Minden a borágó termesztéséről - Hogyan ültessem, gondozzam a borágót?

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a borágó termesztéséről tudnia kell

Hasznos tudnivalók a borágóróé

A borágó gondozása

A borágó trágyázása

Mint említettük, az ültetés előtt jól érlelt, alaposan szétrohasztott organikus anyagot kell a talajba forgatni. A borágó ezen felül tavasszal az általános folyékony műtrágyát is meghálálja majd.

A borágó metszése

A borágónak nincs szüksége metszésre, de nyáron meg lehet ritkítani egy kicsit, hogy ne tűnjön túl összegabalyodottnak. Ha szeretnéd, hogy sokáig virágozzon (és hogy ne szórja szét a magvait), akkor csípd le az elvirágzott virágokat.

A borágó öntözése

Öntözés terén a borágónak nincsenek különleges igényei – ügyelj rá, hogy ne öntözd túl, de a talaj mindig legyen nedves, mert a borágó nem éli túl a szárazságot.

Gyakori kártevők és betegségek – Szerencsére a borágót nem fenyegeti túl sok veszély, de jó, ha tudsz az alábbiakról.

A Cynthia lepkék lárvái

hirdetes

A Cynthia lepkék (például a bogáncslepke) lárvái kiszemelhetik maguknak a borágókat, habár általában nem tesznek túl sok kárt bennük. Ragacsos rovarcsapdákkal, vagy organikus növényvédőkkel lehet védekezni ellenük.

hirdetes

Levélbolhák

A levélbolháknak számos fajtája van, de mindegyik előszeretettel fogyasztja a borágó leveleit, apró lyukakat hagyva azokban. Nagyobb mennyiségben súlyos károkat okozhatnak, de ha csak néhány zargatja növényeidet, akkor nincs igazán nagy probléma. Érdemes összeszedni az ősszel lehullott organikus szemetet (levelek, stb.), hogy minél kevesebb lehetőséget hagyj nekik az áttelelésre. Problémásabb esetekben kéntartalmú növényvédővel próbálkozz fellépni ellenük.

Penész

A penészgombák sajnos egy növényt sem kímélnek, de ha szeretnéd elkerülni őket, akkor győződj meg róla, hogy betartod az ajánlott 40cm-es hézagokat borágóid között, ezzel biztosítva számukra a megfelelő légmozgást. Ezen kívül ne felülről öntözz, hogy a levelekre minél kevesebb víz kerüljön – inkább a növények tövét locsold. 

Társültetés

A borágó jó barátja a paradicsomnak, a töknek, a káposztának, az epenek, az uborkának, a babnak, a szőlőnek és a borsónak. Ez a hasznos növény nem csak méheket, hanem kisméretű darazsakat is magához vonzz, amelyek a paradicsomot és káposztát megtámadó hernyókra vadásznak. Ha növényeidet ilyen kártevők kínozzák, akkor a borágó közelsége segíthet visszaszorítani őket.A borágó ezen kívül sok kalciumot és káliumot tartalmaz, ezért a paradicsomok közvetlen közelébe ültetve segíthet elkerülni azok terméseinek rothadását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

További cikkek ebben a témában


ivarzásszinkronizáció

az egyes állatcsoportok ivarzásának megközelítően azonos időpontra való időzítése.... Tovább

orrfolyás

az orr- és melléküregei (—>szaglószerv), a légzacskó, a torok, a gége, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert virág