Hogyan metszd tavasszal szakszerűen a bokrokat, évelőket?

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Milyen eszközökkel és hogyan rikíts?

Egy szakszerűen elvégzett ritkítás megőrzi a növény természetes alakját, és nem feltétlenül új növekedésre buzdítja azt. Vágáskor ügyelj rá, hogy az egész levágott részt eltávolítsd, belevágva a növény egészséges szövetébe, egészen egy rügyig, vagy elágazásig. Minél kisebb a sérült (vágott) felület, annál kevesebb az esélye, hogy a seb elfertőződik, és annál gyorsabb lesz a gyógyulási folyamat is.

Vékony szárak és ágak esetén (durván 1 cm vastagságig) használhatsz kézi metszőollót, vagy egy kisméretű metszőkést is. Ha nem szeretnéd összenyomni az ágat, és ezzel több kárt okozni benne, mint amennyit muszáj, akkor használj kétélű metszőollót, ne egyélűt.

Vastagabb ágakhoz érdemes ágvágót használni, ami lényegében egy hosszúnyelű metszőolló. Minél magasabb ágakat szeretnél elérni létra nélkül, annál hosszabb (akár teleszkópos) nyelű metszőszerszámokra lesz szükséged.

Mikor érdemes ritkítani?

A ritkítást az ősz végétől kora tavaszig ajánlott elvégezni. A növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, és kevésbé terheli meg őket az ágak elvesztése. A téli ritkítás másik előnye, hogy ilyenkor a levelek nem takarják el az ágakat, és könnyebb észrevenni a hibákat, illetve látni, hogy egyáltalán mit csinálsz. A túlritkítás elkerülése végett köss színes szalagot azokra az ágakra, amiket szeretnél eltávolítani.

Alakformáló metszés

A ritkításokkal ellentétben az alakformáló metszések célja, hogy az ágak megrövidítésével sűrűbb, bokrosabb növekedésre bírjuk rá a növényeket, illetve hogy szabályozzuk méretüket és alakjukat. Például amikor egy sövényt nyírsz meg, hogy szép formája legyen, akkor rengeteg alakformáló vágást végzel rajta. Az alakformáló metszéseknek két típusa van: lehetnek szelektívek és nem szelektívek.

Szelektív metszésnek nevezzük, amikor egy ágat vagy gallyat egy rügyhöz közel vágsz vissza, hogy a bokor alacsonyabb legyen, de megőrizze eredeti alakját. Nem szelektív metszések célja szintén az, hogy az ág rövidebb legyen, de nem egy előre kimért helyen vágod vissza, hanem lényegében bármilyen hosszúságúra. Mivel a nyírás sűrű növekedést ösztönöz az ágyak végén, ezért csak az olyan bokroknál érdemes alkalmazni, amelyek jól tűrik a rendszeres alakformálást.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

töltögetés

Sajátos művelési mód:egyes növényel (pl.burgonya) hálásak a tövükhöz bakhátszerűen... Tovább

hulladékanyagok mint trágyaszerek

a mezőgazdaságban, az iparban vagy másutt keletkező hulladékok, ha táp- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem