Bokrok, évelők tavaszi metszése

Hirdetés

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Milyen eszközökkel és hogyan rikíts?

Egy szakszerűen elvégzett ritkítás megőrzi a növény természetes alakját, és nem feltétlenül új növekedésre buzdítja azt. Vágáskor ügyelj rá, hogy az egész levágott részt eltávolítsd, belevágva a növény egészséges szövetébe, egészen egy rügyig, vagy elágazásig. Minél kisebb a sérült (vágott) felület, annál kevesebb az esélye, hogy a seb elfertőződik, és annál gyorsabb lesz a gyógyulási folyamat is.

 

Vékony szárak és ágak esetén (durván 1 cm vastagságig) használhatsz kézi metszőollót, vagy egy kisméretű metszőkést is. Ha nem szeretnéd összenyomni az ágat, és ezzel több kárt okozni benne, mint amennyit muszáj, akkor használj kétélű metszőollót, ne egyélűt.

 

Vastagabb ágakhoz érdemes ágvágót használni, ami lényegében egy hosszúnyelű metszőolló. Minél magasabb ágakat szeretnél elérni létra nélkül, annál hosszabb (akár teleszkópos) nyelű metszőszerszámokra lesz szükséged.

Hirdetés

 

Mikor érdemes ritkítani?

Hirdetés

A ritkítást az ősz végétől kora tavaszig ajánlott elvégezni. A növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, és kevésbé terheli meg őket az ágak elvesztése. A téli ritkítás másik előnye, hogy ilyenkor a levelek nem takarják el az ágakat, és könnyebb észrevenni a hibákat, illetve látni, hogy egyáltalán mit csinálsz. A túlritkítás elkerülése végett köss színes szalagot azokra az ágakra, amiket szeretnél eltávolítani.

 

Alakformáló metszés

A ritkításokkal ellentétben az alakformáló metszések célja, hogy az ágak megrövidítésével sűrűbb, bokrosabb növekedésre bírjuk rá a növényeket, illetve hogy szabályozzuk méretüket és alakjukat. Például amikor egy sövényt nyírsz meg, hogy szép formája legyen, akkor rengeteg alakformáló vágást végzel rajta. Az alakformáló metszéseknek két típusa van: lehetnek szelektívek és nem szelektívek.

 

Szelektív metszésnek nevezzük, amikor egy ágat vagy gallyat egy rügyhöz közel vágsz vissza, hogy a bokor alacsonyabb legyen, de megőrizze eredeti alakját. Nem szelektív metszések célja szintén az, hogy az ág rövidebb legyen, de nem egy előre kimért helyen vágod vissza, hanem lényegében bármilyen hosszúságúra. Mivel a nyírás sűrű növekedést ösztönöz az ágyak végén, ezért csak az olyan bokroknál érdemes alkalmazni, amelyek jól tűrik a rendszeres alakformálást.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-11

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Cikkünkben most mindent megtudhattok a rukkola termesztéséről, a rukkola felhasználásáról! Érdemes elolvasnotok írásunkat, hiszen minden hasznos információt leírtunk a rukkoláról!

2019-05-04

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

A komlóról megoszlik az emberek véleménye, ez pedig nem véletlen. Sokak szerint a komló nem más, mint egy idegesítő kúszónövény, ami mindent tönkretesz, mások viszont azon a véleményen vannak, hogy a komló egy nagyon hasznos, szuper növény. Nézzük, mi az igazság a komlóval kapcsolatban!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

2019-04-24

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

A világ legveszélyesebb mérgei közül most azokat a rovarölőket mutatom be nektek, amiket biztosan használtok ti is, pedig nem lenne szabad.

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
454 092
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 485 882
Közösség

törés

A csontok folytonosságának megszakadásával járó sérülés.(csonttörés) Tovább

D-vitamin-hiány

a mészsóforgalom zavarán (angolkór) kívül a D-vitamin-hiány a növekedés, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem