Bokrok, évelők tavaszi metszése

Bokrok és évelők metszése szakszerűen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent a tavaszi metszésről

Milyen eszközökkel és hogyan rikíts?

Egy szakszerűen elvégzett ritkítás megőrzi a növény természetes alakját, és nem feltétlenül új növekedésre buzdítja azt. Vágáskor ügyelj rá, hogy az egész levágott részt eltávolítsd, belevágva a növény egészséges szövetébe, egészen egy rügyig, vagy elágazásig. Minél kisebb a sérült (vágott) felület, annál kevesebb az esélye, hogy a seb elfertőződik, és annál gyorsabb lesz a gyógyulási folyamat is.

 

Vékony szárak és ágak esetén (durván 1 cm vastagságig) használhatsz kézi metszőollót, vagy egy kisméretű metszőkést is. Ha nem szeretnéd összenyomni az ágat, és ezzel több kárt okozni benne, mint amennyit muszáj, akkor használj kétélű metszőollót, ne egyélűt.

 

Vastagabb ágakhoz érdemes ágvágót használni, ami lényegében egy hosszúnyelű metszőolló. Minél magasabb ágakat szeretnél elérni létra nélkül, annál hosszabb (akár teleszkópos) nyelű metszőszerszámokra lesz szükséged.

Hirdetés

 

Mikor érdemes ritkítani?

Hirdetés

A ritkítást az ősz végétől kora tavaszig ajánlott elvégezni. A növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak, és kevésbé terheli meg őket az ágak elvesztése. A téli ritkítás másik előnye, hogy ilyenkor a levelek nem takarják el az ágakat, és könnyebb észrevenni a hibákat, illetve látni, hogy egyáltalán mit csinálsz. A túlritkítás elkerülése végett köss színes szalagot azokra az ágakra, amiket szeretnél eltávolítani.

 

Alakformáló metszés

A ritkításokkal ellentétben az alakformáló metszések célja, hogy az ágak megrövidítésével sűrűbb, bokrosabb növekedésre bírjuk rá a növényeket, illetve hogy szabályozzuk méretüket és alakjukat. Például amikor egy sövényt nyírsz meg, hogy szép formája legyen, akkor rengeteg alakformáló vágást végzel rajta. Az alakformáló metszéseknek két típusa van: lehetnek szelektívek és nem szelektívek.

 

Szelektív metszésnek nevezzük, amikor egy ágat vagy gallyat egy rügyhöz közel vágsz vissza, hogy a bokor alacsonyabb legyen, de megőrizze eredeti alakját. Nem szelektív metszések célja szintén az, hogy az ág rövidebb legyen, de nem egy előre kimért helyen vágod vissza, hanem lényegében bármilyen hosszúságúra. Mivel a nyírás sűrű növekedést ösztönöz az ágyak végén, ezért csak az olyan bokroknál érdemes alkalmazni, amelyek jól tűrik a rendszeres alakformálást.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-22

Így készíts magágyat műanyag pohárból vagy palackból

Műanyag palackok segítségével is készíthetünk növényeink számára magágyat, mostani cikkemben azt fogom elmondani, hogy hogyan tehetjük ezt meg, és miért tartom annyira jó ötletnek!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

ellés előtti megfekvés

gyűjtőfogalma annak az állapotnak, amikor az előrehaladottan vemhes állat, viszonylag jó... Tovább

magzathúzatás

az —>ellés rendellenességei esetén, nem súlyos esetben alkalmazott eljárás, amikor a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8