notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biomassza fontos energiaforrás lehet

Hirdetés

Biomassza lesz hazánk legfőbb megújuló energiája!

Kiszner Klaudia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 A szilárd biomasszában bízhatunk itthon a leginkább! Előrejelzések szerint a szilárd biomassza lesz a legnagyobb arányban hasznosítható megújuló energiaforrás hazánkban – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteki konferencián.

Biomassza hazánk legnagyobb megújuló energiaforrása lehet

Hazánk biomassza számadatai

 A Gödöllőn tartott Vidékfejlesztés és bionergetikai című konferencián az államtitkár beszédében a témához kapcsolódva felavatta a Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének új pelleüzemét és pellakazánját. A biomassza készlet hazánkban igen jelentős 350-360 millió tonnához közeli az érték. A szakértők bizalma a megújuló energiaforrással szemben azért alakult ki, hiszen évente több mint, 105-110 millió tonna növényi biomassza újratermelődik. Az államtitkár arra is felhívta viszont a figyelmet, hogy ennek mindössze 3 százalékát használja fel az energia szektor.

Államstratégiák is foglalkoznak a megújuló energiával, kiemelten a biomasszával

Hirdetés
Több elképzelt tervezet; stratégia is alátámasztja, hogy egyre fontosabbnak tartjuk ezt a fajta megújuló energiaforrást a legjelentősebb három pedig: a Megújuló Energia– Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020, a Nemzeti Energiastratégia 2030-ig, valamint a Nemzeti Vidékstratégia. 
A Nemzeti Energiastratégia kiemelten foglalkozik a biomasszával, mint megújuló energiaforrással . Miszerint a fenntartható energiaellátás érdekében a 2030-ra 20 százalékos primerenergia felhasználás szükséges a megújuló energiából. Elsőd rangú megkülönböztetés kapnak a biogáz- és biomassza- erőművek, emelett még ide sorolhatjuk a geotermikus energiafelhasználás formáit. 
Hirdetés

Az államtitkár beszéde a megújuló energiáról, a biomasszáról

Czereván György fontosnak tartotta kiemelni,  hogy a vidék kisebb igényeit lokalizáltan kell kiszolgálni , amit a helyi nyersanyagokból  kell előállítani. Így a kis szállítási igényű biomassza-, illetve biogáz erőművek megvalósítását tartja reálisnak az államtitkárúr.
Végül hozzátette, hogy az MGI-nek a beruházások során igen nagy szerepe van , a konferencián megnyitott üzemek az intézet fűtésnek harmadát fedezik, mintegy 100 ezer köbméter földgáz kiváltásával.
 

Forrás: agrarszektor.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
360 373
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 603 494
Közösség

lépfene

főként növényevő állatok heveny szepti-kémiában lezajló, gyors elhullással járó... Tovább

Fejér Megyei Földhivatal

Földhivatal Postacím: 8001. Pf. 18. Cím: Székesfehérvár Várkörút 22-24. 8000... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 181

Átlagos értékelés: 4.7