Biomassza fontos energiaforrás lehet

Biomassza lesz hazánk legfőbb megújuló energiája!

Kiszner Klaudia
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

 A szilárd biomasszában bízhatunk itthon a leginkább! Előrejelzések szerint a szilárd biomassza lesz a legnagyobb arányban hasznosítható megújuló energiaforrás hazánkban – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteki konferencián.

Biomassza hazánk legnagyobb megújuló energiaforrása lehet

Hazánk biomassza számadatai

 A Gödöllőn tartott Vidékfejlesztés és bionergetikai című konferencián az államtitkár beszédében a témához kapcsolódva felavatta a Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének új pelleüzemét és pellakazánját. A biomassza készlet hazánkban igen jelentős 350-360 millió tonnához közeli az érték. A szakértők bizalma a megújuló energiaforrással szemben azért alakult ki, hiszen évente több mint, 105-110 millió tonna növényi biomassza újratermelődik. Az államtitkár arra is felhívta viszont a figyelmet, hogy ennek mindössze 3 százalékát használja fel az energia szektor.

Államstratégiák is foglalkoznak a megújuló energiával, kiemelten a biomasszával

Több elképzelt tervezet; stratégia is alátámasztja, hogy egyre fontosabbnak tartjuk ezt a fajta megújuló energiaforrást a legjelentősebb három pedig: a Megújuló Energia– Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020, a Nemzeti Energiastratégia 2030-ig, valamint a Nemzeti Vidékstratégia. 
A Nemzeti Energiastratégia kiemelten foglalkozik a biomasszával, mint megújuló energiaforrással . Miszerint a fenntartható energiaellátás érdekében a 2030-ra 20 százalékos primerenergia felhasználás szükséges a megújuló energiából. Elsőd rangú megkülönböztetés kapnak a biogáz- és biomassza- erőművek, emelett még ide sorolhatjuk a geotermikus energiafelhasználás formáit. 

Az államtitkár beszéde a megújuló energiáról, a biomasszáról

Czereván György fontosnak tartotta kiemelni,  hogy a vidék kisebb igényeit lokalizáltan kell kiszolgálni , amit a helyi nyersanyagokból  kell előállítani. Így a kis szállítási igényű biomassza-, illetve biogáz erőművek megvalósítását tartja reálisnak az államtitkárúr.
Végül hozzátette, hogy az MGI-nek a beruházások során igen nagy szerepe van , a konferencián megnyitott üzemek az intézet fűtésnek harmadát fedezik, mintegy 100 ezer köbméter földgáz kiváltásával.
 

Forrás: agrarszektor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

fejlődésgenetika

a genetikának az egyedfejlődést szabályozó gének működésével, azok kölcsönhatásaival... Tovább

Tovább a lexikonra