Bokrok, évelők tavaszi metszése

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Milyen eszközökkel és hogyan rikíts?

Egy szakszerűen elvégzett ritkítás megőrzi a növény természetes alakját, és nem feltétlenül új növekedésre buzdítja azt. Vágáskor ügyelj rá, hogy az egész levágott részt eltávolítsd, belevágva a növény egészséges szövetébe, egészen egy rügyig, vagy elágazásig. Minél kisebb a sérült (vágott) felület, annál kevesebb az esélye, hogy a seb elfertőződik, és annál gyorsabb lesz a gyógyulási folyamat is.

 

Vékony szárak és ágak esetén (durván 1 cm vastagságig) használhatsz kézi metszőollót, vagy egy kisméretű metszőkést is. Ha nem szeretnéd összenyomni az ágat, és ezzel több kárt okozni benne, mint amennyit muszáj, akkor használj kétélű metszőollót, ne egyélűt.

 

Vastagabb ágakhoz érdemes ágvágót használni, ami lényegében egy hosszúnyelű metszőolló. Minél magasabb ágakat szeretnél elérni létra nélkül, annál hosszabb (akár teleszkópos) nyelű metszőszerszámokra lesz szükséged.

Hirdetés

 

Mikor érdemes ritkítani?

Hirdetés

A ritkítást az ősz végétől kora tavaszig ajánlott elvégezni. A növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, és kevésbé terheli meg őket az ágak elvesztése. A téli ritkítás másik előnye, hogy ilyenkor a levelek nem takarják el az ágakat, és könnyebb észrevenni a hibákat, illetve látni, hogy egyáltalán mit csinálsz. A túlritkítás elkerülése végett köss színes szalagot azokra az ágakra, amiket szeretnél eltávolítani.

 

Alakformáló metszés

A ritkításokkal ellentétben az alakformáló metszések célja, hogy az ágak megrövidítésével sűrűbb, bokrosabb növekedésre bírjuk rá a növényeket, illetve hogy szabályozzuk méretüket és alakjukat. Például amikor egy sövényt nyírsz meg, hogy szép formája legyen, akkor rengeteg alakformáló vágást végzel rajta. Az alakformáló metszéseknek két típusa van: lehetnek szelektívek és nem szelektívek.

 

Szelektív metszésnek nevezzük, amikor egy ágat vagy gallyat egy rügyhöz közel vágsz vissza, hogy a bokor alacsonyabb legyen, de megőrizze eredeti alakját. Nem szelektív metszések célja szintén az, hogy az ág rövidebb legyen, de nem egy előre kimért helyen vágod vissza, hanem lényegében bármilyen hosszúságúra. Mivel a nyírás sűrű növekedést ösztönöz az ágyak végén, ezért csak az olyan bokroknál érdemes alkalmazni, amelyek jól tűrik a rendszeres alakformálást.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-19

A téli hónapok színpompás virága, a klívia

A téli hónapok egyik sztárnövényét mutatom most be nektek, ami pedig nem más, mint a csodálatos klívia! A cikkből kiderül, mit tehetsz azért, hogy minél hamarabb virágba boruljon.

2019-01-14

Hamarosan virágba borulnak a tél legszebb növényei, a bangiták

A bangiták minden bizonnyal a tél legszebb növényei, és van egy jó hírem mindenki számára, ugyanis hamarosan virágba fognak borulni, és szebbé teszik a telet!

2019-01-18

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

A póréhagymának számtalan élettani hatása van, éppen ezért lenne fontos mindenkinek fogyasztani. Most elmondjuk, miért olyan fantasztikus finomság a póréhagyma!

2019-01-12

Trópusi hangulat kertünkben – Nevelj te is télálló pálmát!

Csempéssz te is egy kis trópusi hangulatot a kertedbe, mostani cikkemben bemutatom a kínai kenderpálmát, ami egy télálló pálmaféle, így Magyarországon is képes megélni!

2019-01-12

Te is nevelhetsz licsit magról, mutatom, hogyan! - Minden a licsiről!

Nevelj te is saját kertedben licsifát, mostani cikkemben mindent elmondok a licsiről, a licsi felhasználásáról és nem utolsósorban a licsi neveléséről, gondozásáról!

2019-01-17

Őseink elfeledett gyümölcsei – A berkenye

Őseink kedvelt gyümölcsei közül most a berkenyét mutatjuk be nektek. Sajnos ez a növény is lassan kezd kimenni a divatból, éppen ezért érdemes vele közelebbről megismerkedni!

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

2019-01-09

10 közkedvelt növény, aminek a magját januárban kell vetni!

Télen sem állhatunk le a kertészkedéssel, ugyanis vannak olyan növények, amiknek a magját januárban kell elvetnünk ahhoz, hogy tavasszal szépek legyenek, most be is mutatok nektek 10 ilyen növényt!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

csepegtető öntözés

olyan felületi öntözés, amely nél a növény optimális fejlődéséhez szükséges legki sebb... Tovább

habitus (alak)

az ember v. az állat külső megjelenési formája, testalakulása, felépítettségének jellege... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés