Bokrok, évelők tavaszi metszése

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Milyen eszközökkel és hogyan végezz alakformálást?

A szelektív alakformáláshoz használj metszőollót, a nem szelektív metszéshez pedig sövényvágó ollót, aminek hosszabb pengéi vannak, mint a metszőollóknak. Ha több sövénysorod is van, amik rendszeres nyírásra szorulnak, akkor talán megéri befektetni egy elektromos sövényvágóba.

 

Ha sövényvágó ollóval nyírod sövényeidet, akkor mindig lentről felfelé haladj, hogy a levágott növénydarabok ne akadjanak bele a le nem vágott ágakba. Ezen kívül ügyelj rá, hogy a sövény alul legyen szélesebb (vagy legalább ugyan olyan széles), mint felül, nehogy a felső ágak leárnyékolják az alacsonyabbakat, megvonva ezzel azokat a napfénytől.

Hirdetés

 

Mikor érdemes alakot formálni?

Az alakformálás időzítése függ a kérdéses növényfajtáról, és – mint már említettük – a metszés céljától is. Ha tavasszal virágzó bokrokat szeretnél metszeni, akkor ezt nem sokkal az után tedd meg, hogy elvirágzottak. Ez azért fontos, mert az ilyen növények bimbói nyáron és ősszel fejlődnek ki. Ha nyár elején, vagy közben metszed őket, akkor fennáll a veszélye, hogy a még ki nem nyílt virágok nagy részét is eltávolítod.

 

A nyáron vagy ősszel virágzó bokrok valamivel több szabadságot biztosítanak, mert ezek azokról az új fás részekről nyílnak, amiket az aktuális szezonban növesztenek. Hogy további növekedésre (és ezzel szaporább virágzásra) ösztönözd őket, végezd el a metszésüket a tél végén vagy kora tavasszal, mielőtt a leveleik megjelennének. A hortenziák metszésével óvatosan, mert a különböző fajtáknál eltérő, hogy a bimbók új vagy régi ágakon fejlődnek ki – ennek érdemes utánanézni.

Hirdetés

 

Amikor szabályos sövényeket formálsz, nyírd meg ősszel, miután túl vannak a tavasz első növekedésén. Hogy megőrizd alakjukat, meglehet, hogy a termőidőszak során újra kell majd metszened őket. Lehetőleg ne metssz ősz végén, mert az az után megjelenő friss hajtásoknak nem biztos, hogy lesz idejük megerősödni az első téli fagyokig.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-24

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

A világ legveszélyesebb mérgei közül most azokat a rovarölőket mutatom be nektek, amiket biztosan használtok ti is, pedig nem lenne szabad.

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most végigvesszük azokat a dolgokat, amik a mézgásodást okozhatják!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-15

Most kell megtenned ezeket a dolgokat, ha nem szeretnél kukacos cseresznyét!

Tavasszal kell védekeznünk a cseresznyelegyek kártétele ellen, mostani cikkemben elmondom, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a cseresznyék kukacosodását!

2019-04-19

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

A kapor sikeres termesztéséről tudhattok meg mindent, szakértőnk elmondja, hogyan termeszthettek sikeresen kaprot a saját kertetekben! Kapor termesztési kisokos mindenkinek.

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
421 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 838 307
Közösség

ataxia

bizonytalan, ingadozó járás, amely egyébként ép izomműködés mellett az izomműködés... Tovább

szállítólevegős permetezőgép

légáramlással megnövelt szállítóképességű ->permetezőgép, amely által a permetlé... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem