáncslepke) lárvái kiszemelhetik maguknak a borágókat, habár általában nem tesznek túl sok kárt bennük. Ragacsos rovarcsapdákkal, vagy organikus növényvédőkkel lehet védekezni ellenük.

Levélbolhák

A levélbolháknak számos fajtája van, de mindegyik előszeretettel fogyasztja a borágó leveleit, apró lyukakat hagyva azokban. Nagyobb mennyiségben súlyos károkat okozhatnak, de ha csak néhány zargatja növényeidet, akkor nincs igazán nagy probléma. Érdemes összeszedni az ősszel lehullott organikus szemetet (levelek, stb.), hogy minél kevesebb lehetőséget hagyj nekik az áttelelésre. Problémásabb esetekben kéntartalmú növényvédővel próbálkozz fellépni ellenük.

Penész

A penészgombák sajnos egy növényt sem kímélnek, de ha szeretnéd elkerülni őket, akkor győződj meg róla, hogy betartod az ajánlott 40cm-es hézagokat borágóid között, ezzel biztosítva számukra a megfelelő légmozgást. Ezen kívül ne felülről öntözz, hogy a levelekre minél kevesebb víz kerüljön – inkább a növények tövét locsold. 

Társültetés

A borágó jó barátja a paradicsomnak, a töknek, a káposztának, az epenek, az uborkának, a babnak, a szőlőnek és a borsónak. Ez a hasznos növény nem csak méheket, hanem kisméretű darazsakat is magához vonzz, amelyek a paradicsomot és káposztát megtámadó hernyókra vadásznak. Ha növényeidet ilyen kártevők kínozzák, akkor a borágó közelsége segíthet visszaszorítani őket.A borágó ezen kívül sok kalciumot és káliumot tartalmaz, ezért a paradicsomok közvetlen közelébe ültetve segíthet elkerülni azok terméseinek rothadását.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

éhség

az állatot evésre az éhség-érzet és az étvágy ösztönzi; a nem eléggé telt gyomor (és a... Tovább

elapasztás

a tejtermelés szándékos időleges megszüntetése (gyógyíthatatlan tőgy gyulladás,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert virág